Putování po českých soukromých revírech - díl 3. - Vodní nádrž Dešná

Zpět na Tipy a triky
7. 7. 2014 - Tato vodní nádrž se nachází na rozhraní Vysočiny a Jihozápadní Moravy u rakouských hranic, kousek od Vranovské přehrady a poblíž městečka Jemnice. Nádrž byla dlouhé roky využívána jako chovný revír a je zasazena do krajiny naprostého klidu. Z jedné části je skryta pod lesíkem a druhé od Rakouska je obklopena lány polí. Je napájen dvěma přítoky ,které nádrž udržují v plném stavu vody po celý rok. Nádrž Dešná má tvaru trojúhelníku. Zkosená kamenná hráz má na délku 96m. Dno je převážně tvrdší s menším nánosem. Hloubka se pohybuje v průměru kolem dvou a půl metru. Jen u Hráze se svažuje až k 6 ti metrům hloubky. GPS souřadnice 48°56'27.5"N 15°33'54.5"E.
img_1090-1.jpg

Tato vodní nádrž se nachází na rozhraní Vysočiny a Jihozápadní Moravy u rakouských hranic, kousek od Vranovské přehrady a poblíž městečka Jemnice. Nádrž byla dlouhé roky využívána jako chovný revír a je zasazena do krajiny naprostého klidu. Z jedné části je skryta pod lesíkem a druhé od Rakouska je obklopena lány polí. Je napájen dvěma přítoky ,které nádrž udržují v plném stavu vody po celý rok. Nádrž Dešná má tvaru trojúhelníku. Zkosená kamenná hráz má na délku 96m. Dno je převážně tvrdší s menším nánosem. Hloubka se pohybuje v průměru kolem dvou a půl metru. Jen u Hráze se svažuje až k 6 ti metrům hloubky. GPS souřadnice 48°56'27.5"N 15°33'54.5"E.

V roce 2002 se domluvila parta nadšenců a založili si rybářský spolek „SEN“a  tento krásný , 16ti hektarový revír si pronajali. Složili se na rybí osádku, kterou tvoří převážně kapři a amuři. Zakoupili je od pěstitelů ryb z chovných revírů. Tato obsádka se každým rokem doplňovala dalšími vybranými rybami. Jako candát, štika, cejn, tolstolobik, které jsou tam dodnes. Samozřejmě díky úživnosti revíru a častým závodům se rybí osádka rozrůstá do gigantických rozměrů. Dnešní původní sorta kaprů se pohybuje za těch pár let kolem 12ti - 15ti kilogramů. První ryby měly něco málo ke třem, čtyřem kg. Dnešní oficiálně zdokumentovaný rekord jezera je 21,2kg a celková obsádka se odhaduje ke 186q ryb. Myslím, že je to jeden z nejzarybněnějších soukromých  revírů v České republice. Je zde  preferován sportovní lov CHYŤ a PUSŤ. Ale je možnost prodeje kapra pro milovníky ryb, kterého si ulovíte od 45cm -55cm a amura 60-80cm. Loví se zde jen kapr a amur na dva až tři  pruty o jednom návazci s háčkem bez protihrotu. Cena je daná za každý prut a počatý den sto korun. Je možnost si zapůjčit lodičku za100kč na den anebo převoz věcí. 50korun je manipulační poplatek za vypsání povolenky a likvidaci odpadů na každou povolenku. Také skládáte 500kč vratnou kauci.

dsc_0621.jpg

dsc_0377.jpg
dsc_0795-1.jpg
dsc_6556.jpg

Ostatní ryby jsou pro veřejnost hájeny celoročně. V letošním roce je provoz zahájen od 11. května do 30. srpna 2014.  Jinak je voda vcelku vytížena spoustou kaprařských závodů. Doporučuji zavolat  tři dny dopředu na obsazenost vody.

Povinná výbava,  kterou Vám může správce překontrolovat, je nutností a patří do ní- odháčkovací matrace, podběrák, vyprošťovač háčků, dezinfekce na poranění ryb a kbelík na polévání ryb na podložce. Ke každé povolence dostáváte Rybářský řád. Je dobré si ho řádně přečíst a hlavně dodržovat. Doporučení a důraz se klade při focení ryb a to pouze v kleče, anebo ve vodě. Buďme k rybám a okolí ohleduplní, abychom si tuhle krásnou vodu nezničili špatným přístupem a lhostejností. Určitě si přijdete na své rybářské zážitky,které Vám nikdo nesebere.

dsc_1857.jpg
dsc_2110.jpg
snimek-362.jpg

dsc_0824-1.jpg

Na Dešné je známo, že je to voda, kde fungují různé příchutě v každém ročním období. Já osobně mám nejraději Oliheň s plovkou a obalenou  pastou, Vyzutý Tonda nebo pelety Rapid Extreme, které jsme loni na podzim s Lojzou Fialou s  úspěchem testovali. Nadlehčené plovoučkou a zabalené do obalovací pasty. Návazce s florocarbonu o délce min. 20- 25cm. Na takovou montáž se mi podařil jeden z největších kaprů nádrže.  Brutální šupináč 95cm a 19,46kg čisté váhy. Také zde dobře fungují dlouhé návazce s jednou plovoucí korkovou plovoučkou, při masivním krmení pelet a methodmixu na chytání pod hladinou, hlavně v letních měsících.

dsc_0327-1.jpg

Z větší části jezera se dá dobře házet a je známo, že kdo hodí dál a dostane se tak do klidové zony, má šanci ulovit větší ryby. Ale když je menší rybářský tlak, není problém nachytat krásné ryby pár metrů od břehu. Ještě jsem opomněl zmínit  protější břeh, “Saharu“. Je to místo dostupné pouze z lodi. Je to pro ty, kteří mají rádi absolutní klid a pohodu. Sahara proto, že v letních měsících je název hodně příznačný. Slunce tu svítí od rána do večera a není se skoro kde schovat. Místo v rákosí a jeden suchý záchodek. Pozvolná, mělčí část nádrže olemovaná rákosím. Ideální místo pro amury. Klid je na úkor stěhování všech věcí na druhou stranu. Jsou tu nádherné ryby krásných proporcí. Není problém, když aktivita ryb nezná mezí,  aby se Vám rozjely dvě, tři udice najednou:o) Stalo se mi to mnohokrát. Měl jsem tu vodu před pár lety možnost navštívit poprvé na pozvání od přátel tohoto spolku. Bylo to v roce 2007 a tam vznikla myšlenka uspořádat na Dešné první větší boilie závod -96hodin v lovu kaprů z  odhozu. Slovo dalo slovo a závod pod značkou v té době ještě CDB byl na světě. Byl  to jeden z největších odhozových závodů  toho roku.

Závěrem bych vám chtěl doporučit tuhle vodu, na které si zdokonalíte své schopnosti v lovu kaprů ze břehu. Můžete různě měnit své nástrahy a návazce. Zjistíte si, co Vám sedí a funguje nejlépe. Obecně zde platí pravidlo, že díky velkému množství ryb je potřeba na poměry poměrně hodně krmit, abyste ryby udrželi delší dobu na lovném místě.

S pozdravem a přáním krásných chvil na tomto revíru Vám přeje za Mivardi Drahoš Ševčík

img_0425-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.