Putování po českých soukromých vodách - Vodní nádrž Skalička

Zpět na Tipy a triky
26. 12. 2014 - V tomto díle našeho „Putování po soukromých revírech“ bych se chtěl věnovat přehradě Skalička u Hranic na Moravě. K této lokalitě mám, jak už jsem v minulosti ve svých materiálech psal, zvláštní vztah hned z několika důvodů. Kdysi před lety jsem se po návratu k rybaření právě zde poprvé dostal k velkým kaprům, o kterých jsem do té doby jen četl v rybářských časopisech a viděl velké ryby na fotkách. Díky mým tehdejším rodičovským povinnostem byly mé návštěvy zde nejprve v délkách 12ti, maximálně 24hodin, nicméně poměrně časté. I díky tomu se z majitele, pana Radka Svačiny, stal můj kamarád. A tím zůstal dodnes, ačkoliv své rybářské aktivity směřuji již jiným směrem. Dalším důvodem je to, že jsme se zde rybářsky poznali s mým nynějším parťákem, Pepínem Vokurkou. A tak, nejen z jistého sentimentu, se na Skaličku snažíme aspoň jednou v roce podívat.
dsc_2056.jpg

V tomto díle našeho „Putování po soukromých revírech“ bych se chtěl věnovat přehradě Skalička u Hranic na Moravě. K této lokalitě mám, jak už jsem v minulosti ve svých materiálech psal, zvláštní vztah hned z několika důvodů. Kdysi před lety jsem se po návratu k rybaření právě zde poprvé dostal k velkým kaprům, o kterých jsem do té doby jen četl v rybářských časopisech a viděl velké ryby na fotkách. Díky mým tehdejším rodičovským povinnostem byly mé návštěvy zde nejprve v délkách 12ti, maximálně 24hodin, nicméně poměrně časté. I díky tomu se z majitele, pana Radka Svačiny, stal můj kamarád. A tím zůstal dodnes, ačkoliv své rybářské aktivity směřuji již jiným směrem. Dalším důvodem je to, že jsme se zde rybářsky poznali s mým nynějším parťákem, Pepínem Vokurkou. A tak, nejen z jistého sentimentu, se na Skaličku snažíme aspoň jednou v roce podívat.

Tak to by na úvod stačilo a pojďme si tuto lokalitu představit.  Jedná se o menší přehradní nádrž o rozloze kolem 6ti ha, která se nachází necelých 8km od Hranic na Moravě, mezi obcemi Skalička a Horní Těšice, v malebném údolíčku, kdy v okolí přehrady se nachází les, ovocný sad a zemědělsky využívané pozemky - pole. Přehrada vznikla původně jako retenční nádrž, jako zdroj vody pro závlahu okolních polností a ovocných sadů a byla ve vlastnictví tehdy JZD Skalička. Po revoluci, přesněji v roce 1999, si  ji tehdy do pronájmu vzal nynější vlastník, pan Radek Svačina, který v současné době je majitelem jak vodních staveb, tak i až na jedinou výjimku i okolních pozemků. Od té doby je na lokalitě provozován sportovní rybolov a mimo jiné umožňuje další rybářské generaci setkat se s velkým kaprem.  Dno je zde měkké, převážně jílovité, hloubka je od cca 1m o ostrova v zadní části přehrady po cca 6m u hráze. A Skalička nejsou jen kapři, nejeden příznivec jezerního muškaření má s touto lokalitou své zkušenosti.  Pravidelně se zde každoročně konají závody pod názvem Zlatá muška a Hends Cup. Vyznavači muškaření či lehké přívlače zde mohou ulovit jak pstruha duhového, tak i sivena a to v trofejních velikostech.   Nejednou jsem byl svědkem toho, že si prezentovanou mušku na hladině „sebral“ i větší kapr a výsledkem byl adrenalinový souboj pro rybáře. Vysazování duháků a sivenů je na podzim a na jaře vzhledem k tomu, že v letním období nastává problém s hladinou kyslíku ve vodě. Rybí obsádku nádrže doplňuje v počtu několika kusů jeseter v délkách od cca 110 do cca 160cm a byla sem vysazena i vyza bílá, která měla v té době  52kg při 188cm.

dsc_2038.jpg
dsc_2040.jpg
dsc_2047.jpg

Dle vyjádření majitele bylo do přehrady vysazeno několik i sumců pro eliminaci poměrně přemnoženého cejnka malého a cejna velkého.

V zimním období je zde při příznivých klimatických podmínkách a dostatečné tloušťce ledu provozován lov na dírkách, který je poměrně populární a spoustě příznivců Petrova cechu pomáhá přežít dlouhou zimu, jako „nudné“ období mezi sezónami.

V současné době je na lokalitě upřednostňován lov „ chyť a pusť“, přičemž v minulosti zde byla při zakoupení dané povolenky možnost ponechat si kapra mezi 40-60cm a amura mezi 60-70cm. Ponecháním ryby končil lov, nebo bylo nutno zakoupit další povolenku. Při lovu „ chyť a pusť“ je možno lovit na tři pruty po dobu 24hodin denně a to za použití průběžné montáže, resp. takového uspořádání koncové sestavy, aby při utržení kmenového vlasce nezůstala zátěž u ryby. Vzhledem k obsádce pstruhů je na revíru povolen lov na nástrahy rostlinného původu a dále pak na pelety a boilies. Je povoleno používat method mix a nejrůznější vnadící směsi. Lov na živočišné nástrahy (žížaly, červy, rybky či jejich části) je zakázán. Rovněž tak je zakázáno používat při lovu kaprovitých ryb háčky s protihrotem, je nutno používat buď háčky bez protihrotu nebo alespoň se zamáčknutým protihrotem.  Při vylovování zdolané ryby je povinnost použít podběrák a podložku. Zde bych se velmi přimlouval za velikost podběráku s délkou ramen minimálně 80cm a to vzhledem k možnosti ulovení opravdu velkých kaprů. U podložky nejlépe bazénkového typu, aby byla zaručena maximální péče o ulovenou rybu už proto, že poměrně velká část břehů je ve větším či menším sklonem k vodě. Všichni rybáři, kteří sem přijedou, chtějí lovit nepoškozené, krásné a zdravé ryby.  Je jasné, že ne každý z nich se setkal s úlovkem velkého kapra a musí se tak s ulovenou naučit zacházet, ale měla by předcházet alespoň minimální teoretická příprava, co se manipulace s úlovkem týče. Na zacházení s rybou je zde kladen důraz. Pro někoho je zbytečné opakovat, že uloveného kapra je nutno během jeho pobytu mimo rodný živel polévat a nedopustit, aby došlo k jeho vyklouznutí či v horším případě vyskočení z podložky a že s rybou je třeba se fotit nejlépe ve vodě, aby se zabránilo zranění či usmrcení kapra v případě, že jej lovec nezvládne udržet. Pokud nejde fotit rybu ve vodě, rozhodně je nutné, aby si lovec s rybou klekl či alespoň dřepl a kapra držet nad polstrovanou podložkou.  Praxe ale nejen na této lokalitě ale bohužel ukazuje, že není zbytečné tyto zásady opakovat.

dsc_1892.jpg
dsc_1974.jpg
dsc_2020.jpg

Obsádku kapra tvoří jak lysci, tak i šupináči, s převahou šupináčů a to od hmotnosti cca 3kg až po několik kusů o váze nad 20kg.

V případě, že někdo nevlastní bivak, nebo z jakéhokoliv není příznivcem nocování pod širým nebem, či sem zavítá s rodinou, může využít možnosti ubytovat se v jedné z chatek a to od března do listopadu, event. začátku prosince. Chatky jsou koncipovány pro čtyři osoby a každá z nich disponuje vlastním WC a umyvadlem.  Sprcha je k dispozici za poplatek u místního bufetu.  Zde mimo točeného piva, nejrůznějších lihovin, nealkoholických nápojů lze zakoupit i svačinu v podobě žeber či klobásy. Po dohodě a objednání lze zajistit i teplý oběd a to opět v místním bufetu po celou sezonu.   

img_0082.jpg

Dnes už samozřejmostí je wifi v celém areálu. Bližší informace nejen k ubytování poskytne pan Svačina. Parkování vozidel všech lovících je na asfaltovém parkovišti pod halou, přičemž po dohodě lze na většinu míst, či do jejich blízkosti věci odvézt autem a po vyložení odparkovat na parkovišti. Novinkou je vybudování čtyř přístřešků, které na vybraných místech poskytují lovícím útočiště i při nepříznivém počasí.  Vzhledem k jejich oblibě jich do příští sezony ještě několik na březích přibyde.

dsc_2044-1.jpg

Na revíru je povoleno zavážet montáže a krmit pomocí zavážecí lodičky, po dohodě lze použít i člun. Označení lovného místa tyčovou bójkou zde povoleno není.

Veškeré informace včetně fotografií lokality a úlovků můžete najít na internetu na adrese www.skalicka-ryby.cz.  Závěrem ještě malé doporučení – pokud máte rádi u vody klid, je dobré zvolit buď termín brzy na jaře či naopak v druhé polovině podzimu. Jinak se musí počítat s poměrně velkým rybářským tlakem. Chybu rovněž tak neuděláte, pokud se o aktuálním stavu budete předem informovat telefonicky.  

S přáním mnoha pěkných chvil u vody a třeba i na setkání nejen ne březích této lokality se těší za Mivardi David DejvL Lužný

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.