Novodvorský rybník - V samém nitru divočiny

Zpět na Tipy a triky
4. 5. 2015 - Novodvorský rybník se nachází u obce Ploužnice v oblasti Ralské pahorkatiny. Tento krásný rybářský revír leží uprostřed borových lesů, kde nenajdete žádné komfortní vybavení a jste zde odkázáni na pobyt v samém nitru Ralské divočiny. V lesích kolem revíru se prohání spárkatá zvěř, stáda divokých prasat, krásní bažanti či malé stádo Zubrů v nedaleké oboře Židlov. Tato vodní plocha je součástí rybniční soustavy několika dalších vodních ploch pod názvem rybářský revír Ploužnický potok. Tyto vodní plochy jsou z větší části majetkem Vojenských lesů a statků a před více jak dvaceti lety tu byl vojenský újezd známý pod názvem Vojenský výcvikový prostor Ralsko.
dsc_0051-8.jpg

Novodvorský rybník se nachází u obce Ploužnice v oblasti Ralské pahorkatiny. Tento krásný rybářský revír leží uprostřed borových lesů, kde nenajdete žádné komfortní vybavení a jste zde odkázáni na pobyt v samém nitru Ralské divočiny. V lesích kolem revíru se prohání spárkatá zvěř, stáda divokých prasat, krásní bažanti či malé stádo Zubrů v nedaleké oboře Židlov. Tato vodní plocha je součástí rybniční soustavy několika dalších vodních ploch pod názvem rybářský revír Ploužnický potok. Tyto vodní plochy jsou z větší části majetkem Vojenských lesů a statků a před více jak dvaceti lety tu byl vojenský újezd známý pod názvem Vojenský výcvikový prostor Ralsko.

V současnosti je z Novodvorského rybníku vytvořen rybářský revír s rozlohou 7,984 ha, který je určen pro sportovní rybolov s metodou „chyť a pusť“. Dno této vodní plochy z větší části pokrývá bahnitý sediment a není nijak zvlášť členité. Průměrná hloubka vodní plochy je 1,5 metru a u hráze kolem 2,5 metru.

dsc_0018-4.jpg

Revír je velmi dobře zarybněn kapry a amury přes 10 kilogramů. Na jaře se zde loví krásní líni i přes 50 centimetrů a dravé ryby zde zastupují především štiky a okouni. Lovící převážně chytají z pravého břehu od hráze, kde jsou oddělená lovná místa v průsecích borového lesa. V přední části vodní plochy jsou místa pro lov na otevřené vodě bez vázek a naopak v zadní části je několik míst s vázkami, potopenými kmeny a pařezy, které jsem si oblíbil já.

dsc_0023-2.jpg

V letošním roce jsem uskutečnil právě na lovné místo v zadní části revíru tři výpravy a všechny byly celkem vydařené. Poprvé v tomto roce jsme tento revír navštívili v květnu, kdy se nám podařilo ulovit několik kaprů přes deset kilogramů. Při této první výpravě bylo proměnlivé počasí a bylo potřeba kapry přimět k záběrům, což se nám zpočátku vůbec nedařilo. Zkoušeli jsme několik druhů osvědčených nástrah, ale dvanáct hodin jsme byli téměř bez záběru. Nezbývalo, než vyzkoušet něco nového a neokoukaného, a tak jsem vytáhl z tašky boilie Rapid z řady Easy Catch s příchutí Ananas – N.BA. . Toto boilie jsem vyvážil pop-up boiliem Rapid stejné řady s příchutí Česnek – Chilli. Po nastražení nových nástrah nezbývalo nic jiného než čekat, co se bude dít dál. Zhruba po hodině se ozýval jeden z mých hlásičů a nastala první jízda. Po několika minutách je na podložce krásný kapr 80 centimetrů a rovných 8 kilogramů. Během několika hodin jsem zdolal ještě 6 kaprů a největší z nich měl váhu necelých 11 kilogramů a stal se tak i největší rybou výpravy.

dsc_0012-6.jpg
dsc_0014-4.jpg
dsc_0038-2.jpg

Po dvou měsících jsem tento revír navštívil společně s mojí drahou polovičkou a těšil se na krásné dva dny uprostřed této nádherné krajiny. Situace se opakovala od začátku téměř stejně jako u předchozí výpravy. Záběru jsem se dočkal až dalšího dne, kdy peletám Rapid z řady Premium s příchutí Kapří guláš neodolal osmikilový kapr a hned vzápětí nádherná štika 67 centimetrů s váhou dva kilogramy. Byl jsem velmi potěšen, ale vůbec jsem netušil, co bude následovat dál. Nastražil jsem nové pelety a obalil je pastou s příchutí kapří guláš, abych nástrahu lehce obměnil. Na jeden prut ihned po náhozu přišel razantní záběr a kapr zajel do vázky v křoví u břehu. Bohužel jsem jen zahlédl jeho krásné mohutné tělo a ihned mi bylo jasné, že se jednalo o jednoho z větších šupináčů tohoto revíru, kteří zde dosahují váhy až 20 kilogramů. Po chvíli se ozývá druhý hlásič a opět jsem rybu ztratil ve vázce. Byl jsem nucen přitáhnout cívky na mých navijácích a plně se soustředit na další záběry a co nejrychleji reagovat. V těchto místech s vázkami, kde jsem lovil, měli tito velcí šupináči vždy hodně navrch.

dsc_0013-4.jpg
dsc_0017-4.jpg

Několik hodin jsem byl opět bez záběru, až najednou se ozve hlásič lehkým pípnutím a vlasec zůstal vyšponovaný. Ryba stála na místě a pouze lehce ohýbala špičku mého prutu. Po záseku bylo ovšem všechno jinak a přišlo na tvrdý boj, ve kterém jsem zdolal krásného bojovného 13 kilogramů těžkého amura. Radostí se mi klepalo snad celé tělo a byl jsem tak šťastný, že to ani nedokážu popsat. Zároveň bych chtěl poděkovat své drahé polovičce, protože bez ní bych možná toho krasavce nedostal ani z vody. Do večera se mi podařilo ulovit ještě dva kapry kolem 10 kilogramů a odjížděl jsem domů velmi spokojený.                                                                                                                                        

Další výpravu jsem vůbec neplánoval, ale počasí na konci srpna vypadalo celkem slibně, tak jsem narychlo zabalil věci, zavolal kamarádovi Michalovi, že vyrážím na ryby. Jeho rozhodnutí bylo okamžité a souhlasil, že vyráží se mnou, a tak jsme se zhruba po dvou hodinách sešli u vody. Počasí bylo celkem příznivé, tak jsme co nejrychleji postavili bivak, abychom se mohli věnovat už jen pouze rybám. Po chvíli byly naše pruty nahozeny ve vodě, na které jsme nastražili již několikrát osvědčené pelety Rapid Premium s příchutí Kapří guláš a dipované boilie Rapid z řady Platinum s příchutí Sea s pop-up stejné příchutě. První záběry na sebe nenechaly dlouho čekat a Michalovi na jeden z prutů přišel opravdu tvrdý záběr. Ryba bojovala ze všech sil a zároveň se snažila zajet k potopeným kůlům ve vodě. Michalovi se podařil rybu od této vázky vytáhnout a navést ji blíže ke břehu, ale jen několik málo metrů od břehu rybu ztratil. Po několika minutách se opět ozýval Michalův druhý hlásič a ryba na druhém konci nebyla vůbec bojovná, tak jsme si řekli, že to bude asi nějaký cejn. Po chvíli jsme měli na podložce nádherného lína a nestačili jsme se divit. Jednalo se o jednoho z těch větších na tomto revíru, který se pyšnil mírami 52 centimetrů a váhou 2,10 kg.               

dsc_0020.jpg
dsc_0095-3.jpg
dsc_0164-6.jpg
             

Během noci Michal ztratil další rybu ve vázce a následující ráno mu také nebylo přáno. Já jsem byl celou noc bez záběru, až nad ránem ihned po přehození prutů přišla rychlá jízda. Rybu jsem po chvíli stáhl od potopených kmenů ve vodě a myslel jsem si, že je na druhém konci nějaký menší kapr. Opak byl pravdou a na podložce mi ležela téměř metrová štika. Po přesném změření byla její délka 94 cm a váha 5,7 kg. Někdy to bývá zajímavé zpestření lovu, a tak jsem si udělal nový osobní rekord, aniž bych vlastně chtěl. Během dne se celkem ochladilo, začal foukat severní vítr doprovázený neustálým deštěm. Aktivita ryb pominula a do večera se mi podařilo zdolat pouze jednoho kapra.     

dsc_0076-5.jpg
      

Při shrnutí všech třech výprav, kdy se nám podařilo ulovit za 5 dní přes 20 ryb a zhruba o 6 ryb jsme přišli, tak jsem se pokaždé z tohoto revíru vrátil s pěknými nezapomenutelnými zážitky a těším se na další výpravy na tuto vodu.                  Ještě několik řádků o všem, co se týká tohoto revíru: Na Novodvorském rybníku je lov povolen 24 hodin „non-stop“ od dubna do prosince. Povolení na tento revír lze zakoupit u pracovníka vojenských lesů. Cena povolení na 24 hodin lovu je 400,- Kč při lovu na dva pruty a 500,- Kč pokud lovíte na tři pruty.

dsc_0051-8.jpg

Je povoleno zavážet, zakrmovat lovná místa pomocí člunu. Podložka pod ryby je zde s dezinfekcí samozřejmostí stejně tak, jako návazce s háčky bez protihrotu. Dále je nutností používat elektronické hlásiče hlavně při lovu v nočních hodinách. Velký podběrák, vyprošťovač háčků jsou určitě další nutností stejně tak jako šetrné zacházení s ulovenou rybou. V rybářském řádu najdete i požadavek na používání rybářských bivaků hnědé či zelené barvy, to aby lovící co nejvíce splynuli s okolím a je pravda, že karavan či žlutý stan zde skutečně nespatříte. Také je uveden jeden přísný zákaz rybolovu v chráněné rybí oblasti u přítoku. Toto místo je označeno dost viditelnou cedulí.                                          

Na závěr bych chtěl poradit všem rybářům, aby při krátkodobé návštěvě této vody zvolili jako nástrahu pelety a při delším pobytu je vhodné zvolit boilie, na které jsou tu ryby velmi dobře navyklé. Tento revír doporučuji všem slušným rybářům či rybářkám, kteří mají rádi pobyt uprostřed nádherných lesů a chtějí si dopřát klid u vody.

Pro Mivardi Jakub Svoboda

dsc_0067-3.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.