Prezentace nástrah pro lov v chladnějších vodách

Zpět na Tipy a triky
15. 7. 2014 - Když se začnou dny pořádně prodlužovat, rozpustí se poslední ledy a teplota vody stoupá, začíná se pomalu zvyšovat aktivita kaprů. Ti vyjíždějí ze svých zimních stanovišť a soustřeďují se po dlouhé zimě na shánění potravy. Největší aktivita je z počátku u menších kaprů, kteří v jarních měsících s důvěrou menší či větší přijímají předkládané nástrahy. Větší kapři, zejména v prvních začátcích jara, zejména po rozmrznutí revírů jsou opatrnější a nedůvěřiví. Tomu musíme přizpůsobit nástrahy, způsob lovu, montáže a celkově se musíme věnovat přípravě na lov oproti teplejším měsícům.
dsc_2903.jpg

Když se začnou dny pořádně prodlužovat, rozpustí se poslední ledy a teplota vody stoupá, začíná se pomalu zvyšovat aktivita kaprů. Ti vyjíždějí ze svých zimních stanovišť a soustřeďují se po dlouhé zimě na shánění potravy. Největší aktivita je z počátku u menších kaprů, kteří v jarních měsících s důvěrou menší či větší přijímají předkládané nástrahy. Větší kapři, zejména v prvních začátcích jara, zejména po rozmrznutí revírů jsou opatrnější a nedůvěřiví. Tomu musíme přizpůsobit nástrahy, způsob lovu, montáže a celkově se musíme věnovat přípravě na lov oproti teplejším měsícům.

Na jaře je každý z nás doslova „nažhaven smočit“ svoje montáže ve svých oblíbených revírech. Při prvních jarních výpravách, kdy je ještě výrazně chladná voda, bychom měli volit nástrahy a návnady, které mají velice dobrou uvolňovací schopnost atraktorů a jsou dobře stravitelné. Jako důležitý faktor je, aby kvalita převládala nad kvantitou.

img_0005.jpg

    Pro první lov volím převážně rychle fungující návnady a nástrahy, neboť kapři jsou po zimě letargičtější. Často chci docílit při prvním lovu záběru „ za každou cenu“, neboť půst po dlouhé zimě je kolikrát neúnosný. Při prvotní vycházce k vodě se přímo nesoustředím na lov pomocí boilie, neboť lov s ním zejména brzo na jaře bývá časově náročnější. Máme velké množství variant nástrah a návnad, které můžeme v jarních měsících použít, počínaje kukuřicí Bonduelle doplněnou o plovoucí kukuřici Magicorn v různých barvách, pelety nejrůznějších složení od feeder peletek až po halibut, red halibut pelet, dále máme k dispozici boilie pasty, práškové i tekuté dipy, obalovací pasty, až se člověk v sortimentu dnešních kaprařských firem ztrácí. Vzájemná volba návnady a nástrahy je odvislá od mnoha faktorů a dané lokality, kde budeme lovit.

img_0007.jpg
img_0031-1.jpg
img_0006.jpg

    Velice důležitým faktorem úspěšného lovu je předkládat rybě nástrahu správně a efektivně. Jedna z mých oblíbených metod jarní prezentace nástrah a návnad je montáž za pomoci PVA punčochy s mixem nástrah. K celé sestavě budeme potřebovat PVA punčochu v tubě s pěchovadlem, kdy já používám průměr punčochy 25 mm, návazcovou šňůrku pro jemnou prezentaci nástrahy (Super soft 15 lb), háček ( MTC classic boilie velikosti 6-8),  quick change obratlík velikosti 8,  převlek na obratlík , olovo (váha olova je závislá na typu daného revíru – řeka, rameno a dále na délce náhozu)  a v neposlední řadě pak dlouhá boilie jehla.

   PVA plním mixem atraktivních složek potravy pro kapra. K tomuto účelu se mi nejvíce osvědčil Metod mix Rapid Champion, který obsahuje drcené boilie a pelety, rozpustné proteiny, rybí močku, játrový prášek.  Dále do tohoto mixu „kapřích dobrot“ přidávám ještě drcené boilie v dané příchuti, na kterou chci lovit, kdy toto boilie drtím v ručním drtiči „Krusha“ speciálně pro tento způsob přípravy boilie navržený, kdy si mohu přesně stanovit, jak jemnou nebo hrubou strukturu nadrceného boilie do směsi, kterou budu plnit PVA. Dále  pak přidávám ještě menší procento pelet Rapid classic velikosti 4 mm, kdy směs rádně promíchám, aby se promísily všechny ingredience, a nakonec vše lehce zaliji aminoliquidem Rapid. Opět vše promíchám a takto připravenou, lehce zvlhlou směsí plním PVA punčochu.

dsc_2075.jpg
dsc_2094.jpg
dsc_2097.jpg

    Nejprve si udělám na spodní strany PVA punčochy uzel, punčochu navléknu na tubus, který je součástí balení společně s pěchovadlem. Punčoch postupně plním směsí na zhruba 7-10 cm. Pomocí pěchovadla pak směs v PVA punčoše stlačím na nějakých 5 cm, vyjmu tubus a ihned za stlačenou směsí v PVA punčoše udělám další uzel. Poté PVA odstřihnu těsně nad uzlem a mám hotovo. Vždy si připravím několik takovýchto naplněným PVA punčošek, abych si nemusel po každém záběru míchat novou směs a „špinit“ si tak ruce.

dsc_2102.jpg
dsc_2106-1.jpg
dsc_2110-2-.jpg

    Dále si nachystám návazec, na který budu lovit. Na návazci už mám navléknuté boilie, peletu, nebo jejich vzájemnou kombinaci, já používám v jarních měsících nejčastěji kombinaci menšího boilie průměru 16 mm doplněného plovoucích boiliesem průměru 10-12 mm, nebo jeho polovinou.  Na protilehlém konci návazce pak udělám klasickou smyčku, abych mohl montáž navléknout do change obratlíku. Dále si vezmu delší jehlu a opatrně jehlu protahuji podélně svou vytvořenou punčoškou. Po protažení pak do očka zachytnu návazec přes smyčku a celou jehlu i s návazcem protáhnu zpět. Návazec bude procházet podélně celou punčoškou. Na jedné straně pak bude návazec s nástrahou, na druhé na návazec opět pomocí jehly navléknu převlek na obratlík a nakonec uchytím konec návazce se smyčkou na sestavu a zatáhnu převlek přes change obtalík. Na samý konec pak ještě stáhnu punčošku po návazci dolů tak, aby se protihrot háčku skryl v dolní část punčošky. Tímto zabráním případnému zamotání celé sestavy při náhozu, nebo případnému zaseknutí háčku do podvodní překážky v podobě potopeného stromu, keře, nebo jeho otupení o nějaký kámen. V důsledku toho, že je punčoška vedena v návazci téměř v jeho ose umožňuje mi to delší a přesnější nához.

dsc_2114.jpg
dsc_2654.jpg
dsc_2903.jpg

    Jako poslední fázi celé přípravy uvedené montáže těsně před nahozením namáčím celou sestavu na malou chvíli do Aminuliquidu Rapid, do kterého jsem ještě přidal trochu lososového oleje. Takto připravenou montáž pak nahazuji na předem zmapované místo v revíru.

    Několikrát jsem sledoval, jak takto připravená montáž reaguje na dně po vhození do vody. Samozřejmě nejsem fanatik, abych se v jarních měsících potápěl do vody 5-7 °C teplé, ale v příbřežních partiích jsem sledoval, jak celá sestava reaguje. Po několika minutách se PVA rozpustí (v závislosti na teplotě vody v revíru) a zmizí. Z návnad začne pomaličku stoupat mléčný obláček, který se šíří kolem nástrah. Přidaný lososový olej se pak uvolňuje a jeho malinkaté kapičky stoupají k hladině, kdy prostupem vodní hladinou lákají kapry, neboť obsáhnou celý vodní sloupec a kapr tak může zareagovat, ať se nachází v jakékoli hloubce pod hladinou. Po dalších minutách se aminoliquid šíří v okolí a stoupá směrem k hladině, zatímco mix pevných částeček se postupně rozpadá a tvoří malou hromádku, která částečně skrývá i nástrahu. Takto předloženou nástrahu s návnadou kapr nemůže nechat bez povšimnutí.

dsc_2911.jpg

img_0233-2.jpg
img_0234-1.jpg

    Uvedená sestava je rovněž vhodná do zarostlých vod, kde se kapři hojně vyskytují vzhledem k hojnosti potravy a možností úkrytu. Takto nahozená montáž mezi traviny se díky zasunutému háčku do PVA punčošky téměř nezachytí v rostlinstvu.  Je možné v případě lovu v silně zarostlých vodách plnit připravenou směsí také PVA sáček, do kterého umístíme celou montáž a můžeme je s klidem nahodit mezi vodní rostliny.

     Někdo může namítnout, že takto připravená montáž není příliš vhodná na vody, kde je hojně zastoupena bílá ryba, což je samozřejmě částečně pravda. V prvních jarních měsících jde ale především o to, jak jsem psal na začátku docílit záběru „ za každou cenu“ a u vody se pobavit. Proto bude samozřejmě na takovou montáž více záběrů (i od cejnů a jelců), ale rozhodně takto prezentovaná sestava bude o to více lákat i kapry, než např. jen montáž s boilie bez PVA punčošky. Je na nás, abychom se rozhodli, jaký způsob lovu chceme v prvních jarních měsících praktikovat, a podle toho zvolili strategii, která nás dovede k vytouženému cíli – zdolání krásných ryb a z toho plynoucí pohoda a relaxace u vody a to mi jde především. Je těžké konkrétně komukoli radit s konkrétní prezentací nástrahy a taktikou vnadění, jelikož každá voda má svoje specifika, ale alespoň jsem přiblížil jednu z mnoha možností, jakým způsobem lze v jarních měsících lovit. Je nutné neustále zkoušet, experimentovat a výsledek se určitě dostaví. Řekněte, jak dlouho by Vás bavilo přijít k vodě, vytáhnout z krabičky „zázračnou kuličku“, nahodit ji a tahat rybu za rybou?

    Hodně štěstí při lovu.

Za Mivardi team

Hanák Radim

img_0077.jpg
img_0240.jpg
img_0232.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.