Strategie lovu a krmení na velkých údolních nádržích

Zpět na Tipy a triky
18. 11. 2012 - Taktika lovu a strategie krmení je stále se dokola omílající otázka rozebíraná snad všemi kapraři světa. Tímto bych se chtěl s Vámi podělit o své načerpané zkušenosti z několikaletého lovu na velkých přehradních nádržích, zejména na revírech MRS.
Pořádná kulička

Taktika lovu a strategie krmení je stále se dokola omílající otázka rozebíraná snad všemi kapraři světa. Tímto bych se chtěl s Vámi podělit o své načerpané zkušenosti z několikaletého lovu na velkých přehradních nádržích, zejména na revírech MRS.

      Velké přehradní nádrže mne vždy fascinovaly, obdivně jsem sledoval tyto obrovské vodní plochy a vždy jsem si kladl otázku, jak na těchto obrovských revírech s úspěchem lovit kapří velikány. S oblibou jsem vyhledával tyto rozsáhlé revíry a hodiny a hodiny jsem se jen tak procházel a sledoval život na těchto vodních plochách, pohyb na hladině, lovící rybáře, kaprařské týmy, poslouchal jsem neskutečné historky o vymotaných vlascích nejméně třiceti kilových monster, zlomených prutech apod. Každoročně jsem svoji rodinu vyvážel o víkendech na procházky případně výlety na kolech, které opět směřovaly na břehy údolních nádrží a jejich postupnému monitorování.

    U nás na Jižní Moravě máme několik údolních nádrží, které stojí za povšimnutí a to především Brněnská údolní nádrž s rozlohou 220 ha, dále pak Novomlýnská údolní nádrž s rozlohou 1600 ha, Věstonická údolní nádrž s rozlohou 1000 ha a konečně Mušovská údolní nádrž s rozlohou 530 ha. Na všech těchto nádržích jsem rybařil a pokoušel se přelstít některého z kapřích monster, které v těchto vodách plavou. Nakonec jsem svoji strategii podřídil lovu na Novomlýnské údolní nádrži, na které jak doufám dorostli kapři atakující hranici 30 kg.

Jeden z nejzarybněnějších revírů u nás

Jeden z nejzarybněnějších revírů u nás

    Novomlýnská údolní nádrž je co se týká podmínek lovu kaprů ze břehu z výše popsaných nejméně přívětivá – kamenné a betonové hráze, dlouhé úseku břehů bez stromů, karavanové osady ne zrovna líbivě vyhlížející, to jsou všechna úskalí, s kterými se můžete při lovu na této nádrži setkat. Jelikož však poslední roky provádím lov kaprů ze zakotvené lodě uprostřed jezera, jsem oproštěn od těchto málo negativ této nádrže. Dlouhé roky jsem prováděl lov ze břehu, jako většina kaprařů, ale doba dospěla a chtěl jsem s parťákem zkusit i něco jiného. Obdivně jsem sledoval několik dní zakotvené lodě uprostřed jezera a horlivé kapraře obklopené masou vody a užívající si neskutečný klid při lovu. Vždy jsem je s oblibou sledoval a přemýšlel jsem, jak jsou asi úspěšní, když nejsou limitováni téměř žádnými omezeními, kromě omezeními plynoucích z rybářského řádu.

Voda se spoustou překážek

Voda se spoustou překážek

Na rybách je krásně

Na rybách je krásně

Západ slunce nad přehradou

Západ slunce nad přehradou

    Vrátím se nyní k taktice lovu a způsobu krmení. Během dvou celých víkendů od rána až do večerních hodin jsme s parťákem věnovali lokalizaci dna 1/3 jezera, na které jsme prováděli rybolov, veškerá vytipovaná místa jsme si zadali do GPS navigace. Vždy se jednalo o místo, kde bylo dno zvlněno terénními nerovnostmi s pevnou strukturou podloží kombinované s vázkami v podobě potopených stromů a větví, případně zatopených zbytků cest hrází, které zde zbyly při dostavbě nádrže. Na těchto zhruba 7 vytipovaných místech jsme prováděli dva roky intenzívní lov. Vždy jsme loď zakotvili zhruba 50 - 80 metrů od místa lovu, celý prostor pak opětovně zmapovali echolotem a instalovali tyčové bójky zhruba ve vzdálenosti 50 metrů od sebe. Na takto připravených místech v blízkosti potopených vázek jsme prováděli lov. Echolot vždy zobrazoval, jak to většinou v blízkosti vázek bývá velké množství ryb všeho druhu, proto jsme tyto místa vyhledávali a věřili, že toto jsou ta pravá „horká“ místa. Jako návnadu jsme používali vždy dva osvědčené druhy boilie a to Rapid Champion Platinium – SEA a Vyzutý Tonda, na které jsme měly největší úspěchy. Dále jsme používali vařenou fermentovanou kukuřici a halibut pelety. Strategie krmení spočívala v tom, že jsme vždy u jedné bójky rozkrmili větší plochu cca. 20 m2 a montáž s nástrahou jsme umísťovali na okraj tohoto krmného místa. Vycházeli jsme z teorie, že uprostřed krmného místa bude největší koncentrace krmících se ryb, proto umístění na okraji krmného místa, kde se dle mnoha teorií zdržují právě největší jedinci, kteří nechtějí být příliš rušení krmícími se konkurenty bylo na místě. Krmné dávky byly přizpůsobeny počtu záběrů a roční době. V jarních měsících, kdy záběry přicházeli častěji, jsme krmili min. 3 x denně vždy 1-2 kg boilie + 5 - 10 kg partiklu a pelet. Místo označené další tyčovou bójkou bylo krmeno pouze boiliem větších průměrů (podle roční doby) 20 – 24 mm a to zhruba 2 x denně zhruba 20 - kuličkami na jeden zákrm. U tohoto způsobu krmení jsme rovněž vycházeli z terorií, že méně někdy znamená více a mírným krmením se na lovné místo nebudou stahovat větší počty ryb, ale pouze samotářští větší jedinci, kteří jsou značně nedůvěřiví k masívně rozkrmeným místům, kterým se obloukem vyhýbají.

Oblíbený Rapid Champion Platinum

Oblíbený Rapid Champion Platinum

     Když shrnu výsledky našeho snažení a pokusů s různými variantami krmných místa a dávkami krmení tak se mohu jednoznačně říci, že co do počtu záběrů jednoznačně bodovalo více krmené místo, kdy krmné dávky jsme i několikráte navýšily, neboť záběry přicházely jeden za druhým a bylo potřeba rybu udržet na krmném místě. Co se týká velikosti lovených ryb tak v jarní době v měsících duben, květen přicházely záběry od kaprů všech váhových kategoríí od 5 – 17 kg, s postupem času v pozdních jarních měsících, v létě a na podzim již z takto masívně krmených míst se podařilo zdolávat pouze menší jedince do hmotnosti 10 kg, větší jedinci se těmto místům vyhýbali, nebo se prostě v místech lovu větší kapři nezdržovali, což se nám ale zdálo nepravděpodobné. Na lovném místě, kde návnadu tvořilo pouze boilie větších průměrů v malých krmných dávkách rovněž nepřinášelo záběry od větších jedinců, vždy se lovili ryby téměř shodné jako na masívně krmeném lovném místě, ale poklesl rapidně počet záběrů. Podotýkám, že jsme lov prováděli na místech, kde bylo dno v okolí poseto vázkami, koncentrace ryb v těchto místech byla značná. Udivovalo nás, že záběry po rozkrmení v takto „ přerybněných“ místech přicházely nejdříve až následujícího dne ve večerních hodinách, dříve jsme se prostě záběru nedočkali. Rovněž způsob lovu na těchto vázkových místech byl náročný jak materiálně (ztrátovost obrovského množství zátěží, závěsek, háčků apod.), tak rovněž na způsob zdolávání ryb, které ihned po záběru musely být silově zdolávány, což opět s sebou přinášelo větší ztrátovost ryb při zdolávání.

Cvak:)

     Vzhledem k našemu snažení, vynaloženému úsilí jsme byli spokojeni co do počtu dosahovaných záběrů, ovšem velikost zdolaných ryb nás plně neuspokojovala, přece jen naší prioritou byl lov větší exemplářů, což se nám při výše popsaných způsobech lovu a krmení nedařilo. Mnozí jistě namítnou, že zdolaní kapři ve váhovém rozmezí kolem 10 kg je velice dobrý výsledek, s čímž samozřejmě souhlasím a byl jsem velmi rád, že se nám takto dařilo, ale přece jen ve vodách, kde se vyskytují kapři nad dvacet kilogramů, jsme očekávali, že se nám podaří přelstít některého takového velikána.

Krásně stavěný lysec

Krásně stavěný lysec

Téměř 16kg

Téměř 16kg

Krásný kapr z rána

Krásný kapr z rána

    Po zhodnocení výsledků lovu na Novomlýnské údolní nádrži jsme dospěli k názoru, že vyzkoušíme zcela jinou strategii lovu a způsobu krmení, která by nám mohla přinést lepší výsledky. Vycházeli jsme z vlastních mnoholetých zkušeností při lovu ze břehu, kdy jsme prováděli lov převážně v prostoru bez vázek, bez větších zlomů dna a s menšími dávkami krmení. Záběrů při takovémto způsobu lovu nepřicházelo mnoho, zato velikost ryb byla velice uspokojivá, kdy se nám podařilo zdolat několik kaprů přes dvacet kilogramů. Vše jsme podřídili této strategii a letošního podzimu jsme ji vyzkoušeli v praxi při lovu ze zakotvené lodě. Místo jsme lokalizovali vzhledem k značné znalosti nádrže celkem rychle, jednalo se o „ placku“ – dno rovné bez větších zlomů a nerovností, bez vázek, na první pohled nezajímavý úsek jezera, na kterém bychom nikdy před tím lov neprováděli. Na čtyřdenní výpravu jsme si s sebou přibalili každý 3 kg boilie, partikl a pelety jsme nechali doma. Rovněž jsme neumísťovali žádné tyčové bójky. Jako nástrahu jsme používali boilie průměrů 24 mm, jako návnadu pak pouze punčochu PVA naplněnou 5-10 kuličkami boilie. Takto přichystanou montáž s PVA jsme nahazovali do vzdálenosti 50 – 70 metrů od lodě do prostoru, kdy montáže ležely od sebe vzdálené minimálně 50 metrů. Nic víc, nic míň jsme nepoužili, žádné další krmení jsme k montážím nevhazovali. Musím říci, že jsem ze začátku k takovémuto způsobu lovu byl trošku skeptický, neboť jsem byl vždy zastáncem větších dávek krmení na přesně určené místo, ale jak se říká, zkusit se má všechno. Celkem jsme tímto způsobem podnikly dvě výpravy na 4 dny  letošního  podzimu, kdy jsme byli velice překvapeni úspěchem této strategie. První záběry přicházeli již několik hodin po nahození montáží na místa, zhruba po dvou až třech hodinách přicházely další a další záběry, což bylo nad naše očekávání. Velikost zdolaných ryba se pohybovala od 14 – 20 kg, kdy se nám podařilo zdolat i jednoho nádherného šupináče s váhou 20,7 kg. Ztrátovost ryb při tomto způsobu lovu byla velice malá, z počtu 10 záběrů se podařilo zdolat 8 kaprů, což bylo fantastické. Obě dvě podzimní výpravy se nadmíru vydařily co do počtu záběrů, tak i velikosti zdolaných ryb.

Pořádná kulička

    Závěrem bych uvedl, že všechny popsané strategie lovu a krmení přinášely své výsledky, netvrdím, že všechny popsané způsoby budou fungovat v každé roční době a na jiných údolních nádržích. Z osobní zkušenosti se mi nejvíce osvědčilo v jarních měsících krmit více a do koncentrovanějšího místa, abychom kapry, kteří se postupně chystají na tření, udrželi na lovném místě, v chladnějších měsících se mi vyplatilo krmit střídmě pouze do PVA, ale jak říkám, ne vždy se musí stejná situace opakovat. Je potřeba neustále zkoušet nové a nové věci, aby se rybolov stal zajímavým a uspokojoval naše touhy po nádherných zážitcích a příjemných okamžicích strávených u vody.

Za team Mivardi

Radim Hanák

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.