Lov na lehko v podání Tomáše Kabláska

Zpět na Tipy a triky
2. 6. 2016 - V dnešní velmi uspěchané a hektické době se lov na lehko velmi rozmáhá, a hlavně si troufám říct, že tento lov je také velice účinný, rychlý a zábavný. Není to takové to rozdělat si bivak nahodit nebo si zavést pruty a jít spát a přehazovat nebo převážet jednou za 24hodin. Mezi hlavní výhodu lovu na lehko patří to, že se dostanete na taková místa, na která by se vám normálně nechtělo a to z důvodu tahání všech zbytečných věcí, které většina z nás k vodě nosí. Ale jde to i bez nich. Při jednodenním nebo maximálně 2 denním lovu se snažím k vodě brát co nejméně věcí, to jde a chytat, co nejaktivněji, jak jen je v mých silách.
img_20151101_111717.jpg

V dnešní velmi uspěchané a hektické době se lov na lehko velmi rozmáhá, a hlavně si troufám říct, že tento lov je také velice účinný, rychlý a zábavný. Není to takové to rozdělat si bivak nahodit nebo si zavést pruty a jít spát a přehazovat nebo převážet jednou za 24hodin. Mezi hlavní výhodu lovu na lehko patří to, že se dostanete na taková místa, na která by se vám normálně nechtělo a to z důvodu tahání všech zbytečných věcí, které většina z nás k vodě nosí. Ale jde to i bez nich. Při jednodenním nebo maximálně 2 denním lovu se snažím k vodě brát co nejméně věcí, to jde a chytat, co nejaktivněji, jak jen je v mých silách.

Co to znamená? Začneme u vybavení. Pro takovýto lov vyměníme stojany za vidličky, velké bivaky za brolíčka, dlouhé tvrdé pruty za krátké měkké proutky s kterými se nám bude lépe pracovat v hůře přístupném terénu, lehátko využijeme, jak k sezení, tak i ke spánku, ledničky a grily a podobné věci necháme také doma, jdeme přeci aktivně lovit ryby a ne kempovat.

dsc_9177ret.jpg

Teď už k samotnému výběru místa a lovu. Jak už jsem naznačil o pár řádků výše, jdeme aktivně chytat ryby, takže lovné místo si vybírám podle výskytu ryb a ne podle toho, jak je kde přístupno a jestli je tam posekaná tráva. Výskyt ryb se snažím vypozorovat alespoň pár dní dopředu podle toho, jaké je počasí a jaké má být počasí v den samotného lovu. Je například hloupost jít chytat do mělké vody, když má fučet vítr na druhou část vodní plochy a být šílená zima. Kolikrát vám i sami kapři napoví, kde se zrovna vyskytují, a mávají na vás ploutvičkami. To je jedno z dobrých znamení, kam za nimi jít. Také je velmi důležité se u vody chovat co nejpřirozeněji a nejpotišeji, byla by velká škoda si svojí hloupostí vyplašit všechny kapry, které se nám vyskytují na našem plánovaném lovném místě. Z tohoto důvodu je pro tento lov nejvhodnějším partákem tak akorát knížka a ne upovídaný kamarád, který nezavře pusu ani na 5 minut.

 

img_20151101_115328.jpg

Večer před odjezdem si balím všechny potřebné věci, které uznávám za vhodné a nejdůležitější pro mojí 2 denní výpravu na malou zapadlou stojatou vodu, na kterou se zaměřuje velmi málo lidí a je tam božský klid. Brzy ráno mi zvoní budík, chci být u vody ještě před rozedněním a chvíli u vody posedět, než si vyberu své lovné místo. Jelikož je docela chladno, sedám si zhruba na hodinku k vodě a jen tak koukám na hladinu a poslouchám přírodu a hlavně se snažím vypozorovat větší výskyt ryb. Po několika šplouchnutích v nejhlubší partii této vody mám rozhodnuto. Jdu na nejhlubší místo i s potopeným stromem a pár menšími vázkami. To bude přesně to, co potřebuji.

 

img_20150907_172801.jpg
img_20150924_221450_111.jpg
img_20150926_214301_950.jpg

 Z auta nakládám věci na vozík a jdu zhruba 400 m na vybrané místo. Je to paráda, nepřístupný terén, různé nerovnosti a spousty vzrostlých travin a kopřiv. Zde mě nikdo nebude otravovat a budu zde jen sám a budu se moct nerušeně věnovat lovu. Popadám kobru a do vody letí zhruba 1 kg boiliesků o průměru 15 mm. Kobruji je kolem padlého stromu. Teď už jen rozdělat a připravit pruty. Volím klasický jednoduchý návazec z tenké splétané šňůrky malý háček o velikosti 10 a lehčí 40 ti gramové olůvko. Jako nástrahu použiji na jeden prut jeden samostatný boiliesek stejné příchuti a průměru, jakým jsem krmil. A na druhý prut volím feedrovou peletku stejné příchutě a obaluji ji do obalovací pasty. Přichystávám si pár PVA punčošek, které obsahují peletky stejné příchutě zalité aminoliquidem a zaprášené method mixem s drcenými oplatky. Takto připravené PVA mi funguje asi nejlépe a nejrychleji na sebe upozorňuje ryby, protože oplatky pomalu stoupají a klesají. Nalepený method mix s liquidem rozšiřuje pachovou stopu do větší vzdálenosti. Drobné peletky a na nich posazený boilisek nebo peletka obalená pastou jsou pro kapry takovou třešničkou na dortu.

 

img_20150930_144839_588.jpg

Při prvním povedeném náhozu si oba pruty zaklipovávám a to hned z několika důvodů. Vždy mám nahozeno na stejném místě. V noci za tmy vím, že jsem to nenahodil někam do vázky nebo mimo krmené místo. Je několik způsobů, jak si můžete udici zaklipovat, ale mě nejvíce vyhovuje klip, který je přímo na cívce navijáku. Jelikož od prutů neodcházím a při krátkodobém lovu jsem s nimi kdykoliv připraven v momentě manipulovat, tak nemám obavy, že bych při razantním záběru mohl o prut přijít.

 

img_20151101_111717.jpg

Velice dobré je také krmit v pravidelných intervalech, i když třeba v menších dávkách, ale pravidelně. Při takovém to lovu budu krmit klidně každou hodinu hrst pelet nebo boiliesu, než tam vysypat ráno 10 kg a večer 10 kg. To stejné i se samotnými montážemi. Nemít strach častěji přehazovat. Jeli jsme si přece zachytat a pobavit se. Při takovémto lovu jsem rád za každý záběr i od menších kaprů nebo amurů. Klidně každé 2 hodinky, když nepřijde záběr, tak oba dva pruty přehodím. Velice dobré je také experimentovat s nástrahami. Mnohdy mi přišlo několik ryb i krásných, které bych při tak krátkém lovu nečekal, na nástrahy které mám už pár let zahrabané v tašce a ani ve snu by mě nenapadlo, je vůbec někdy vytáhnout a natož je nastražit pod háček.

 

img_20150928_104036.jpg

Po nahození použiji zadní olovo - backlead a to ze dvou důvodů. Zaprvé mám větší jistotu, že při zdolávání mi kapr nevjede do druhého nahozeného prutu. A za druhé mi jde silon krásně po dně a ryby můžou v klidu bez všimnutí si silonu, který znamená nebezpečí a který se táhne celým sloupcem a překáží jim v jejich rodném živlu. Troufám si říci, že díky zadním olovům dokáži docílit o 50% více záběrů než bez nich. V některých situacích samozřejmě použít nejdou, když jsou například vázky pod břehem, kam byste jinak backlead spustili. Když by se zasekl do vázky a nešel vyprostit, tak je hodně velké riziko, že bychom o rybu mohli přijít. V těchto situacích je dobré mít alespoň povolený silon a lehké swingery, aby vlasec nešel vodním sloupcem jako drát, ale alespoň se držel při dně.

Po prvních pár rybách je důležité vypozorovat, proč přišel záběr zrovna tam a na onu nástrahu, všímat si jaké je zrovna dno, tam kde byl prut nahozen. Rozhodující je defakto vše, co člověk udělá. Délka návazce, velikost háčku, velikost nástrahy, vzdálenost nástrahy od háčku a podobně… Proto mě tento aktivní lov tak velice baví. Je to obrovský rozdíl než klasická zaběhlá kaprařina. A doporučuji všem vyzkoušet aktivnější lov kaprů, než na jaký jsou zvyklí a troufám si říct, že se občas budete divit, jaký zrovna ulovíte úlovek.

Protože mě pracovní povinnost neumožňuje se věnovat dlouhodobějšímu lovu kaprů a věřím tomu, že to tak má většina z nás je tento krátkodobý lov jedinečnou možností jak se pořád tomuto krásnému koníčku věnovat i nadále.

Tom Kablásek

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.