Putování po českých soukromých revírech - díl 2. - Vodní nádrž Asuán

Zpět na Tipy a triky
25. 4. 2014 - Soukromý revír Asuán se nachází poblíž Jemnice, téměř u rakouských hranic, na pomezí Jižních Čech a Jižní Moravy. Několik kilometrů odsud najdeme i známější revír Dešná, o kterém si více napíšeme zase někdy příště. Tento rybník byl vytvořen v průběhu 80. let. V roce 2007 byl založen rybářský spolek Mladoňovice, který nyní užívá k sportovnímu rybolovu nádrž s příznačným názvem Asuán. Revír má rozlohu 8hektarů a chytat je možné asi na 7,5ha. Zadní, nejmělčí část nádrže, kudy přitéká potůček, je zarostlá rákosem. Poté se z mělkých partií postupně přechází až po největší hloubku, která je u hráze a pohybuje se kolem 7mi metrů.
dsc_0824.jpg

Soukromý revír Asuán se nachází poblíž Jemnice, téměř u rakouských hranic, na pomezí Jižních Čech a Jižní Moravy. Několik kilometrů odsud najdeme i známější revír Dešná, o kterém si více napíšeme zase někdy příště. Tento rybník byl vytvořen v průběhu 80. let. V roce 2007 byl založen rybářský spolek Mladoňovice, který nyní užívá k sportovnímu rybolovu nádrž s příznačným názvem Asuán. Revír má rozlohu 8hektarů a chytat je možné asi na 7,5ha. Zadní, nejmělčí část nádrže, kudy přitéká potůček, je zarostlá rákosem. Poté se z mělkých partií postupně přechází až po největší hloubku, která je u hráze a pohybuje se kolem 7mi metrů.

Cílem tohoto spolku je vytvořit zde ideální, pohodné a příjemné prostředí pro rybáře, kteří si zde mohou vychutnat kousek pěkné přírody, protože přímo naproti nim se nachází pěkný les s nádhernou přírodou. Hlavním lákadlem tohoto krásného revíru je především obsádka, která je vcelku rozmanitá. Vyskytují se zde candáti, štiky, líni, jeseteři, amuři , ale hlavní dominantou je zde samozřejmě kapr. Dosavadní rekord kapra zde dosahuje nad úžasných 26 kilogramů. Nádherní líni zde atakující hranice 60ti centimetrů, což na českých vodách není až tak běžné.

dsc_0071.jpg

 Dlouhodobější výpravy zde zpohodlňují splachovací toalety. V hlavní budově, ve které se prodávají povolenky k lovu, je možno si dát například točené pivo a další občerstvení. Jsou zde k zapůjčení také loďky, takže při návštěvě Asuánu není potřeba se zbytečně tahat s vlastním člunem z domu. Na nádrži se na 3 místech vyskytují obytné buňky, ve kterých je po domluvené rezervaci možno přespat. Svou roli hrají především při výpravách s manželkami nebo například v chladných měsících. Na této nádrži je velikou výhodou, že se chytá od zámrzu do zámrzu, takže není problém si například v únoru, když bude samozřejmě zima jako je ta letošní, jet krásně zachytat. Ryby jsou zde aktivní hned po rozmrznutí, a proto je možné si zde chytit nádherné kapry ještě před vypuknutím jara.

dsc_0727.jpg
dsc_0098-2.jpg
dsc_0736.jpg

dsc_0730.jpg

 Několikrát ročně se zde pořádají rybářské závody a troufám si tvrdit, že s velkým úspěchem a kladnou odezvou. Já sám se většiny kaprařských závodů, které se na této vodě konají, sám účastním. Velikým úspěchem a prestiží pro tento revír je i to, že se zde koná i závod pořádaný kapřařským spolkem s názvem Asuán Junior Cup, při kterém je věková hranice omezena maximálním dosaženým věkem 20let. Jedná se tak o jediný takovýto závod, který se pro mladé kapraře v České republice pořádá. Dalším zajímavým závodem je Česko x Slovensko, který má taktéž velkou účast a sledovanost.

Není zde potřeba používat stojany, postačí pouze vidličky, protože břeh pokrývá udržovaná a pravidelně posekaná tráva a vidličky se zde dají zapíchnout na jakémkoliv místě. Břeh je dlouhý zhruba 600metrů což vystačuje pro maximálně 40 rybářů. Velkou výhodou je, že se zde chytá jen z jedné strany, takže nehrozí přehazování od rybářů sedících naproti. Z lesa na vás může vykouknout akorát tak několik srnek, zajíců a veverek. U přítoku se vzdálenost na protější břeh pohybuje zhruba kolem 50ti metrů a postupně se plocha rozšiřuje až ke hrázi,  kde je to v nejširším místě cca 160metrů, takže si zde na své přijdou i milovníci dalekých náhozů.

Reliéf dna je taky vcelku zajímavý, nachází se zde tvrdé dno, které je u druhé strany prorostlé pařezy a padlým stromem. Zhruba v polovině se nachází takzvaná laguna, ve které se kapři v letních obdobích a slunečných dnech rádi vyhřívají. Něco podobného je však i u hráze, kde mají kapři svůj klid a drží se tam poblíž protějšího břehu. Na druhé straně nádrže u přítoku je natažen provaz, za kterým už se nesmí chytat. Jedná se o klidovou a třecí zónu, kde mohou kapři v klidu odpočívat.

dsc_0507-2.jpg
dsc_0791-1.jpg
dsc_0832.jpg

dsc_0526-1.jpg

Já, jelikož bydlím nedaleko tohoto soukromého revíru, sem velice rád jezdím si odpočinout a taky si samozřejmě suprově zachytat. Jak na některých soukromých revírech bývají dobrá a špatná místa, tak tady bych to tak nenazval, dá se zde pěkně zachytat na jakémkoliv místě, samozřejmě že vše také záleží na počasí a na ročním období. Ale například v letních obdobích, hlavně v červenci a srpnu, když je na vodu kladen největší rybářský tlak, tak se ryby chytají úplně po celé ploše a je jedno jestli je to v 6ti metrové hloubce nebo v metrové hloubce, ryba je zde tak aktivní, že si zde může kdokoliv pěkně zachytat a ještě k tomu si zde zvednout svého osobáčka, protože velkých kapitálních kaprů, je zde opravdu dost a to i těch nad 20kilogramů.

Co se bojovnosti ryb týče, tak je to naprostá nádher. Kapři jsou zde ve skvělé kondici a na prutě to lze poznat hned po záběru. Platí zde pravidlo "chyť a pusť", takže každou ulovenou rybu musí kdokoliv bezprodleně vrátit zpátky do vody a to se vší opatrností. Klade se zde veliký důraz na to, aby každý, kdo sem přijede rybařit, měl velký podběrák a podložku pod kapra, výhodou je určitě mít i dezinfekci. Chytá se zde na jeden jednoháček bez protihrou.

dsc_0739.jpg

Já jsem se na Asuán vypravil letos již v únoru. Jak jsem se doslechl, že rybník už je bez ledu, hned mě to začalo vrtat hlavou, jet nebo nejet, samozřejmě že vyhrála ta první varianta. Při takto studené vodě, cca 2 stupně celsia, není jednoduché vůbec nějakého většího kapra přemluvit k záběru. Což mě samozřejmě vůbec neodrazuje a ba naopak velice láká. Výběr místa teď v zimě? Jak už jsem řekl, dá se zde zachytat všude, ale jelikož je voda ještě velice studená, tak volím místo přímo v prostředku rybníku před potopeným stromem. S kolegou plánujeme prochytat celou šířku nádrže, takže první prut je nahozen 20metrů od břehu a poslední prut nahazuji do vzdálenosti 80ti metrů přímo k protějšímu břehu. Chytáme zhruba ve 3-4metrové hloubce. Vezu si sebou novinku pro letošní rok boilies Rapid Easy Catch s příchutí Česnek & Chilli, který je určený přesně pro takovou situaci, především docílit záběru co nejrychleji a bez nějakého masivního krmení.

dsc_0747.jpg
dsc_0750-1.jpg

Tenoučká šňůrka, malý háček a ořezaná kulička boilies, které ve vodě rychle funguje a je velice atraktivní, zde byla pro kapry neodolatelným soustem. Boilies jsem ještě zatraktivňoval pastou totožné příchutě. Nové korkové plovoucí boilies Rapid Pop Up  velice dobře plave, takže není problém s ním chytat ve sloupci i ve velkých hloubkách, a i malá kulička vytáhne celý návazec až do požadované výšky. Výborně se mi osvědčilo tuhle korkovou plovoucí kuličku obalit tenkou vrstvou obalovací pasty, která se ve vodním sloupci pomalu rozpouští a odpadávají z ní drobné částečky, a to je pro kapry velice lákavé. Na takhle zvýrazněnou nástrahu jsme s kolegou za 40hodin rybolovu nachytali 19 kaprů v rozmezí 6-15kg, 7 línů a 1 jesetra. Myslím si, že na ještě poměrně studenou vodu docela slušný výsledek.

Hodně úspěchů v tomto jarním období nejen na Asuánu přeje

Tomáš Kablásek

dsc_0824.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.