Na velikosti záleží

Zpět na Tipy a triky
12. 5. 2015 - Je možné ovlivnit velikost zdolaných ryb s pomocí „selektivnějšího“ boilí? Co je to „selektivnější“ boilí? V tomto zamyšlení se pokusíme nastínit jednu z možností, jak aspoň částečně „vyselektovat“ záběry od menších ryb.
dscn1427.jpg

Je možné ovlivnit velikost zdolaných ryb s pomocí „selektivnějšího“ boilí? Co je to „selektivnější“ boilí? V tomto zamyšlení se pokusíme nastínit jednu z možností, jak aspoň částečně „vyselektovat“ záběry od menších ryb.

Způsobů jak tohoto dosáhnout je několik, mnoho článků již bylo na toto téma napsáno, různí přispívatelé zde rozebírají možnosti složení směsí na boilie, které by selektovaly menší ryby od větších, dalším diskutovaným tématem jsou různé způsoby vnadění, výběr lokalit, kde krmíme, struktura dna a jeho složení, samotné úpravy montáží…

Já se s Vámi podělím o mé zkušenosti při použití „selektivního“ boilí a to co se týče jeho velikosti, tak i jeho příprava, neboli jeho finální způsob úpravy před samotným nastražováním. Jak jsem již v mnoha předchozích článcích popisoval, podělím se o zkušenosti, které jsem načerpal zejména při lovu na Novomlýnských nádržích, které navštěvuji v hojném počtu a zde se každoročně pokouším přelstít kapry trofejních rozměrů, což se mi čas od času podaří a usměje se na mě štěstí v podobě krásně stavěného kapra s vahou přes dvacet kilogramů. Mnoho kaprařů ročně navštěvuje tuto nádhernou lokalitu a moje zkušenosti by jim mohly pomoci v jejich snaze po ulovení trofejních kaprů.

dscn1327.jpg

V předešlých dvou sezónách jsem více experimentoval s velikostí předkládané nástrahy, neboť se v posledních letech zvětšil počet zdolaných kaprů dosahujících hmotnosti od 3–6 kg a to na úkor kaprů větších váhových kategorií. Tuto skutečnost zaznamenali i rybáři v „karavanových“ osadách, kterých je zde bohužel velké množství. Tito rybáři to však hodnotili jako velký přínos na rozdíl ode mne a jejich udírny, které jsou součástí mnoha karavanů, rozhodně nezahálely a vesele se plnily úlovky menších kaprů. Ale abych neházel všechny rybáře do jednoho pytle, tak byla i spousta těch, kteří byli velice rádi, že se jim podařilo se při rybařině na jezerech „pobavit“ a zdolat větší počet menších kaprů systémem chyť a pusť.

dscn1399.jpg
dscn1403.jpg
dscn1409.jpg

V dřívějších letech jsem používal nástrahy v podobě boilí ve velikostech 18 mm – 24 mm, což jsem považoval za dostačující. V posledních letech jsem však přešel na větší „kalibr“ a nastražuji boilí až do průměru 40 mm, abych tak eliminoval menší kapry. K takovému průměru „koulí“ jsem došel postupným zkoušením, na větší průměry jak 40 mm jsem již však nezaznamenával téměř žádné záběry. Několik situací mě přinutilo k tomuto činu, jinak bych zřejmě zůstal u „tradičních“ průměrů kolem 20 mm. V době, kdy na jezerech byla aktivita ryb téměř nulová, jsem vyhledával místa s hustou podvodní spletí vázek, stromů a keřů, kde se zdržuje spousta ryb, a záběry v této oblasti lovu přicházely ve větším počtu, než na volné vodě. Vázky však také s sebou přinášely, jak jsem uvedl velké množství záběrů, ale zejména od menších kaprů, kterých zde bylo nespočet. Běžně se mi stávalo, že jsem v průběhu třídenního lovu spotřeboval i dvacet kilogramů boilí a denně zdolal i 30 kaprů s vahou od 3 – 7 kg. Mnohým rybářům se toto množství může zdát jako sen a považují mne za blázna, který je nespokojen s aktivním a atraktivním rybolovem. Ano, co se týká počtu zdolaných ryb na svazové vodě je to fantastické, jenže já na tyto revíry vyrážím za lovem trofejních kaprů, neboť jsou tyto vody jedny z posledních, kde je možné monstrózní exempláře ještě v omezeném množství lovit. Po dvou dnech takovéhoto lovu, kdy jsme měli s parťákem záběr i na tři pruty dohromady jsem přemýšlel, jak dosáhnout záběrů od větších ryb, neboť tyto se v místě lovu rovněž zdržovaly. Při pečlivém pozorování hladiny jsem zaznamenával, jak se trofejní kusy jen tak ledabyle „ předvádí“ u hladiny nedaleko mého krmného místa, ale záběry přicházely jen od menších ryb. To mne nenechalo klidným a přemýšlel jsem, jakou strategii zvolím, abych dostával záběry i od těchto jedinců.

dscn1383.jpg

Na další plánovanou akci jsem byl vybaven předem pečlivě „nachystaným“ boilím, které jsem si sám roloval se směsí SEA a Vyzutý Tonda, které nyní přichází na trh. Do těchto směsí jsem přidal aminoliquid, R-FAKTOR a vejce bez přidání vody, neboť jsem chtěl mít boilí co nejtvrdší. Koule jsem naroloval od velikostí 30 mm – 40 mm, kdy jsem je téměř 14 dní sušil a poté takto vysušené jsem je umístil do plastového kbelíku a zasypal dvěma kilogramy soli, kde jsem boilí nechal dál tvrdnout dva měsíce i déle. Sůl slouží jako konzervant, tudíž se mi nestalo, že by připravené boilí zplesnivělo a dále sůl „vytáhla“ z boilí zbylou vlhkost. Takto připravené boilí jsem při nastražování musel předvrtávat, neboť se nedalo vlivem jeho tvrdosti jehlou propíchnout. Takto vybaven jsem vyrazil na svou další výpravu.

dscn1404.jpg

Místa jsem zvolil jako při minulých výpravách, nic jsem na nich neměnil, jen jsem zakrmil méně a to u každé bójky po dvaceti až třiceti kusech těchto obřích koulí a čekal, co se stane. Parťák chytal svým obvyklým způsobem a nastražoval pod háček standartní velikosti. Záběry mu přicházely jeden za druhým, zatímco já jsem byl neustále v očekávání. V průběhu prvního dne rybolovu jsem zdolal „pouze“ dva kapry o velikostech 80 – 85 cm, zatímco parťák jich měl zhruba pětinásobek, nedostal se však přes 75 cm. Další dva dny rybolovu se nesly v obdobném duchu, kdy parťák zdolával jednoho pětikilogramového kapra za druhým, zatímco já jsem denně „udělal“ zhruba 6 záběrů a světe div se, všechno od kaprů 80+. Je to náhoda, nebo promyšlená strategie, která funguje? Když vezmu v úvahu, že se mi podařilo zdolat sice menší množství kaprů než mému parťákovi, zato jejich velikost byla podstatně větší, a dokonce jsem takto přelstil i metrového lysce, považuji to za velký úspěch. Samozřejmě jsem do podběráku přivedl i tři kapry kolem 70 cm, což bylo ale zanedbatelné množství. Tuto strategii jsem praktikoval ještě několikrát během roku s téměř stejným výsledkem, ale podotýkám při lovu v přibližně stejné lokalitě, tedy v místech s častými vázkami s kumulací velkého počtu ryb.

dscn1444.jpg

 

V jarním období, kdy aktivita kaprů před třením není ještě ideální, mi tato strategie nepřinesla požadovaný efekt. Kapři v tomto období přijímají spíše drobnější potravu, nebo boilie menších průměrů, hovořím o období koncem dubna a začátku května. V tomto období se mi osvědčilo používání menších průměrů, boilí nad 30 mm bylo v této době téměř bez povšimnutí. Rovněž tak krmení muselo být střídmější, lovné místo jsem prokrmoval zejména peletami, řepkou a menšími průměry boilí. Jakmile se však aktivita kaprů zvětšila a to zejména v období po tření, našlo boile velkých průměrů své opodstatnění. Kapři tato velká sousta přijímali bez problémů a opět jsem se těšil z většího váhového průměru zdolaných ryb než při nastražování menších průměrů.

dscn1441.jpg
dscn1430.jpg
dscn1417.jpg

 

Samozřejmě nelze z tak krátkého časového úseku lovu považovat výše uvedená zjištění za jasný fakt, nicméně výsledky mne přesvědčily o tom, že rozhodně nic nepokazím, když se nebudu bát používat boilie velkých průměrů. Uvedená taktika s sebou přináší sice méně záběrů, zato velikost zdolaných ryb se zvětšuje. Tuto strategii doporučuji používat všude tam, kde máme s určitostí zjištěno, že se v daném revíru nacházejí trofejní kapři a nezanedbatelné množství bílé ryby a menších kaprů, kteří nám znesnadňují rybolov častými záběry. Nemá cenu používat boilie velkých průměrů v lokalitě, kde se vyskytují pouze menší kapři, nebo naopak trofejní kapři při zanedbatelném množství menších ryb. Rovněž tak příprava takového boilí je důležitá. Boilí, které je sice velkého průměru, ale po pár minutách po vhození do vody se chová podobně jako peleta, nám nezaručí požadovaný efekt. Důležité je, aby boilie vydrželo nastražené minimálně celý den i více a nelákalo tak svou rozpustností menší ryby.

Každý z nás nechť si zvolí svoji cestu, jakou se bude ubírat při lovu, spousty z nás jsou vlivem pracovního vytížení rádi za každý okamžik strávený u vody a nebudou chtít za každou cenu „selektovat“ trofejní kusy a budou rádi za každý záběr a zdolanou rybu a příjemně strávený čas v přírodě. Najdou se však i tací, kteří si budou chtít svého trofejního kapra „vysedět“ a vyzkoušet selektivitu větších nástrah. A právě pro tyto kapraře je určeno moje zamyšlení a rady. Všem příznivcům rybařiny přeji nezapomenutelné zážitky u vody.

Za Mivardi team Radim Hanák

dscn1427.jpg


Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.