Putování po českých soukromých vodách - jezero Vrbenský

Zpět na Tipy a triky
3. 8. 2015 - V tomto díle o putování po soukromích revírech, bych vám velice rád představil náš oblíbený, troufám si říci, že nejoblíbenější a srdcový revír, na který jezdíme, a tím je jezero Vrbenské. Na jezero jsem začal jezdit od roku 2008 později se ke mně přidal i můj dlouholetý dobrý kamarád a parťák Pavel. S Pavlem na této vodě trávíme každý rok minimálně jednu týdenní rybářskou výpravu, plnou krásných pocitů, nových zážitků a splněných přání.
kapr-z-mista-3-6-.jpg

V tomto díle o putování po soukromích revírech, bych vám velice rád představil náš oblíbený, troufám si říci, že nejoblíbenější a srdcový revír, na který jezdíme, a tím je jezero Vrbenské. Na jezero jsem začal jezdit od roku 2008 později se ke mně přidal i můj dlouholetý dobrý kamarád a parťák Pavel. S Pavlem na této vodě trávíme každý rok minimálně jednu týdenní rybářskou výpravu, plnou krásných pocitů, nových zážitků a splněných přání.

Krásné soukromé jezero je vodní nádrž, která se nachází v okrese Most, přibližně 3 km severozápadně od města Mostu v nadmořské výšce 230 metrů v katastrálním území Souš. Jezero se nachází v lokalitě uprostřed listnatého lesa v jižní části rozsáhlé Kopistské výsypky. Jezero má rozlohu zhruba 8 ha a hloubku až 8 metrů. Dnešní jezero vzniklo spojením tří menších vodních ploch, v důsledku samovolné důlní činnosti poklesem terénu a jeho zaplavením. Název jezera je odvozen od zaniklého dolu Vrbenský. Jedná se o vodu, která nebyla nikdy vypuštěna vzhledem ke své dispozici. Nemá žádný přirozený přítok a odtok a proto je závislé na vodních srážkách. Revír má tvar trojúhelníku s velmi členitým podvodním terénem, kde se ukrývají na dně torza starých stromů a keřů. Některá torza stromů vyčnívají i několik metrů nad hladinu jezera. Tyto staré kmeny a keře slouží výborně jako ukryt pro mnoho druhů ryb. Dno revíru tvoří převážně bahnitý sediment, ale najdou se tu i místa s tvrdým písčitým dnem. Celé jezero, až na pár míst lemuje hustý pobřežní pás rákosin. V jižní části jezera je ostrůvek, který slouží jako hnízdiště mnoha druhům ptáků. Východní stranu podél jezera tvoří široký pás smíšených stromů, za kterým se rozkládá rozsáhlá travnatá plocha. Na západní straně jezera se rozprostírají zalesněné smíšené plochy a na jižní straně je užší asi 20 metrů široký zalesněný smíšený pás.

bojky-u-mista-1.jpg

    Jezero Vrbenský svou dráhu soukromého revíru odstartovalo 1. dubna roku 2003 s velice nadstandardními podmínkami k rybolovu. Podél břehů jezera bylo vytvořeno šest zcela samostatných lovných míst, která jsou od sebe vzdálená minimálně 100 metrů, což znamená, že na svém místě máte dokonalí klid a to o většině jiných soukromích revírech nemůžeme říci.  Každé místo je vybaveno vysutým molem. Místa č. 1,2,5 a 6 slouží pro dva rybáře, místa č. 3 a 4 slouží pro tři rybáře. Na každém místě je k dispozici dřevěné WC, odpadkový koš, dostatečný prostor pro postavení bivaků, zemní plastové chladničky pro krátkodobé uchování potravin. Lovná místa jsou upravena posypem kačírku. Na revíru je možnost zapůjčení loďky s echolotem.

  Co se tyče zarybnění jezera.  Krom zdejších kaprů o stáří 30 let, délce přes 1 metr a hmotnosti do 30 kg, se tu během posledních let postupně vysadilo mnoho trofejních ryb nejrůznějších druhů. Krom velkých kaprů zde žijí sumci kolem dvou metrů, velcí amuři, jeseter sibiřský, jeseter hvězdnatý, štiky různých velikostí, mnoho z nich přesahující jednoho metru. Vedle těchto druhů tu bylo dosazeno v roce 2011 několik kusů vyzy velké s váhou u některých až 26 kg. No a samozřejmě je tu velké spektrum bílé ryby.

   Obecně zde platí pravidla lovu, jako na jiných revírech to znamená lov pouze na háčky bez protihrotu, udice musí být opatřené nejméně čtyřmi metry nad olovem fluocarbonem 0,50 mm nebo šňůrou s olověným jádrem. Kmenový vlasec nesmí být menších průměrů jak 0,33mm. Montáže musí mít charakteristiku průběžné únikové montáže. Koncový návazec musí být vždy menší hmotnosti než kmenový. Zakazuje se používání pletených šnůr na celých cívkách navijáků. Vnadění, zavážení a zdolávání úlovků pomocí lodě je povoleno. Označování krmných míst pouze za pomoci tyčové bójky. Na jezeru Vrbenský je rybář povinen používat velkou plněnou podložku, podběrák s rameny minimálně 80 cm z jemné síťoviny, desinfekci k ošetření ryb.

     Jezero jsme si trošku představili a konečně se dostáváme k samotnému lovu, detailnějšímu popisu lovných míst, taktiky krmení na místech kde jsme chytali.  No a nakonec něco málo o zážitcích, zkušenostech a postřehů z těchto míst.

dobroty-ktere-tu-slapou.jpg

Začal bych místem č. 6. S tímto místem jsme bohužel ještě neměli žádnou zkušenost. Ani jsme nikdy nikoho na tomto fleku neviděli chytat. To, ale neznamená, že je to nějaké horší místo, ba naopak, protože jako jediné má vlastní vjezd s uzavíratelnou bránou, kde můžete mít svůj vůz u sebe a jako jediné místo má přípojku elektřiny na 220V. To znamená, že je to výborné místo pro rybáře jezdící s rodinou. Mimo to, je to jediné lovné místo, které je nejblíže srubu správce jezera, centrálnímu mrazicímu boxu a sprše.  Toto místo se nachází na jižní straně jezera a je opatřeno jedním vysutým molem.  Kousek po levé straně od mola se nachází rákosový ostrov, kde jsou mělké partie, které se postupně svažují do zátoky po pravé straně od mola. Zátoka je na jezeře nejhlubší částí jezera, místy až 8 metrů. Také se tam nachází hodně potopených stromů, které kapři velice rádi vyhledávají.

     Lovné místo č. 5 je výzvou pro zkušené borce. Já osobně tady také ještě nechytal, ale byl jsem mnohokrát svědkem ulovení těch největších ryb z tohoto místa. V roce 2011 v červenci jsme chytali na místě č. 4 a z místa č. 5 mě přišel poprosit rybář, abych mu udělal pár fotek na památku. Sice jeho výraz v očích nasvědčoval všemu, ale to jsem ještě netušil, co se mu podařilo. Zdolal nádherného těžkého lysce z hloubky 7,5 metrů. Jeho pocity se nedají ani dost dobře popsat. Lovné místo se nachází na východní straně jezera a je tu také jedno vysuté molo. Většinou co máme vypozorované, je že lovící rybáři zavážejí své montáže k protějšímu břehu, který je od mola přibližně vzdálen asi 80 metrů. Od břehu se terén svažuje až do 7,5 metrové hloubky. Protější pobřežní pás je plný potopených keřů a to vyžaduje od rybářů pohotové a rychlé zaseknutí ryby v jakoukoli denní i noční hodinu. Místo je výborné i pro lov velkých sumců a dravců.

      Na lovném místě č. 4 jsem už měl to potěšení a čest s parťákem několikrát rybařit. Místo se nachází na severovýchodní straně jezera. Mola jsou tu dvě a jsou také vysutá do jezera. Bylo zde uloveno mnoho trofejních ryb.  Místo je to taktéž pro zkušené rybáře, kteří si dokáží výborně zmapovat dno revíru. Píši to záměrně, protože po pravé straně od mola je od severovýchodního břehu obloukovitý pás starých suchých stromů až k protějšímu ostrovu. Kdysi tyto stromy lemovaly cestu. Tím pádem je na dně spousta potopených větví, které se postupem času ze starých stromů lámali a vytvářeli na dně dokonalé útočiště pro mnoho druhů ryb, ale také dokonalou past pro nic netušícího rybáře.  A proto je velice důležité své nástrahy obzvláště pečlivě pokládat do míst, kde se dokážeme vyhnout překážkám a tím pádem dokážeme předejít ztrátě ryby nebo v horším případě ukotvení ryby. Hloubky na tomto místě se pohybují od 1,5 metrů do 5,5 metrů. Další perfektní místo na položení montáží se nachází u protějšího pobřežního rákosu, kde je dno tvrdé a písčité s hloubkami od jednoho metru, výborné pro lov velkých amurů.  Místa, která jsem teď popsal, jsou místa, která vás hned po příjezdu logicky uchvátí už jen na pohled. V duchu si budete říkat, že to musí být tutovka, to jsou prostě top místa. Každého koho jsem tu viděl chytat, se snaží své montáže pokládat právě do těchto míst. I my s Pavlem nejsme jiní a z velké časti, nám to na tomto místě velice dobře funguje. Nic méně musím říct, že nebylo tomu tak pokaždé. Když se nad tím zamyslíme, tak dojdeme k názoru, že to jsou místa nejvíce prochytávaná  a místa plná utrhaných montáží a vlasců a to rybám nemusí být vždy při chuti. Takže, pokut zde budete někdy v budoucnu lovit a stane se vám, že top místa nebudou top místy. Pak jednoduše zkuste 50 metrů před molem plošně nakrmit a co nejméně jezdit s člunem na vodu a možná se vám stane to, co se stalo nám a budete jako my velice mile překvapeni.

laguna-u-mista-3-2-.jpg
misto-3-3-.jpg
misto-4.jpg

  Dostáváme se k lovnému místu č. 3, které se nachází na severní straně jezera. Mola jsou tu dohromady tři. Podle mého názoru je to místo, kde je nevíce prostoru na jezeře.  Na tomto místě se před vámi otevírá největší část jezera a je tu nejvíce možností kam umístit své montáže. Po pravé straně od mol jsou rákosové třecí laguny, kam ryby rádi zajíždí v době tření a za potravou. Nebo zde prostě jen hledají klid. Ale pozor! Před lagunami jsou ve vodě na dně z velké části zatopené keře, kterých je tam opravdu dost.  Na levé straně od mol, je možnost zavážení montáží k druhé straně již popsanému obloukovitému pásu starých stromů. V neposlední řadě je tu ostrov, který se nachází na jižní straně jezera. K ostrovu je možnost zavážet k severní části ostrova, kde není tak dno členité, jako na jiných místech, ale je tvrdé a písčité. Dvacet metrů od ostrova se nachází chráněné ornitologické pásmo, platné pouze v době hnízdění. Samozřejmě i zde se dá rozkrmit  místo na pouhý odhoz. Když tu s Parťákem chytáme, vždy takové jedno místo máme z hloubkou okolo 4 metrů. I když máme zkušenost, že na takto rozkrmeném místě v této části jezera, jsou ryby více aktivní přes večerní hodiny. Pravděpodobně tento kout jezera navštěvují jen v nočních hodinách, kdy se rozjíždějí po celém jezeře.

p5220412.jpg

   Přichází na řadu další lovné místo, které jsme ještě s parťákem nezkoušeli, a tím je pěkné lovné místo č. 2. Místo je vytvořeno na severozápadní straně jezera a má jedno vysuté molo s bočním příbřežním. Když si stoupnu na mola a rozhlídnu se, hned první myšlenka je ostrov. Řekl bych, že z tohoto místa je nejblíž a navíc od ostrova k tomuto místu se táhne asi 60 metrová pomalu svažující mělčina s tvrdým písčitým dnem. Po levé straně ve vzdálenosti asi 50 metrů od mola je potopený ostrůvek do metru pod hladinou a do 15 metrů od pobřežního rákosu, výborné místo, kde by neměli chybět vaše montáže. Podle toho co jsme vypozorovali, se většina rybářů co tu zkouší své štěstí, drží hlavně té již zmiňované 60 metrové mělčiny od ostrova.

pas-stromu-2-.jpg

 Konečně se dostáváme k poslednímu lovnému místu č. 1, které se nachází na západní straně a je opatřeno dvěma vysutými moly.  Záměrně jsem začal od místa č. 6, protože toto místo jsem si chtěl nechat naposled. Ptáte se asi proč? Je to jednoduché.  Je to místo velice produktivní, protože je obklopené z obou stran trdlišti-zátoky. Tyto zátoky jsou plné potopených keřů a padlích stromů. Výborná místa pro jarní tření ryb. Pozor!  Zátoky jsou samozřejmě chráněnými rybími oblastmi, kde ryby nacházejí klidovou zónu. Dá se dost dobře chytat okolo nich v dostatečné vzdálenosti. Po pravé straně je zátoka oddělená od břehu pásem malých bójek, které vám určují, kam maximálně můžete pokládat své montáže. Dříve tu bójky nebyly a dosti často se stávalo, celkem pravidelně, že rybáři zaváželi do velké blízkosti zátoky, která je opravdu velmi hustě posetá na dně starými keři a pak samozřejmě pokaždé trhali své montáže a to určitě na klidu a zdraví ryb nepřidalo. Zátoka po levé straně od mola je také plná keřů, ale ještě navíc do ní při deštích z přilehlého svahu přitéká dešťová voda, která sebou přináší spousty přirozené potravy. No a nakonec je tu okolí ostrova, které už vydalo nespočet velkých kaprů a hlavně amurů. I nám se tu povedli pěkné ryby a zcela určitě musím potvrdit, že je to opravdu nejspíš nejlepší místo na jezeru Vrbenský. Potvrzuje to i jeho obtížná rezervace. Pokut si tu budete chtít zachytat, tak už teď je načase s objednávkou na rok 2016.

   Chtěl bych také tímto pochválit a poděkovat za výbornou práci, maximální péči, přívětivost a profesionální služby zdejších zkušených rybářů-správců.

   Pro Mivardi Sáďa

pavluv-novy-osobak-z-mista-1.jpg
kapr-z-mista-3-6-.jpg
veliky-amur-z-mista-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.