Jarní lov s peletami

Zpět na Tipy a triky
19. 5. 2015 - Jaro je jedno z nejkrásnějších období roku, kdy se začíná po dlouhé zimě příroda pomalu probouzet. Pro nás rybáře je čas oprášit výbavu a vyrazit na první výpravy začínající sezóny. Během zimy máme mnoho času přemýšlet nad nejlepšími strategiemi a taktikami, které by nám zaručeně přinesly kýžené úlovky v podobně krásných kaprů. Ne všichni z nás však mají čas vyrážet na dlouhé týdenní výpravy či si předem předkrmovat místo tak, aby naděje na pěkný úlovek byla co nejvyšší. Na řadu tedy přichází kratší výpravy, které jsou pro mnoho kaprařů značně rizikové. Pro krátké výpravy je potřeba použít co nejatraktivnější nástrahy, které by mohli přimět kapry k záběru.
img_1824.jpg

Jaro je jedno z nejkrásnějších období roku, kdy se začíná po dlouhé zimě příroda pomalu probouzet. Pro nás rybáře je čas oprášit výbavu a vyrazit na první výpravy začínající sezóny. Během zimy máme mnoho času přemýšlet nad nejlepšími strategiemi a taktikami, které by nám zaručeně přinesly kýžené úlovky v podobně krásných kaprů. Ne všichni z nás však mají čas vyrážet na dlouhé týdenní výpravy či si předem předkrmovat místo tak, aby naděje na pěkný úlovek byla co nejvyšší. Na řadu tedy přichází kratší výpravy, které jsou pro mnoho kaprařů značně rizikové. Pro krátké výpravy je potřeba použít co nejatraktivnější nástrahy, které by mohli přimět kapry k záběru.

Na mnoha menších revírech, kde se loví a krmí především boiliesem a kapři již byli několikrát chycení, se účinnost boilie jako nástrahy v poslední době poměrně výrazně snižuje. Pro takové tipy vod je ideální použít nástrahu odlišnou, jak tvarově, tak její dobou rozpadu a atraktivitou. Pro takové případy jsou skvělou nástrahou atraktivní pelety. Pelety se rozpadají mnohem rychleji, a pokud použijeme ty, které se svým složením blíží boiliesu, můžeme být často velmi překvapeni jejich účinností.

 

 

 

dsc_8353-1.jpg
dsc_8583.jpg
img_1983.jpg

Pro svou první jarní víkendovou výpravu na stojatou vodu jsem si vzal Pelety Rapid Extreme Spiced Protein, které jsou postaveny na enzymaticky upravené rybí moučce a směsi koření bez přidání aromatu, což je pro opatrné kapry velmi silné lákadlo. Místa, kam jsem pokládal montáže, jsem vždy prokrmil několika hrstmi 4mm pelet stejné příchutě a k nástraze přidal PVA punčochu se směsí 4mm pelet a method mixu Excelent, kterou jsem ještě dopředu prolil liquidem Kapří Guláš, který je také velmi kořeněný a hodí se pro lov ve studené vodě.

img_1824.jpg
img_1919.jpg
img_1944.jpg

Koncovou montáž jsem sestavil z 15 lb svlíkací šňůrky Stealth Skinline, která svou camo barvou skvěle splývala se dnem. 16 mm peletu Spiced protein jsem doplnil polovinou korkové plovky Rapid Kapří Guláš. Nebojte se však experimentovat i s použitím úplně odlišné příchutě plovek. Ke kořeněným příchutím lze také použít i sladké, např. Cherry, Ananas nebo Jahoda. Tato taktika se ukázala během krátké výpravy jako úspěšná a přinesla několik záběrů od krásně zbarvených kaprů.

 

img_1797.jpg

Hodně úspěchů v nadcházející sezóně přeje

Karel Skalický, Team Mivardi

Postup výroby návazce pro lov s peletami:

9-12.jpg

Vše potřebné pro výrobu návazce

1-4.jpg

Připravíme si návazcovou šňůrkou, kterou máme v oblibě a která je vhodná pro daný typ dna

2-18.jpg

Svlékneme část potahu pro větší přirozenost nástrahy a dobré zapíchnutí háčku v kapří tlamce

3-19.jpg

Ideální tvar háčku tzv. Gripper velikosti 6, který mě nikdy nezklamal

4-16.jpg

Pro perfektní práci háčku používám na ramínko kousek bužírky

5-16.jpg

Zhotovíme jednoduchý návazec a na ramínko navlékneme bužírky, kterými vyrovnáme nástrahu na střed háčku

6-17.jpg

Peleta Spiced Protein, která je ideální pro použití v silně prochytávaných vodách

7-15.jpg

Korková plovka, která zatraktivní a vyváží použitou peletu

8-11.jpg

Ideální kombinace

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.