Pelety Rapid Turbo - Neokoukaná novinka

Zpět na Tipy a triky
25. 11. 2015 - Velmi zajímavou a prozatím tak trošku opomíjenou novinkou pro letošní rok v sortimentu návnad a nástrah Rapid jsou Turbo pelety. Jak již vyplývá z jejich názvu, jsou prostě turbo :), tedy jinými slovy řečeno – pracují ihned od vhození do vody, poměrně záhy jejich povrch měkne a odlupují se jednotlivé různě velké částečky, které stoupají vodním sloupcem nahoru a zase pomalu klesají. Doba rozpadu těchto pelet je závislá na více faktorech – teplota a případné proudění vody, obsádka bílé ryby, samotný průměr pelety a způsob použití., zhruba v rozmezí 10 až 60 minut v malých průměrech a maximálně 3 h ve větších průměrech.
p4220182.jpg

Velmi zajímavou a prozatím tak trošku opomíjenou novinkou pro letošní rok v sortimentu návnad a nástrah Rapid jsou Turbo pelety. Jak již vyplývá z jejich názvu, jsou prostě turbo :), tedy jinými slovy řečeno – pracují ihned od vhození do vody, poměrně záhy jejich povrch měkne a odlupují se jednotlivé různě velké částečky, které stoupají vodním sloupcem nahoru a zase pomalu klesají. Doba rozpadu těchto pelet je závislá na více faktorech – teplota a případné proudění vody, obsádka bílé ryby, samotný průměr pelety a způsob použití., zhruba v rozmezí 10 až 60 minut v malých průměrech a maximálně 3 h ve větších průměrech.

Na trhu jsou dostupné v průměrech 4, 8,12 a 16mm. Každý průměr je možné zakoupit v balení 2,5kg (sáček obdobný jako např. u kuličkových pelet s otvory k přenášení) nebo ve větších baleních po 10 či 20kg. Pelety jsou vyrobeny z řepky a dalších olejnatých semen, bez použití aroma a barviv, obsahují pouze 100%přírodní složky. Jedná se o vlastní produkt z mohelnické výrobní linky, tak jako kompletní sortiment nástrah Rapid. Nejedná se o žádný překoupený a přebalený produkt, takový u Mivardi nenajdete.

p5190044.jpg

Mimo průměru 4mm, jsou vyráběny se středovou dírkou, takže mimo zakrmení je lze poměrně s úspěchem použít i pod háček a to jak klasicky na položenou, tak i na feeder či na plavanou. Sami máme dobrou zkušenost s lovem na tyto pelety o průměru 8 a 12mm a to už od brzkého jara, kdy přinášely záběry, byť od menších kaprů, na svazové vodě. Tehdy byly účinnější, než námi oblíbené feeder pelety. Mimo použití v základní podobě (tedy  tak, jak je vyndáme z obalu), je lze samozřejmě obalit do pasty, kombinovat s malou popkou  či zrnkem umělé kukuřice Magicorn či použít liquid nebo přímo dip.

p5210136.jpg

Vzhledem k jejich složení a výrobnímu postupu se při dlouhodobém máčení v dipu či liquidu urychlí jejich doba rozpustnosti. Na druhou stranu je to i zbytečné, neboť dobře absorbují a v dipu či liquidu je stačí namočit na krátkou dobu. Při lovu takto zatraktivněná peleta pracuje téměř stejně jako suchá, jen nástup je rychlejší, rychleji se na jejím obvodu objeví uvolňující se částečky, které předávají potravní signál z námi použité tekutiny do vodního sloupce.

Turbo pelety jsou ale primárně určené k masívnímu zákrmu na počátku delšího lovu a to jak přelité, tak i suché. Jsou naprosto ideálním doplňkem na stojatých vodách, kde díky jejich práci ve sloupci, se výborně hodí i pro obléný Zig Rig.Tipem pro vás je jejich přelití ne přímo liquidem, ale vodou se zvoleným množstvím dipu či liquidu. Významným plusem je v dnešní době jejich příznivá prodejní cena a tak k masivnímu krmení budou dostupnější než ostatní pelety, případně boilies.

p5190029.jpg
p5190063.jpg
p5190064.jpg

Dle zvoleného průměru je na krmné místo můžeme dopravit pomocí praku, spombu, rakety nebo nejmenší průměry přidat do krmných koulí z methodmixu či některé z krmítkových směsí, případně si vytvořit směs z Turbo pelet a pelet Rapid premium či halibut peletami Rapid classic. Stejně tak lze využít PVA sáčky nejen pro menší průměry, či v případě použití větších průměrů i PVA pásky. Nezanedbatelný je rovněž fakt, že poměrně dost rybářů téměř na každé vodě krmí spařenou řepkou, kterou nejen kapři milují  a dokáže je na delší dobu zaměstnat na krmném místě.

Zkuste Turbo pelety zkombinovat s uvařenou řepkou pro masivní zákrm, budete překvapeni jejich účinkem. Na takovýchto vodách doporučuji pelety vyzkoušet i jako nástrahu pod háčkem- jen je potřeba dopředu počítat s kratší dobou jejich rozpadu.

p4220182.jpg

Spolu s parťákem jsme je s úspěchem použili na letošní jarní výpravě do Maďarska, kde byly použity zkušebně na první zákrm v ne úplně čisté vodě. Překvapeni jsme sledovali, jak z několika hrstí do vody vhozených pelet (směs 12 a 16mm) některé volně a pomalu propadávaly vodním sloupcem ke dnu, zatímco některé se „ na startu“ opozdily a ke dnu směřovaly až po nějaké době, přičemž do té doby klesaly a znovu stoupaly k hladině. Po dopadu na dno se objevily drobné bublinky a pelety začínaly pracovat. Při další výpravě, tentokráte v čisté vodě, jsme se pokusili jejich práci pod vodou zachytit podvodním fotoaparátem a výsledek můžete posoudit sami:).  Vzhledem k jejich popsanému chování ve vodě budou velmi dobrým, ne-li výborným pomocníkem při chytání kaprů ve sloupci, ať už na plovoucí nástrahy či napodobeniny hmyzu, tzv. Zig rig.  Stejně tak dobře budou pracovat při lovu s montáží chod rig na malou plovkou či menší turbo peletu s malou popkou. Při tomto způsobu lovu nás může příjemně překvapit i amur. Pokud je mi známo, tak na turbo peletu byl členem teamu, Lojzou Fialou, uloven na svazové vodě 16kg krasavec

Všem kolegům rybářům, kteří se řídí heslem „ dej vodě a voda dá tobě“, určitě doporučuju pelety Rapid Turbo vyzkoušet a to nejen z toho důvodu, že se jedná o novinku, ale to poznáte, až je budete používat při lovu.

Závěrem uvedu cenu těchto pelet – balení 2,5kg vyjde na 159,-Kč, 10kg na 561,-Kč a 20kg balení stojí 1131,-Kč.  

Hodně pěkných chvil u vody a pěkných úlovků nejen s Turbo peletami za Mivardi team přeje Pepa Vokurka a David DejvL Lužný

dsc_4244-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.