Jan Prchlík - Selekce

Zpět na Tipy a triky
21. 6. 2018 - Mnoho z nás kaprařů tráví kolikrát drahocenný čas honbou za těmi největšími kapry lokality, kde právě lovíme. Není snad horší scénář, než když se na našich krmných místech začne vyskytovat větší množství bílé ryby nebo malých kaprů. V tom okamžiku je to mnohdy nelehký boj, který dobrý výsledek může doslova zabít. Jsou určité způsoby jak tomu předcházet a právě o nich bych se rád v tomto článku zmínil.
prchlik_cln1803_007.jpg

Mnoho z nás kaprařů tráví kolikrát drahocenný čas honbou za těmi největšími kapry lokality, kde právě lovíme. Není snad horší scénář, než když se na našich krmných místech začne vyskytovat větší množství bílé ryby nebo malých kaprů. V tom okamžiku je to mnohdy nelehký boj, který dobrý výsledek může doslova zabít. Jsou určité způsoby jak tomu předcházet a právě o nich bych se rád v tomto článku zmínil.

Začal bych asi u výběru správného lovného místa. Můžete namítat, co má výběr lovného místa společného se selekcí malých ryb? Už několikrát v minulosti jsem si vyzkoušel, že jsou na vodě určité části, které si velké ryby dalo by se říct chrání, a ryby menší zde ulovíte jen zřídka kdy. Zejména co se týče stojatých lokalit, se mi tato věc potvrdila hned několikrát. Posledním příkladem byla moje poslední letošní jarní výprava, kdy jsem po několika menších rybách, které mi braly převážně z tvrdé mělčí části, začal své pruty směřovat do daleko hlubší vody, kde byste tvrdost dna hledali jen ztěžka. Pochopitelně největší ryba výpravy zabrala právě z toho místa. Pokud lovím na stojaté vodě, pokaždé jeden z prutů situuji právě do té největší hloubky s pokud možno měkkým dnem. Stejně tak jako při lovu na jakékoli přehradě, umisťuji své montáže do koryta, odkud chytám vždy ty největší ryby. Důležité je si však vyzkoušet, aby právě na takových místech nebylo tlející a silně zapáchající bahno, v takovém případě je důležité se takové části velikým obloukem vyhnout.

prchlik_cln1803_008.jpg
prchlik_cln1803_003.jpg
prchlik_cln1803_011.jpg

Jako další v pořadí je velikost a druh používaných návnad a nástrah. Pokud se snažím lovit ty největší ryby dané lokality, zcela jistě u mě nemá prostor krmení tipu partikl či pelety. Pokud mi bude jedno, jaká je velikost lovených ryb, pak zejména pelety jsou zcela jistě skvělým doplňkem pro krmnou kampaň. Ale pokud se snažím o ty největší ryby, pak se bez nich zcela jistě dokážu obejít. Když se snažím cíleně lovit ty největší ryby, pak moje nástrahy i návnady budou pouze boilie, a to ve velikosti 24 mm zejména pod háčkem. Jako volné krmení je dobré použít kombinaci velikostí kuliček, ale jako nejlepší se mi vždy jevilo použít je tak, že byly pouze v jedné příchuti. Velice zajímavou variantou je použití na kámen vysušeného boilie zejména v teplejší části roku. Takovou nástrahou si šance poměrně zvyšuji.  Není nic jednoduššího, než si hotové boilie vysypat ze sáčku do boilie saku a nechat ho někde několik dní viset. Takové nástrahy používám velice rád a jsou pro mě top nástrahami při honbě za kapřími velikány. Další dobrou variantou je obalení samotné nástrahy do velice pálivých složek, jako je chilli a pepř. Příprava takto “natuněných“ nástrah je velice jednoduchá a nezabere mnoho času. Když mám boilie dostatečně tvrdé nebo když použiji boilie ve variantě hard balls, decentně ho přeliji aminoliquidem v příchuti, kterou chci zrovna použít a zasypu ho kombinací pálivého koření. Tento postup zopakuji několikrát a poté boilie nechám řádně zaschnout. Věřte mi, že i po několika hodinách, kdy je boilie nahozené ve vodě a krusta z koření je již smytá boilie velice slušně pálí a je pro velkou rybu velice zajímavé. Pokud chci palčivost kuliček nebo spíš chuť použitého koření ještě víc zvýraznit, není nic jednoduššího než do samotného koření použít trochu soli nebo cukru. Oba jsou velice dobré zvýrazňovače chuti a celé věci jen pomůžou. Takto upravené boilie je velice dobrou variantou zejména do chladnější vody a už se mi mnohokrát vyplatilo takto upravenou nástrahu použít. Poslední roky se mi podařilo ulovit několik velice slušných ryb na samostatné pop up nástrahy, ale to jde ruku v ruce s již zmiňovaným výběrem lovného místa. Zejména v chladnějších obdobích roku jsou pop up dobrou variantou na ty největší ryby. Stejně tak jako kombinace pop up nástrahy a volných velkých návnad okolo montáže.

 

prchlik_cln1803_001.jpg
prchlik_cln1803_005.jpg
prchlik_cln1803_013.jpg

Poslední částí článku jsou samostatné selektivní návazce. Mnohokrát jsem měl možnost si vyzkoušet to, že samotná velikost nástrahy nic neřeší v okamžiku, kdy krmné místo okupují malé ryby. Ne jednou jsem se snažil selektovat malou rybu například dvěma či třemi kuličkami boilie velikosti 24 mm a i dvě 30ti mm koule mi byly k ničemu. Když mi na takto prezentovanou nástrahu opakovaně zabrala ryba velikosti 65 cm, bylo načase se zamyslet, či si nechat poradit. Před několika lety jsem se díky zkušenostem jednoho z mých známých dopracoval k používání návazců s extrémně dlouhým vlasem. Věřte mi, že když jsem tuto problematiku řešil telefonicky, nepřišlo mi na tom nic divného. Avšak realita je trošku jiná. Když jsem poprvé navázal návazec, kdy délka vlasu byla cca 7 cm, rozhodně jsem si myslel něco o nereálné funkčnosti celé sestavy a montáž založil do boxu. Všechno má však svůj čas. Pamatuji si, kdy jsem poprvé po takovém návazci sáhl. Bylo to na řece, kdy jsem se potýkal s hordou malých kaprů do 70ti cm. Když už jsem měl na kontě určitě osmou rybu této velikosti, sebral jsem odvahu a návazec použil. Milé překvapení bylo, že záběry od malých ryb zcela ustaly a místo jsem přestal rušit častým přehazováním a zdoláváním. 

 

prchlik_cln1803_010.jpg
prchlik_cln1803_002.jpg
prchlik_cln1803_004.jpg

Po několika hodinách jsem získal v takto prezentovanou nástrahu naprostou důvěru. První záběr, první ryba a hned váhově nad 12 kg. Háček ukázkově zaseknutý doprostřed spodního pysku a dvě kuličky sedm centimetrů od kapří tlamky už mi nijak zvláštní nepřipadaly. V průběhu doby jsem si uzpůsobil návazce k obrazu svému a v dnešní době používám už vyladěné dva druhy, které mi naprosto vyhovují. První se skládá z háčku AS číslo pět a jako návazcový materiál používám Shock shield v průměru 0,50 mm. Takovou sestavu doplním ještě o vlasové rovnátko a zejména na řece je takto prezentovaný návazec velice úspěšný už jen z toho pohledu, že má menší tendence se při náhozu zamotávat. Pokud použiji ještě dvě 24 mm kuličky na PVA, pravděpodobnost zamotání snižuji na minimum. Druhý návazec je obdobou toho prvního s tím rozdílem, že jako návazcový materiál používám ztuženou šňůrku Strip shield 25 lbs. Takový návazec používám vždy, když svoje montáže zavážím. Protože přeci jen šňůrka, i když jí nechám po celé délce ztuženou, v kombinaci s dlouhým vlasem má tendence se při náhozu zamotávat. Tak to bylo pár postřehů a několik mých zkušeností ze selektivního lovu kaprů a doufám, že vám třeba pomohou v honbě za těmi největšími, kteří brázdí naše vody. Hodně štěstí.

Jan Prchlík

 

prchlik_cln1803_009.jpg
prchlik_cln1803_006.jpg
prchlik_cln1803_012.jpg

 

prchlik_cln1803_007.jpg

Jan Prchlík

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.