Lukáš Nedělka - Úspěšná taktika pro krátké vycházky

Zpět na Tipy a triky
29. 5. 2017 - V tomto článku bych se rád s vámi podělil o své poznatky a docílení úspěšného lovu na krátkých vycházkách. Práce, rodina a jiné věci zabírají v rybářském životě mnoho času, a proto většina z nás volí krátké jednodenní rybářské výpravy a snaží se v této krátké době maximálně zúročit čas na rybách a tím i docílit, co možná největšího počtu záběrů a chytit svůj vytoužený úlovek. Bohužel tomu ani u mě není jinak a hodně mých návštěv k vodě jsou až po pracovní době a třeba jen na pár hodin.
nedelka_cln01_17_10.jpg

V tomto článku bych se rád s vámi podělil o své poznatky a docílení úspěšného lovu na krátkých vycházkách. Práce, rodina a jiné věci zabírají v rybářském životě mnoho času, a proto většina z nás volí krátké jednodenní rybářské výpravy a snaží se v této krátké době maximálně zúročit čas na rybách a tím i docílit, co možná největšího počtu záběrů a chytit svůj vytoužený úlovek. Bohužel tomu ani u mě není jinak a hodně mých návštěv k vodě jsou až po pracovní době a třeba jen na pár hodin.

Důležitou věcí k docílení vytouženého záběru je i samotná montáž a návazec, na který chytáme. Nicméně rád bych se v tomto článku zaměřil na krmení a nástrahy a na jejich prezentaci a přípravu před samotným lovem, jelikož návnada je ta, co kapra láká a přinutí se zajímat o vaše lovné místo a tím přimět rybu k záběru. Ne vždy je tato cesta jednoduchá a je potřeba zefektivnit svoji práci a u vody si být stoprocentně jistý v tom, co děláme a jakým způsobem prezentujeme své návnady. Zde je pár rad a poznatků, o které bych se s vámi rád podělil a které mi přinesly krásné ryby na krátkých vycházkách.

Nepodcenit přípravu

Příprava před samotným lovem je velice důležitá a u vody musíme být stoprocentně připravený a neztrácet čas s nějakou větší přípravou krmení. Proto si krmení s předstihem připravuji doma a u vody se snažím stoprocentně využít čas ke svému lovu. Na krátkých vycházkách je dobré předkládat do vody co možná nejpřitažlivější návnadu pro kapry, na kterou budou ryby okamžitě reagovat. První volba je krmení. Toto je velice individuální záležitost, kterou si každý volíme podle svého uvážení, úsudku a předchozích zkušeností. Na trhu je mnoho výrobců a široká škála produktů a je opravdu z čeho si vybírat. Já osobně si vybírám nástrahy, které mi přijdou velice atraktivní a mají širokou škálu produktů a využití. Jako nejoblíbenější nástrahu už dva roky používám krmení Rapid a s velikou oblibou příchuť Kapří Guláš. Tato silně kořeněná řada krmení nabízí v této příchuti hotové boilie, pelety jak kuličkové, tak klasické, a to v různých průměrech. Dále jsou k dispozici i obalovací pasty, plovoucí boilie a tekuté atraktory, jako jsou dipy a Aminoliquid, které jsou pro mě zásadní věc pro přípravu krmení. První věcí před samotným lovem je příprava pelet a boilie. Rád používám tyto dvě nástrahy dohromady, protože boilie pro svoji tvrdší strukturu odolá atakům menších ryb a pelety se rychle rozpouští a perfektně nastartují naše lovné místo. Jako nejdůležitější krok pro úspěšný lov je zvýraznění naší návnady a k tomuto účelu používám tekuté atraktory Aminoliquid, jenž obsahují kvalitní esence, proteinové extrakty a aminokyseliny, které zvýrazní naši návnadu. Proto si vždy před výpravou vysypu boilie a pelety zvlášť do kyblíku a zalévám je Aminoliquidem stejné příchutě. Takto zalité boilie a pelety za pár hodin skvěle nasáknou aromatickou látku do sebe a ještě více se zatraktivní. Já osobně si takto zalévám boilie a pelety dostatečně dopředu, a to i několik dní a týdnů a ještě je i několikrát přelévám, aby do sebe nasáli co největší množství této tekuté složky. Zvláště pokud chytáme v silně zabahněných revírech, je tato metoda velice důležitá. Takto připravenou nástrahu mohu skladovat i několik týdnů a měsíců a mám ji vždy připravenou na výpravu.

nedelka_cln01_17_2.jpg
nedelka_cln01_17_1.jpg
nedelka_cln01_17_12.jpg

Obalovat a obalovat

Další věcí pro zatraktivnění vaší nástrahy je použití obalovací pasty. Já osobně jsem této metodě přišel na chuť až v loňském roce a mohu říci, že jsem tím docílil o dost více záběru než jiní rybáři, kteří chytali vedle mě. Tuto metodu obalování nástrahy pod háčkem používám po celý rok zvláště z jara a začátkem podzimu, kdy teplota vody pomalu klesá. Je to výborná věc, jak zvýšit atraktivitu své nástrahy. Obalovací pasta je tvořena z originálního boilie mixu dané příchutě, kdy se za přidání dalších složek docílí k tomu, aby pasta měla svoji tvárnost a rozpustnost. Při vhození do vody se začne pasta pozvolna omývat a začne uvolňovat výrazný potravní signál do okolí nástrahy a vytvoří lehký zákal, který je pro ryby velice zajímavý. Touto pastou můžete obalit jakoukoliv nástrahu a zvýšit tím její atraktivitu. Dobrou volbou, která se mi osvědčila při krátkých vycházkách, je nechat pastu v teple, případně při slunečních dnech ji nechat chvilku na sluníčku vystavenou teplým slunečním paprskům. Pasta při působení tepla „povolí“, změkne a uvolní v sobě oleje a tekuté atraktory. Takto nastartovaná pasta je velice dobře tvárná a dobře se s ní pracuje. Už nezbývá, než kouskem pasty obalit boilie nebo peletu a ještě více zvýraznit nástrahu pod háčkem. Zvláště z jara a na podzim obaluji touto pastou i olovo, které je součástí montáže.

nedelka_cln01_17_11.jpg
nedelka_cln01_17_3.jpg
nedelka_cln01_17_5.jpg

Bez PVA ani ránu

Další věcí, kterou s oblibou používám, je PVA punčocha. PVA punčochy slouží pro dopravování přídavného krmení k montáži a poslední dobou jsou tyto ve vodě rozpustné punčochy velice oblíbené. PVA punčochy používám při krátkých výpravách pokaždé, pokud to jen jde. Punčochu můžeme naplnit skoro jakoukoliv nástrahou, která neobsahuje žádnou vodu. Voda totiž PVA rozpouští a je velice důležité jakou návnadu do ní vkládáme. Tyto punčošky nejraději naplňuji rozdrceným boilie cca 4 - 6 kuličkami 18 mm průměru, ale skvělou věcí jsou i malé 4 mm peletky, které se do této punčošky hodí nejvíce. Takto připravených punčošek si udělám do zásoby několik a pro zvýšení atraktivity je ještě zalévám dipem nebo Aminoliquidem a nechávám je pořádně nasáknout i několik hodin před samotným lovem. PVA punčochu připevním na háček a po vhození do vody se rozpustí v těsné blízkosti háčku a vytvoří malou hromádku peletek, případně rozdrceného boilie, které se rychle rozpouští a tím získáte naprostou lahůdku pro kapra nepřehlédnutelnou.

nedelka_cln01_17_4.jpg
nedelka_cln01_17_6.jpg
nedelka_cln01_17_7.jpg

Jemná montáž

Montáž a samotná příprava montáže je individuální podle podmínek, v jakých lovíme a na jaký způsob. Snem každého rybáře je mít svůj návazec tak dokonalý, že při prvním kontaktu s kapří tlamkou háček nemine a bude stoprocentně držet. Já osobně jsem zastánce spíše jemných návazců bez zbytečných hadiček, obratlíků a korálků. Samozřejmě ne vždy jsou takové možnosti, že se dá jemná montáž použít. Pokud to ale jde, volím co nejemnější montáž. Kapr moc dobře vidí, a v silně prochytávaných vodách je velice opatrný a při každém menším podezření mine vaši montáž. Proto se při vázání montáží snažím, aby můj návazec působil co nejpřirozeněji. Háčky velikosti 8, velice jemné šňůrky, skvělá a osvědčená je například - Silky Core 20 lb - krásně jemná a zároveň velice pevná šňůrka, kterou kombinuji z fluorocarbonem a nebo se šňůrkou Silky Core. Rovnátka na háčku používám jen ve výjimečných případech. Pokud mi při chytání spadne jedna nebo dvě ryby, ihned měním návazce a rovnátka přidávám, tím docílím většího zakroucení a háček pak v kapří tlamce lépe drží. Důležitou součástí je i barva olova, kterou používám. Vždy se snažím vybírat olova podle profilu dna v daném revíru. V lomech a pískovnách používám olova s imitací kamene a naopak v rybnících a řekách olova černá, která více zapadnou do tmavého profilu dna.

Předmáčení

Další věcí, kterou mám vyzkoušenou a která je zásadní věcí nejen pro krátkodobé chytání je předmáčení boilie před samotným lovem. Proč předmáčet? Hotové kuličky prochází určitým procesem výroby a poslední položkou ve výrobě je vaření těchto zázračných kuliček. Někdo vaří boilie ve vodě, někdo šetrnějším způsobem v páře, ale i tak vzniká na kuličce jakási slupka cca 1 mm silná, která zabraňuje, aby kulička pracovala ihned po vhození do vody. Je to jako když cucáme lentilky. Jako nejhorší považujeme dobu, která je potřebná k rozpuštění skořápky, pod kterou se skrývá vytoužená čokoláda. Něco podobného je i u kuliček boilie proto se snažím tuto „skořápku“ odstranit a rybám předložit nastartované kuličky, které budou ihned a s důvěrou přijímat. Při příjezdu k vodě, beru kyblík, v kterém mám již několik dní nadipované kuličky a pelety a odsypu si potřebné množství, které vím, že na dané výpravě dokážu zkrmit. Toto připravené krmení zalévám vodou tak, aby všechny kuličky byli potopené. Výhradně doporučuji vodu rybniční! Pokud ale používáte boilie zvláště tvrdé, u kterých víte, že doba rozmočení trvá v řádu několika hodin, doporučuji předmočit si je i několik hodin dopředu před samotným lovem. Pozor na to, jakou vodou boilie zaléváme. Při použití užitkové vody doporučuji tuto vodu převařit. Voda přímo z kohoutku nemusí být to pravé ořechové. Užitková voda je totiž různě upravovaná a přidávají se do ní různé látky například-chlor, chloramin B, chloran sodný a jiné látky, které můžou ovlivnit vůni a chuť vaší návnady a tím byste svoji návnadu spíše zničili, než posílili. Takto zalité krmení nechám cca 60 - 90 minut namočené a poté vodu vyleji. Nastartované boilie a pelety jsou krásně oslizlé a pelety již mají tendenci se pomalu rozpadat, to je to pravé. Lopatkou promíchávám krmení v kbelíku a uvolněné částečky z pelet a boilie tvoří kaši, která obaluje všechno krmení. Pro zakrmování takto připraveného krmení z lodi používám lopatku. Kde není možnost použít člun nebo zavážecí lodičku, dopravuji tohoto krmení raketou (spombem). Při zakrmování vytváří předmáčená návnada jak ve sloupci, tak i na zakrmovaném místě nádherný mrak, do kterého umisťuji svoji montáž s PVA punčoškou a boilie obalené pastou. Takto nastartované a předkrmené místo je pro ryby velice atraktivní a kapři ho ihned navštěvují. Rozhodně jsem měl s tímto postupem o dost více záběrů v krátké chvíli než s tím, že kolem montáže nastřílím tvrdé suché boilie, kterým mnohdy trvá i několik hodin, než se začnou rozpouštět a začnou uvolňovat látky, které ryby lákají. Toto je taktika, která se mi mnohokrát osvědčila a funguje. Zkuste ji také.

nedelka_cln01_17_13.jpg
nedelka_cln01_17_8.jpg
nedelka_cln01_17_9b

Přeji všem dobrým rybářům krásné úlovky.

Lukáš Nedělka

nedelka_cln01_17_10.jpg

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.