Strategie lovu velkých kaprů na slepých ramenech a málo prochytávaných

Zpět na Tipy a triky
11. 9. 2013 - Důvod, proč rád jezdím na tyto malé zapadlé revíry je naprosto jednoduchý, je tu božský klid, nikde nikdo a člověk má úžasný pocit splynutí s okolní přírodou. Skoro vždy jsem na těchto vodách naprosto sám a to mi maximálně vyhovuje. Je zde panenská příroda, která zatím není zničená od lidí, bohudík. Také je zde na obdobných revírech velká šance ulovit nádherné a především zdravé ryby, které jsou mnohdy nikdy nikým nechycené. Je to nádherný pocit, když víte, že zrovna tohohle kapra, kterého máte na háčku ještě nikdo před vámi neulovil.

Při příjezdu k vodě si snažím co nejlépe a nejdůkladněji zmapovat místo, kde se následně chystám lovit, protože to je 90% úspěchu. Pokud sedíte na místě, kde se kapři nevyskytují nebo zde neprojíždějí, tak je téměř bez šance zde cíleně lovit. Kdysi jsem si myslel, že dokážu kapry krmením přilákat na jakékoli místo, ale bohužel jsem si to myslel špatně. Snažím se vytipovat části vody, kde by se mohly větší ryby s velkou pravděpodobností vyskytovat nebo tudy alespoň budou proplouvat. Jedná se zejména o místa, která jsou méně dostupná, například příkré břehy, potopené stromy a zarostlé části vody křovím a podobně. Tyto místa je velmi důležité důkladně a pečlivě zmapovat, ať už se jedná o hloubkové poměry či určení sedimentu dna a mnohdy také nalezení písečných lavic, kterým kapři na těchto vodách dávají přednost a zde vyhledávají potravu. Slepá ramena jsou z větší části silně zabahněná a proto je velkou výhodou najít aspoň kousek tvrdého dna. K tomuto účelu je vhodný použít spodový prut a marker, ale pokud je to možné rád si místo obšlápnu sám. Dávejte ale vždy pozor na množství ostrých větví, doporučuji toto provozovat v botách. Když už jste v té vodě, můžete si své místo upravit podle sebe, různé větve si poposunout a přizpůsobit si to tak, aby vám to více vyhovovalo.Velmi důležitým faktorem je také pozorovat ryby, jak se ukazují na hladině. Dá se říct, že skoro celou výpravu sleduji hladinu, co se kde děje a snažím se vnímat jakýkoliv pohyb ryb. A když vidím místo, kde se ryby ukazují, neváhám a hned jim tam posílám montáž s nějakou tou dobrotou. Není nad to si udělat kafe sednout si do trávy a pozorovat, jak vychází nebo zapadá slunce a přitom se kapři ukazují na hladině.

 %fotobox-3-1%

Teď něco málo ke strategii zakrmování. Snažím se o takzvanou pyramidu, kde nejdříve použiji mix pelet Rapid, který přeliji aminoliquidem stejné příchutě, jako boilie na které budu chytat, celé to zasypu method mixem a nechám to pár hodin zaschnout.  Do těchto krásně vypadajících a vonících chlupatých peletek najede menší bílá ryba a ta mi vyčistí mé lovné místo od nánosu bahna a dno se pěkně provoní. Poté přichází na řadu boilies menších průměrů, kterým zakrmuji do větších prostorů, abych dal kaprům najevo, že na ně čeká prostřený stůl. Teprve až druhý den začínám krmit většími nejlépe na kámen vysušenými boiliesy, které při příjezdu k vodě přeliji místní vodou z dané lokality s příměsí liquidu. Takto vymočený boilies je při lovu větších ryb velice účinný a hlavně se tím snažím vyvarovat menším kaprům. Nejvíce jsem si pro tyto účely oblíbil Rapid Platinum Sea, Oliheň a také Kapří Guláš, který je skvělou volbou pro bahnité revíry. Tímto boiliesem přikrmuji v pravidelných intervalech, aby se na dně lišila různá doba rozpadu boilie, což se mi velice osvědčilo, protože ryby k těmto nástrahám získávají větší důvěru. Čím déle takto krmím, tím větší důvěru tomuto krmení kapři dávají.

%fotoboxlevy-4%
%fotoboxpravy-5%

Co se týká montáží, je nejlépe zvolit montáž průběžnou, jenž nás rychleji upozorní na záběr, což je v blízkosti překážek velice důležité. Jako návazcový materiál volím šňůrku s nosností kolem 35liber, např. Abrasion Resistant nebo Chameleon s kombinací většího háčku typu MTC Anti snag nebo Gripper z pevnějšího drátu a nejlépe toto funguje při použití červíka z důvodu lepšího otočení háčku v kapří tlamce. Háček je doopravdy důležitá věc, kterou bychom neměli podceňovat, měl by být vždy na 100% ostrý. Mnohdy měním návazec po každé rybě, abych si byl na 100% jistý, že je háček ostrý a že návazec není nikde narušen, protože na potopených stromech se vyskytují malé škebličky, které jsou ostré jako břitva a stačí, když se pletenka o tuto škebličku jen otře a je zle. V blízkosti vázek se projeví kvalita vaši sestavené montáže. Jako návin na naviják používám silon o průměru 0,45 opět z důvodů vázek a různých překážek, co se v tomto podvodním světě nacházejí. Volím čirou barvu, protože je mnohem méně ve vodě vidět.

 %fotobox-1-6%

Prut by měl mít silnější páteř z důvodu vyvedení a udržení větších ryb před vázkami, ale současně by měl mít i citlivou špičku, která zabrání vyříznutí bojující ryby. Pro tento případ je mým favoritem prut Mivardi G-50 Carp 3,66m a 3lb, jenž je k těmto účelům ideálním kompromisem. Je důležité přizpůsobit i samotné zdolávání a hned po záseku se snažit dostat rybu do bezpečné vzdálenosti pryč od vázek. Když už se stane, že ryba zajede do nějakého toho stromu či keře a uvízne tam, tak musíme do plavek a jít jí vysvobodit. Je to děsivá představa, jak ryba zamotaná v nějakém stromu umírá, to snad nechce nikdo z nás, aby kvůli našemu přístupu takhle umíraly ryby.

 %fotobox-3-7%

Velmi důležitým faktorem úspěšného lovu je také splynutí s přírodou. Jsem rád, když se můžu zašít na nějaké nenápadné zapadlé místo, kam není jen tak jednoduché se dostat a nikdo tam nechodí. Je to z důvodu klidu, který má na rybách být. Snažím se co nejméně na sebe upozorňovat. Rozhodně je lepší použít místo větších bivaků menší a méně nápadné brolly. Je to také z důvodů uspoření celkové váhy vašeho vybavení, protože ve většině případů se na místo musím dopravit po svých a každé kilo navíc jde znát. K tomuto účelu je vhodné použít přepravní vozík, což vám ušetří mnoho sil a hlavně času. Samozřejmě, že ve výbavě každého z nás by měl být i pytel na odpadky a všechen odpad, co jsme za naší výpravu vyprodukovali si po sobě uklidit a také si ho samozřejmě odvést s sebou a nenechávat u vody nepořádek. Musíme si o ty své revíry přeci jen také aspoň trochu pečovat.

 %fotobox-3-10%

Nedílnou součástí jsou také přípravky proti komárům, jenž se v těchto lokalitách lužních lesů vyskytují ve větším množství, než je zdrávo, zejména teď v době záplav. Což jsem si teď k mé malé radosti mohl v nedávných dnech vyzkoušet. K lovu jsem si vytipoval jedno velmi zapadlé a málo přístupné slepé rameno v domnění, že by se zde mohly vyskytovat kapří mohykáni, kteří se ještě nikdy předtím nepotkali s háčkem. Pro rozjetí místa jsem použil 16mm pelety Rapid Oliheň, které jsem přelil liquidem Sea a zasypal Method mixem. Z boilie jsem zvolil Rapid Champion Oliheň a Sea. Za tři dny strávené v naprosté džungli se mi podařilo přelstít 3 krásné zdravé kapry, kteří pravděpodobně ještě nikdy nebyli chyceni. Největšímu do metru scházely 4 cm a vážil 14,5 kg. Chtěl jsem zde zůstat déle a věřím, že bych ulovil i další krásné kapry, ale bohužel jsem po 3 dnech neustálého ataku obrovského roje komáru nevydržel a jel domů.  

Nezapomeňte také na šetrné zacházení s ulovenou rybou, podložka a vetší podběrák je dnes už snad samozřejmostí, stejně jako přípravky po vpichu háčku tipu klin-ik a podobně. Rybu je potřeba po zdokumentování co nejrychleji vrátit svému rodnému živlu. Zůstane nám to nejcennější - fotka na památku, nezapomenutelná vzpomínka a v poslední řadě také naděje, že se s rybou, ke které jsme se takto šetrně zachovali, za nějaký ten čas opětovně setkáme.

 

Tomáš Kablásek

%fotobox-1-13%

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.