Kaprařina a krmení v podání Davida Lužného 2. díl

Zpět na Tipy a triky
22. 2. 2016 - Variant, nebo chcete-li možností, jaké lze využít při krmení boilies je nespočet a fantazii se meze nekladou. Občas, když pozoruji okolní rybáře stereotypně rozhazující kuličky kolem nástrahy, mne napadá, že není od věci zkusit předložit návnadu jinak než ostatní a pokusit se tak odlišit. Na pochytávaných vodách se silnějším rybářským tlakem může být úspěšnou taktikou použití předmáčených boilies ke krmení a následně i k chytání. Kuličky předmáčeného boilies působí pak na dně dojmem, že zde leží delší dobu a jsou považovány za bezpečné. Stejného výsledku lze dosáhnout i při použití kuličkových pelet a to nejen při vnadění. Osobně často využívám ke krmení menší průměry boilies než ty, na které chytám, protože mimo to, že se třeba odliším od ostatních rybářů, při stejném váhovém množství dopravím do vody více soust a kapr tak může pozřít více kuliček boilies, aniž by se dostal do kontaktu s háčkem a získá tak důvěru v krmení, než se dostane do kontaktu se samotnou nástrahou a háčkem. Další možností, jak dosáhnout v podstatě stejného efektu je prosté překrojení kuliček na poloviny či čtvrtiny. Dosáhneme tak současně i lepší rozpustnosti, krmení se na našem místě nebude kazit a rozpouštěním bude do vody uvolňovat traktory lépe, než samotná nepřekrojená kulička. V období, kdy se kaprům do záběrů moc nechce, toto překrájené boilies popř. pelety ještě zalévám liquidem. Možné je i zaprášení suchou boilies směsí, nejrůznějšími extrakty, práškovými játry či method mixem. Je to již delší dobu, co jsme na výpravě s našimi přítelkyněmi s úspěchem, ač náhodně, přišli na to, že přidáním několika koulí z kaprové směsi z řady V1 do okolí každé montáže, kde bylo krmeno ještě i stejným druhem boilies, na které bylo chytáno, jsme dokázali na naše místa natáhnout velké kapry, ačkoliv úmysl byl původně úplně opačný – chtěli jsme, aby si holky maximálně zachytaly, byť menší ryby. Tento příklad z praxe je názornou ukázkou toho, že kreativitě a fantazii se meze nekladou a málokdy lze dopředu říct, že vyzkoušet ten či onen nápad nemá cenu.
dsc_4811.jpg

Variant, nebo chcete-li možností, jaké lze využít při krmení boilies je nespočet a fantazii se meze nekladou. Občas, když pozoruji okolní rybáře stereotypně rozhazující kuličky kolem nástrahy, mne napadá, že není od věci zkusit předložit návnadu jinak než ostatní a pokusit se tak odlišit. Na pochytávaných vodách se silnějším rybářským tlakem může být úspěšnou taktikou použití předmáčených boilies ke krmení a následně i k chytání. Kuličky předmáčeného boilies působí pak na dně dojmem, že zde leží delší dobu a jsou považovány za bezpečné. Stejného výsledku lze dosáhnout i při použití kuličkových pelet a to nejen při vnadění. Osobně často využívám ke krmení menší průměry boilies než ty, na které chytám, protože mimo to, že se třeba odliším od ostatních rybářů, při stejném váhovém množství dopravím do vody více soust a kapr tak může pozřít více kuliček boilies, aniž by se dostal do kontaktu s háčkem a získá tak důvěru v krmení, než se dostane do kontaktu se samotnou nástrahou a háčkem. Další možností, jak dosáhnout v podstatě stejného efektu je prosté překrojení kuliček na poloviny či čtvrtiny. Dosáhneme tak současně i lepší rozpustnosti, krmení se na našem místě nebude kazit a rozpouštěním bude do vody uvolňovat traktory lépe, než samotná nepřekrojená kulička. V období, kdy se kaprům do záběrů moc nechce, toto překrájené boilies popř. pelety ještě zalévám liquidem. Možné je i zaprášení suchou boilies směsí, nejrůznějšími extrakty, práškovými játry či method mixem. Je to již delší dobu, co jsme na výpravě s našimi přítelkyněmi s úspěchem, ač náhodně, přišli na to, že přidáním několika koulí z kaprové směsi z řady V1 do okolí každé montáže, kde bylo krmeno ještě i stejným druhem boilies, na které bylo chytáno, jsme dokázali na naše místa natáhnout velké kapry, ačkoliv úmysl byl původně úplně opačný – chtěli jsme, aby si holky maximálně zachytaly, byť menší ryby. Tento příklad z praxe je názornou ukázkou toho, že kreativitě a fantazii se meze nekladou a málokdy lze dopředu říct, že vyzkoušet ten či onen nápad nemá cenu.

Bodově nebo plošně?

Nyní se pojďme podívat na otázku, jakým způsobem vlastně krmení rybám předložit. V praxi lze použít dvě varianty – plošnou a bodovou. Již z jejich názvu plyne, jak se umísťují k montáži. Při bodovém krmení jde především o předložení návnady v těsné blízkosti montáže ať už prostým rozházením několika kusů pelet, boilies, krmných koulí z method mixu atd… v okolí montáže, povětšinou v pomyslném kruhu. Tento způsob povětšinou praktikuji i já, neboť na mnou často navštěvované lokalitě je poměrně velký rybářský tlak a ryby se několikrát do roka dostanou na háček a tak větší množství krmení na jednom místě spíše větší a zkušenější ryby odrazuje. Za bodové krmení lze považovat např. i umístěné PVA punčochy či PVA sáčku s atraktivním obsahem pod háček či nevlečení na návazec.  Tato taktika bude velmi užitečná při používání boilies menších průměrů, boilies kriticky vyváženého či plovoucího, neboť lze předpokládat, že kapr naši nástrahu nasaje jako by mimoděk, jako vedlejší produkt při nasávání drobných částeček method mixu nebo drobných peletek, navíc vytvoříme důvěryhodnou prezentaci ukrytím části návazce v krmení.  Naopak při plošném krmení, rozmisťujeme návnadu na větší plochu ať už v podobě pomyslného velkého kruhu, čtverce či obdélníku.  Samozřejmě málokdo si může dovolit krmit jen a pouze boiliem, je možné použít např. 60% krmení ve formě směsi partiklu a 40% boilies, popř. jen partikl, na který bude následně i loveno, například při cíleném lovu amura.   Zde se dle mého názoru vyplatí jistá pečlivost a návnadu rovnoměrně rozprostřít do prostoru, netvořit hromádky a to z jednoduchého důvodu – pokud krmení takto rozprostřeme na plochu, je možné při stejném objemu obsáhnout větší plochu a zvětšit tak možnost, že ryba toto krmení najde a následně je přinucena na krmném místě jezdit a aktivně vyhledávat další sousta. Vezmeme-li v úvahu, že ryby menší a střední jezdí v různě početných hejnech, navodíme i pocit potravní konkurence a donutíme tak ryby krmit se a vyhledávat další sousta.

dsc_4631.jpg

Krmení při krátkodobém a dlouhodobém lovu

Ti z vás, kdo se pozorně pročetli až sem, určitě už tuší, že rozdíl bude i krmné strategii na krátkých jedno či dvoudenních výpravách oproti výpravám týdenním či delším. Ano, je to tak. Už z toho co bylo napsáno výše, toto vyplývá. Přesto si pojďme krátce popsat rozdíly v krmení podle délky samotné výpravy. Při krátkodobých výpravách je cílem krmení nalákat rybu na naše místo a krmením ji zaujmout, přičemž ji nemůžeme překrmit nebo mít na místě příliš mnoho návnady. Jednoduše proto, že bychom možná i marně v krátkém časovém úseku marně čekali na to, až mezi volnými návnadami ryba nasaje nástrahu s háčkem. Použít tedy lze vše, co vytvoří zákal, vyšle silný potravní signál do okolí, ale současně rybu příliš nezasytí. V praxi tedy řepka, kterou mají kapři rádi a která je díky své velikosti zaměstná na krmeném místě na dlouhou dobu, konopí,   nejrůznější method mixy, kaprové vnadící směsi, pelety menších průměrů, menší množství boilies. To z důvodu, aby zůstalo něco i na kapry, pokud před nimi krmení najde bílá ryba. Po ní povětšinou najedou kapři, kteří jsou upoutáni ruchem na daném místě. Je vhodné zpočátku krmit menším množstvím a podle rybí aktivity, nebo chcete – li dle počtu záběrů přikrmovat. Pokud se bude ryba na našem místě krmit, přidat můžete vždy, ale to, co do vody nahážete, už případně zpět nevezmete! Při krátkodobých lovech je velmi důležitá přesnost, s jakou bude návnada dopravena na jedno konkrétní místo. Výborným tipem je tzv. „ kapří polévka“ – směs artiklů, method mixu, krmných směsí, případně obyčejného šrotu, pelet, na různě velké kousky přikrájené boilies, které promícháme, přidáme vodu do konzistence řídké kaše a dopravíme na krmné místo. Tajným tipem je přidání zeminy např. z krtin do této řídké kaše. Ta dokáže zakalit vodu na našem místě v celém sloupci a upoutat tak ryby v okolí.  Naopak při dlouhodobých výpravách obvykle s parťákem začínáme směsí artiklů a případně i pelet a postupně ubíráme na partiklu a zvětšujeme množství předkládaných boilies. V případě dlouhodobých výprav je účinnější plošné krmení, i když ani toto není dogma. Můžeme si dovolit jeden  až dva dny „ztratit“ čekáním, až do většího zákrmu kapři najedou, ale dny následující nám to mohou velice pěkně vynahradit. I zde ale poté v průběhu lovu platí zásada raději méně, ale častěji.  Kdysi dávno, ještě než jsem měl možnost shlédnout různá podvodní videa, jsem měl za to, že pokud najede hejno ryb na krmné místo, setrvává zde, než ho zcela vysbírá. Omyl! Na zmiňovaných videích je jasně patrné, že ryby se přibližují ke krmení, seberou jednotlivá sousta a z místa odjíždí pryč, přičemž po chvíli se zase vracejí. Tedy v případě, že se jedná o kvalitní krmení, které rybu zaujalo. V opačném případě je sousto opět „vyfouknuto“ zpět na dno a ryba odjíždí hledat potravu jinam. Tady to celé do sebe krásně zapadá…Kvalitní krmení, které má za cíl vytvořit jakýsi potravní návyk a přinutit rybu vracet se na naše místo.

dsc_4599.jpg
dsc_4580.jpg
dsc_4967-1.jpg

Krmení a řeka

Nejsem až tak silný v taktice lovu na řece, to přiznávám, nicméně zde bych vzhledem k migraci ryb po delších úsecích řeky, např. mezi jezy či zdymadly, zvolil modifikovanou variantu plošného krmení, jakýsi  pás vedený šikmo přes koryto řeky. Cílem je zajistit, aby proplouvající ryba byla krmením upoutána a nějakou dobu zde setrvala. Opět je nutno vzít v úvahu nejen množství bílé ryby na lokalitě, ale i např. sílu proudu nebo případnou lodní dopravu, která může naše krmení odnést i o několik metrů daleko oproti původnímu umístění. Tedy opět častější krmení a přepůlením boilies zamezit jejich kutálení v korytě. Ať už budeme na řece návnadu do vody dopravovat jakýmkoliv způsobem, je třeba trochu „předsadit“ a vhazovat ji o něco výše proti proudu tak, aby dopadla v ideálním případě na námi zvolené místo vzhledem k síle proudu. Jinak samozřejmě lze využít shora popsané strategie, ať už plošné či bodové krmení, včetně použití PVA materiálů.

dsc_4547.jpg
dsc_4855-1.jpg
dsc_4585.jpg

Pomůcky k vnadění

Dostáváme se k dalšímu dílčímu tématu a to jsou pomůcky usnadňující vnadění.  Využít lze jak výrobků z PVA (polyvynilalkoholu), tedy vodou rozpustného materiálu ať už ve formě šňůrky, pásky, punčochy či sáčku. Zde je pouze nutné dbát na to, aby se tento materiál ještě před vhozením do vody nedostal do kontaktu s vodou nebo ve vodě připravovanými partikly. Naopak většina tekutých potrav, liquidů, dipů neobsahují vodu a PVA tedy nerozpouští. Při krmení methodmixovými koulemi nebo peletami můžeme využít vnadící lopatky našroubované na tyči od podběráku nebo krmného košíčku.  Ten je v dnešní době už asi notoricky známý, nicméně jen v krátkosti – košíček podobný tomu, jako je např. na praku, ale z plného materiálu, který má po stranách jakési „uši“, do kterých vede upevnění k obratlíku. Ten se připevní na kmenový vlasec,  do košíku se vloží krmná  koule   a švihem prutu je kouli udělena kynetická energie a je vymrštěna do požadované vzdálenosti. Oproti tomu košíček, díky své nízké hmotnosti, skončí na hladině pár metrů před námi.  Pro krmení kuličkami boilies  jsou určeny tzv. kobry různých průměrů. Jde vlastně o trubky různých průměrů a různých způsobů zakřivení. Na trhu jsou dnes už k dispozici v různých cenových relacích, od různých výrobců a tak si každý může najít to své. Další pomůckou pro nahazování krmení jsou krmné rakety a rakety spomb. Obojí je dostupné v několika velikostech dle požadavků a zdatnosti rybáře. Pokud budete používat raketu či spomb častěji, určitě se vyplatí pořídit si spombový prut a vyhradit si k němu i naviják. Vzhledem k odhazovaným vahám je třeba chránit si zejména poslední článek ukazováčku pravé či levé ruky a pořídit si speciální chránič na prst.   Pro vnadění na krátké vzdálenosti lze poměrně dobře využít praku.  Pokud můžeme při krmení a lovu použít člun, je to asi nejjednodušší způsob, jak dostat větší množství krmení na naše zvolené místo.  Toto bohužel ale na většině svazových vod povoleno není. S trochou šikovnosti lze použít k zakrmování i zavážecí lodičku, která s poměrně velkou přesností dopraví požadované množství návnady včetně montáže na zvolené místo. Jedinou její nevýhodou je vyšší pořizovací cena- díky tomu se nestane asi běžně používanou součástí vybavení většiny rybářů.

dsc_4819.jpg

Doufám, že jste se při čtení tohoto článku nenudili a našli si v něm byť třeba jen jednu informaci, která vám pomůže dosáhnout lepších úlovků. Důležité je, držet se základních zásad, nebát se experimentovat a myslet na fakt, že inteligenci kapra mnohdy přeceňujeme a příjem potravy je z jeho strany instinktivní, pudová záležitost!

Přeji všem hodně krásných zážitků od vody a neméně zpět do vody puštěných kaprů.

 Za Mivardi team zdraví David DejvL Lužný

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.