Noční lov kaprů

Zpět na Tipy a triky
10. 5. 2014 - kaprařská sezóna začala díky mírné zimě letos brzy. Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s nočním lovem kaprů, protože právě noční lovy jsou mé nejoblíbenější. Večer, když u vody zavládne ticho, vítr se uklidní a slunce pomalu zapadá, začíná se probouzet život nejen ve vodě ale i kolem ní. Miluji lov ve večerních a nočních hodinách, kdy kapři začínají projevovat aktivitu. Tu můžete pozorovat nejen na hladině, ale úžasným momentem je, když slyšíte mlaskání kaprů, kteří hledají potravu blízko břehu a v zarostlých porostech rákosů. Tato místa s oblibou a pravidelně navštěvuji a snažím se díky co nejlepší prezentaci nástrahy přelstít nějakého pěkného kapříka.
cimg2435.jpg

kaprařská sezóna začala díky mírné zimě letos brzy. Rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s nočním lovem kaprů, protože právě noční lovy jsou mé nejoblíbenější. Večer, když u vody zavládne ticho, vítr se uklidní a slunce pomalu zapadá, začíná se probouzet život nejen ve vodě ale i kolem ní. Miluji lov ve večerních a nočních hodinách, kdy kapři začínají projevovat aktivitu. Tu můžete pozorovat nejen na hladině, ale úžasným momentem je, když slyšíte mlaskání kaprů, kteří hledají potravu blízko břehu a v zarostlých porostech rákosů. Tato místa s oblibou a pravidelně navštěvuji a snažím se díky co nejlepší prezentaci nástrahy přelstít nějakého pěkného kapříka.

Dobrá příprava před lovem je nutností

noční lov obnáší mnohé výhody ale i nevýhody. Velikou výhodou je klid u vody a prezentace nástrah. Na druhou stranu je noční lov komplikovaný značnou přípravou a navíc i omezením některých revírů, kde se noční lov nesmí provozovat. Proto občas zavítám na soukromý revír a rád zkouším různé techniky a montáže, jak kapry přelstít.  Jak jsem již zmínil, před samým lovem je nejdůležitější samotná příprava a vytipování dobrého místa. Dobré osvětlení a rozmístění vybavení je neméně důležitá věc! Nejednou jsem viděl, jak rybář přišel o krásný kousek jen kvůli tomu, že neměl vše po ruce. Přišel záběr a v danou chvíli hledat čelovku  nebo podběrák je značně komplikované. Když jednou rukou držíte prut s kaprem na konci a ještě k tomu používáte háček bez protihrotu, pak je jen otázkou štěstí, jak souboj v danou chvíli dopadne. Proto volím dobře přístupná místa, kde mohu mít vše po ruce a připravené. Dobře rozmístěné pruty, podběrák a podložku připravenou blízko zdolávacího místa, lehké světlo, které slabě osvětlí váš bivak a lovné místo a nesmí chybět ani vhodná čelovka, která bude mít dobrý dosah a bez problémů uvidíte i na dálku, kde se ryba ve vodě pohybuje. Výbornou pomůckou jsou velmi citlivé hlásiče. Mně se velice osvědčily hlásiče Mivardi M1500.  Zpracování je opravdu kvalitní a navíc jejich citlivost je veliká i při velmi opatrných  záběrech.

fotografie1704.jpg

Volba místa

i volba místa je důležitá. Já osobně vyhledávám  místa s porostem kolem břehu a při přítoku, kde je i v teplých dnech stálý přísun kyslíku a ryby tato místa s oblibou navštěvují. Dále jsou to mělčí  místa s maximální hloubkou 1,5m s bahnitým dnem a se spoustou příbřežního rákosu nebo trávy, kde se kapři velice rádi v noci krmí jejich přirozenou potravou. Neznám hezčí pocit, když se pár metrů od vás rozpohybuje rákosí a slyšíte to úžasné mlaskání, když se kapři krmí. Navíc když pár centimetrů od toho místa máte položenou nástrahu. V nočních hodinách se komplikuje i samotné nahazování, proto rád volím i místa, kam si mohu nástrahu zanést.

cimg0896.jpg

Nebojte se zkoušet nové věci

jak jsem již napsal, rád prezentuji nástrahu v blízkosti rákosů nebo břehů, kde kapři často v noci jezdí. Rád zkouším různé nástrahy a návazce a místa. Nebojím se i nahazování do těsné blízkosti rákosů. Nejedenou se mi podařilo přelstít pěkného kapra, když jsem při náhozu trefil stonky rákosu a nástrahu jsem nechal ležet přímo u rákosu. Domnívám se, že kapr je v noci méně opatrný a i jeho viditelnost je mnohem horší, proto si dávám záležet spíše na důležitosti vůně návnady než na samotné montáži. Používám návazce jak z fluorocarbonu tak i z pletené šňůry. Háčky používám raději menší. Výborně se mi osvědčily háčky MTC Gripper s kombinací Mivardi Fluorocarbon 20 m 15 lb / 0,35 mm. Všechny své montáže, které používám, jsou kombinací plovoucí a potápivé boilie tzv.“ na panáčka“. Jen si měním délku návazce v závislosti na bahnitém dně a hloubky lovného místa.
Nebojte se experimentovat při samotném lovu. Když mohu chytat na tři pruty, mám v 1,5 metrové hloubce jeden návazec 5cm nad dnem, druhý cca 15cm a třetí 25cm nad dnem. Ze zkušeností mohu říct, že pokaždé funguje jiný, záleží na tom, v jaké hloubce se ryby pohybují. Již se mi několikrát stalo, že jsem tahal ryby na dlouhý návazec a druhý den naopak na návazec položený právě v blízkosti dna.

552120_3648449698873_952055822_n.jpg
cimg1201.jpg
f-1.jpg

Pěkně nakrmit

při přípravě návnady myslím především na pachové stopy. Doporučuji kombinaci kukuřice, řepky, mikro peletek 4mm Rapid  Premium a drceného Boilies. To vše ještě prolévám Aminoliquidem  a smíchám s Method mixem Rapid a vytvořím koule velikosti tenisového míčku. Návnadu umísťuji v bezprostřední blízkosti rákosí max 1,5m od břehu. Booster a šrot se pomalu uvolňuje a dělá výbornou pachovou stopu v celém sloupci. Nebojím se hodit jednu nebo dvě koule přímo do porostu rákosu nebo trávy. Dávám si záležet, aby moje nástraha byla hodně „voňavá“,  proto občas přidávám i nadipovaný PVA sáček, případně nástrahu pro větší zatraktivnění obaluji ještě v pastě pro výraznější pachovou stopu. Malá vychytávka: pokud si dopředu zapomenete boilie nadipovat, je dobré si je provrtat třeba ve třech místech jehlou nebo vrtáčkem a vložit do dipu. Koule se mnohem rychleji nasákne. Letos jsem poprvé vyzkoušel novinku Česnek + Chilli na mělčinách, když bylo hezké počasí a voda se trochu prohřála a ryby vyjížděly do mělčin, a velice se mi odvděčila v podobě menších ale hezkých kapříků.  Zvláště z nových korkových plovoucích Boilies Rapid Pop-Up jsem nadšený. Velice dobře plavou a i při obalení pastou pro zatraktivnění nástrahy se s ní dá chytat ve sloupci a udrží návazec v požadované výšce bez větších problémů.

tuto.jpg
dar-2013-17-.jpg
cimg2435.jpg

Klid a trpělivost se vyplácí

při lovu přes noc se rozhodně vyplatí se chovat co nejvíce potichu a bez zbytečného svícení do lovného místa a to i při nahazování. Pokud to jde, používám montáže s co nejlehčími olovy a pokud nehrozí vázky, rád používám i vlasce s průměrem 22mm. Bráním se i častému nahazování a věřte, že trpělivost přináší ovoce a to nejen v podobě pěkného kapra. Nejednou se mi povedlo v noci v blízkosti přelstít krásného amura nebo pěkného lína.

Přeji všem úspěšný a klidný noční lov, krásné zážitky a bohaté úlovky.

Lukáš Nedělka

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.