R-FACTOR … i hotovky prodávané v sáčcích mohou mít kvality čerstvě uva

Zpět na Tipy a triky
9. 1. 2014 - Diskuze o konzervaci hotových boilies a jejím vlivu na kvalitu, atraktivitu, selektivnost a celkovou účinnost boilies jsou mezi kapraři velmi časté. V posledních letech se postupně vystřídaly různé názorové proudy, které nejprve silně vyzdvihovaly kvality mražených boilies bez přidaných konzervantů. Během krátké doby se naopak objevila silná podpora trvanlivých boilies – tzv. hotovek.

Je těžké jednoznačně zhodnotit, zda je možno jednu nebo druhou variantu označit za lepší nebo účinnější. Pro takové rozhodnutí by bylo nutné přesně posoudit v jaké situaci, na jaké vodě, jak dlouho a na jaké cílové ryby má být dané boilies použito. Je však naprosto zřejmé, že popularita mražených boilies byla kdysi do značné míry vyvolána marketingem výrobců. Vývoj kvalitního boilie je vždy mnohem jednodušší za předpokladu, že není nutno řešit jeho distribuci a prodej na pultech obchodů - tedy kvalitní konzervaci. S konzervací přichází zákonitě problém jak co nejméně narušit účinnost hotových boilies. Použití konzervantů znamená i řešení souvisejících problémů, jako je například vylučování a krystalizace některých látek na povrchu boilie nebo hodnota PH v bezprostředním okolí kuličky po jejím vhození do vody. U mražených nebo čerstvě rolovaných boilies tyto problémy odpadají, ale objevují se jiný, zcela zásadní problém – jak toto boilies uchovávat, přepravovat nebo dokonce delší dobu skladovat.

%fotobox-3-1%

Významnou novinkou v nabídce hotových boilies na našem trhu je řada boilies MIVARDI Rapid, která je od sezóny 2014 kompletně přepracovaná a ve všech kvalitativních i cenových kategoriích nově používá doplňkový symbol R-FACTOR. Ten je výsledkem dlouho trvajícího vývoje, zaměřeného právě na problematiku efektivní konzervace boilies. Název R-FACTOR označuje nově vyvinutou technologii šetrné konzervace hotových boilies. Tato technologie umožňuje vyrobit a 100% stabilizovat kvalitní boilies i s využitím řady složek, které jsou z pohledu konzervace značně rizikové.

%fotobox-1-4%

Zásadní výhodou technologie R-FACTOR je dosažení uvedených vlastností spolu se zachováním schopnosti kuličky pracovat po vhození do vody. Již po několika minutách se mírně naruší povrchová vrstva a boilie začne postupně uvolňovat potravní signál. Při použití technologie R-FACTOR nedochází k žádné povrchové úpravě, povrchové konzervaci nebo macerování a boilie proto ve vodě rovnoměrně uvolňuje atraktory do svého okolí mnoho hodin. Při dlouhém procesu testování jsme se opakovaně setkali s názory, že kulička boilies vytažená po několika hodinách z vody má překvapivě stabilní aroma, které se často rozvinulo a působilo zajímavěji, než před vhozením kuličky do vody.

%fotobox-3-5%

%fotoboxlevy-8%

Boilies, vyrobené s použitím technologie R-FACTOR také velmi zajímavě mění svoji konzistenci ve vodě. Povrchová vrstva se působením vody během krátké doby lehce naruší a zatraktivňuje kuličku pro ryby. Nedochází však k postupnému odlupování a odpadání povrchové vrstvy a tím ke snižování výdrže nastraženého boilies. Při použití boilie bez jeho dodatečného extrémního vysušení pak kulička po několika hodinách ve vodě mírně změkne a lehce zvětší svůj objem. Neustále si však zachovává svoji soudržnost, střed kuličky zůstává pevný a doba výdrže nastražené kuličky přesahuje 24hodin. Technologie R-FACTOR přináší v praxi i jeden příjemný vedlejší efekt. Umožňuje totiž dosažení velmi zajímavého vzhledu kuliček a dokonce i jejich výraznější barevnosti. Použité složky totiž podporují intenzitu použitých barviv. Vzhled kuliček se navíc ani v průběhu delšího skladování nemění.

%fotobox-1-9%

V souvislosti s výraznou změnou v technologii výroby a konzervace boilies MIVARDI Rapid je vhodné zmínit i další změny a novinky v sortimentu Rapid 2014. Jedná se především o použití aromat a esencí, vyvinutých pro značku MIVARDI v Anglii. Tato aromata jsou určena a přizpůsobena pro použití v trvanlivých boilies. Nehrozí u nich tedy postupné změny aroma jednotlivých příchutí při delším skladování, což se může stát při použití některých aromat, vyvinutých pro potravinářský průmysl. Sortiment MIVARDI Rapid bude od sezony 2014 přehlednější.

%fotobox-3-10%

Nejvyšší řada Champion Platinum nadále představuje nekompromisní volbu pro cílený lov velkých kaprů, lov na často pochytávaných vodách nebo situace, kdy jsou ryby mimořádně vybíravé. Najdete zde populárního Vyzutého Tondu i vysoce selektivní boilie Sea. Přírůstkem v této řadě je nové boilies Devil Squid, které vychází z velice oblíbené „olihně od CDB“ a následně od Mivardi. Je však výrazně přepracované vylepšené. Kromě nového aroma obsahuje i vysoký podíl pravé olihňové moučky nejvyšší dostupné kvality a enzymaticky upravenou, přetrávenou rybí moučku s 84% obsahem proteinů. Lehce načervenalá barva této novinky je podobná barvě olihňové moučky, použité v tomto boilie.

%fotobox-1-13%

Ve druhé řadě – Rapid Excellent – zůstávají populární stálice Kapří guláš a Cherry. Zajímavá a opravdu „voňavá“ je novinka Monster Crab. Dobře vyvážený mix s použitím několika druhů rybích mouček, kvalitní aroma i neobvyklá barva tvoří atraktivní a neokoukanou a skutečně účinnou kombinaci.

%fotobox-1-14%

Úplně nová je základní řada, která se nově jmenuje Rapid Easy. Obsahuje 4 druhy boilies – Ananas&Butyric, Garlic&Chilli, English Strawberry a Octopuss&ASA. Všechny druhy jsou přizpůsobené svým složením i vysokou atraktivitou pro rychlý nástup záběrů. Jsou tedy vhodné na krátké vycházky, lov bez předchozího vnadění, atd. Obsažené extrudované komponenty navíc zajišťují jejich dobré fungování i ve studené vodě.

Všechny uvedené druhy boilies MIVARDI Rapid jsou samozřejmě vyrobeny s použitím nové technologie šetrné konzervace R-FACTOR. Z toho pramení již popsané výhody v trvanlivosti při skladování, výdrž při nastražení, dobrá práce kuličky po vhození do vody, atd. Při vyzkoušení nového boilies Rapid s technologií R-FACTOR se sami můžete přesvědčit, že tyto „hotovky“ mohou být černým koněm vašich výprav.

Václav Freylich

%fotobox-1-15%

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.