Putování po českých soukromých revírech - díl 4. - Lihovarský rybník

Zpět na Tipy a triky
4. 8. 2014 - V tomto díle jsem se zaměřil na jeden soukromý revír na Severní Moravě, kde jsme podnikli krátkou víkendovou výpravu, ještě v hodně chladném počasí, brzkém jarním období. O tomto revíru jsme se dozvěděli z internetu, kde byly podány, jak kladné, tak i negativní recenze. Už je dávno pryč doba, kdy se dá věřit anonymním spisovatelům, a proto jsme na tu to lokalitu vyrazili. I když víme, že se zde může zavážet a označovat místa pojali jsme výpravu čistě odhozovou.
lihovarsky-rybnik42.jpg

V tomto díle jsem se zaměřil na jeden soukromý revír na Severní Moravě, kde jsme podnikli krátkou víkendovou výpravu, ještě v hodně chladném počasí, brzkém jarním období. O tomto revíru jsme se dozvěděli z internetu, kde byly podány, jak kladné, tak i negativní recenze. Už je dávno pryč doba, kdy se dá věřit anonymním spisovatelům, a proto jsme na tu to lokalitu vyrazili. I když víme, že se zde může zavážet a označovat místa pojali jsme výpravu čistě odhozovou.

Rybník se nachází v Bohuslavicích u Hlučína. Historie Lihovarského rybníku sahá do 50 tých let minulého století, kdy byla v údolí potoka Opusta na jihu od obce Bohuslavice vybudovaná kaskáda rybníků. První z rybníků v soustavě je právě Lihovarský rybník rozkládající se pod bývalým lihovarem. Následují rybníky Chobot, Bobrov, Rakovec, Bezedno a poslední v soustavě kaskádovitých rybníků je Přehyně. Lihovarský rybník se svou výměrou 4 ha byl od počátku jeho existence uřčen k chovu tržního kapra. V polovině 80. tých let minulého století byl tento rybník bývalým Státním statkem Hlučín odbahněn. Po této akci zůstaly v rybníce dva podélné ostrovy, které dnes slouží jako hnízdiště pro spoustu druhů ptáků. V neposlední řadě jsou tyto ostrovy ideální i pro přirozený úkryt kaprů díky spadlým a potopeným stromů a vyrůstající bujné vegetaci, která zasahuje do vodní hladiny. Podél ostrovů se nalézají rozsáhlé mělčiny se spoustou přirozené potravy.

lihovarsky-rybnik01.jpg

Než se mohl rybník využívat za účelem sportovního rybolovu, bylo zapotřebí udělat jisté úpravy. Novodobá historie se začala psát v roce 2005. Na rybníce byly stabilizované přítokové poměry a provést nutnou úpravu výpustního zařízení. Dále museli být proveden úklid celého areálu kolem rybníka, odbahnění a oprava loviště, oprava bezpečnostního přepadu a česel, úprava břehů a výsledkem je krásné okolí nejen pro rybáře, ale jak jsme se mohli sami přesvědčit, tak i pro kolem jdoucí užít si procházku v krásné přírodě.  Loví se zde zejména moderní metodou ,,chyť a pusť,,. Každý rybář musí mít výbavu - podložka pod kapra, dezinfekci, velký podběrák o minimální velikosti ramen 80 cm, dále je zde umožněno označovat si místa bojkami  a zavážení nástrah a krmení. Cena povolenky je 300 Kč a chytá se 24 hodin od 12-12 hod. Na místě si lze zapůjčit podložku, člun, echolot za poplatek. Velmi se mi zde líbí, že i hendikepovaní rybáři zde mají možnost lovit, neboť je zde bezbariérové molo. Na rybníce se nachází celkově 11 míst. Taky samozřejmostí jsou i toalety.

lihovarsky-rybnik09.jpg
lihovarsky-rybnik27.jpg
lihovarsky-rybnik07.jpg

 Největší hloubka se pohybuje u hráze¨okolo 1,5m. Rybí osádku zde tvoří kapři, amuři, štiky a sumci. Nejvíce zastoupený kapr s váhou v  průměru 7 – 10kg. Největší ulovený kapr podle informací rybníkáře pana Ing. Hynka Stejskala je 20,2 kg. Dále jsme se dozvěděli, že po výtěru zůstávají kapři do 0,5 kg, které sumci a ostatní dravci nestihnou  zkonzumovat. Proto se plánuje do budoucna stabilizovat obsádku kaprů, kdy menší ryby budou pouštěny do malého Lihovarského rybníku a docílit toho, že ve velkém Lihovarském rybníku bude raději méně kaprů, ale většího váhového průměru.  Letos se plánují na Lihovarském rybníku závody pro feedraře, pro redukci bílé ryby a malých kaprů z výtěru.

Jak píšu na začátku článku, vybrali jsme si s tátou místa 1. a 2. Oba jsme se shodli, že spolu tak brzo z jara jsme ještě na výpravě nebyli. V plánu jsme měli přelstít nějakého kapra, ale taky si pořádně užít rybařinu a všechno co k tomu patří. Bivakovaní, lov non stop atd., což jsou zde proto vynikající podmínky.  Pro tuhle výpravu jsme zvolili novinky pro letošní rok a to Česnek – Chilli a Anglickou Jahodu z řady Repid Easy Catch. Cíleně jsme si vzali sebou tuto řadu boilie, neboť mají v mixu velký podíl extrudovaných složek podporující práci ve studené vodě a taky pro rychlé působení a kratší vycházky. Pruty jsme rozhodili po celé délce ostrova, z toho dva pruty, co nejblíže k padlým stromům.

toto-foto-100-pouzit.jpg

Jako první dostal na svůj prut záběr taťka a právě od padlého stromu na Anglickou Jahodu. Ale co tomu předcházelo, než to zkusil nastražitJ Otec je klasický krmítkář, takzvaně stará škola, proto mi dalo spoustu úsilí ho přivést na nové trendy. To se nakonec podařilo a vůně Anglické Jahody ho úplně uchvátila. Dalo by se říci, že ji doslova propadl a celý víkend už nic jiného pod háček nedal, ale o tomto příběhu příště J. První rybou byl pěkný cejn a ten nám potvrdil to, co jsme se dozvěděli od pana rybnikáře ohledně bíle ryby a menších kaprů, kteří navštěvovali první den naše nástrahy.

Já jsem udělal menší změnu, neboť jsem se chtěl dostat na kobylku nějakého většího kapra. K půlené Anglické Jahodě jsem přidával  Pop up Ananas +N.BA. a výsledkem byl hned jeden pěknější  5 kg kapřík. Počasí bylo opravdu brutálně aprílové a to tak, že z krátkých triček jsme k večeru končili v zimních bundách. Další alternativou na této vodě bylo nasazení  feeder  pelety Vyzutý Tonda dipované v gelu stejné příchutě a na zarážku jsem použil novinku pro letošek, kukuřičné zrno. Tuto novinku jsem si hodně oblíbil a nesmí chybět v mé a od této výpravy ani v taťkově bižutérii.

pouzit.jpg

I když na přírodě to vypadalo, že je květen v plném proudu, tak ve skutečnosti voda byla ještě hodně studená. I když jsem měl nahozený jeden prut cíleně celou dobu v mělké vodě, kde byl předpoklad, že se voda nejrychleji ohřeje a záběry na sebe nebudou dlouho čekat, tak stejně přicházely jen ojedinělé záběry kaprů do 60cm. Poslední noc nám přišel největší kapr výpravy a to šupináč o délce 96 cm s váhou 9kg a to na kombinaci rozpůleného boilie  Anglické Jahody společně s Česnek +Chilli, samozřejmě s už zmiňovanou zarážkou. Poslední ráno teplota spadla na -6C, a tak po ranní kávě jsme se rozhodli ukončit naši společnou výpravu a odjet spokojeně domů, neboť jsme si s taťkou báječně pokecali a zachytali.

lihovarsky-rybnik48.jpg
lihovarsky-rybnik59.jpg
lihovarsky-rybnik61.jpg

Osobně si myslím, že tato voda je vhodná jak pro chvilkovou rybářskou oddychovku, tak i pro několikadenní rybářský adrenalin. Vhodnou strategií a krmením jsme docílili očekávaných záběrů a i přes velmi kolísavou teplotu jsme byli spokojeni.

David Kovalský

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.