Tipy a triky k používání gelového atraktoru

Zpět na Tipy a triky
14. 7. 2015 - Poprvé jsme jej viděli loni na výstavě Rybaření v Brně, a protože jsme chtěli s tímto produktem získat vlastní zkušenost, přibyl do naší tašky prakticky ve všech dostupných příchutích. Od té doby jej vozíme s sebou téměř na každou výpravu pro případ, že by bylo třeba jej nasadit do akce… Nechci a nebudu tvrdit, že se jedná o nějakou revoluční záležitost, podobných produktů je na českém trhu hned několik u dalších značek. Přesto se podle mého názoru vyplatí jej otestovat v praxi.
dsc_4164.jpg

Poprvé jsme jej viděli loni na výstavě Rybaření v Brně, a protože jsme chtěli s tímto produktem získat vlastní zkušenost, přibyl do naší tašky prakticky ve všech dostupných příchutích. Od té doby jej vozíme s sebou téměř na každou výpravu pro případ, že by bylo třeba jej nasadit do akce… Nechci a nebudu tvrdit, že se jedná o nějakou revoluční záležitost, podobných produktů je na českém trhu hned několik u dalších značek. Přesto se podle mého názoru vyplatí jej otestovat v praxi.

Proč vlastně používat gelový atraktor? Na tuto zdánlivě jednoduchou otázku lze odpovědět hned několika důvody:  v první řadě se jeho správným použitím vytvoří na nástraze (a to v podstatě jakékoliv) krásně „ oslizlá“ vrstva, jejíž sílu můžeme ovlivnit postupem použití, ale k tomuto se ještě vrátím.  Nástraha, např. kulička boilies, tak působí zdánlivě dojmem, že je rozměklá, jako by ležela na dně delší dobu a pro ryby, nejen  pro ty větší, protřelé, je důvěryhodná. Dalším důvodem je zvýšení atraktivity nástrahy, neboť, jak už z jeho názvu vyplývá, obsahují některé atraktory a do vody tak uvolňuje potravní signál. V neposlední řadě se jeho použitím dá prodloužit doba rozpadu nástrahy, např. pelety.  Stejně dobře se dá použít při vnadění, např. lehkým poprášením boilies, kterým hodláme krmit, či válečků PVA a mimo zatraktivnění tak zpomalit rozpouštění PVA nejen při zavážení a pokládání montáží do hlubší vody.

dsc_4166.jpg
dsc_4169.jpg
dsc_4176.jpg

Tak toto by k důvodům použití ve stručnosti mělo stačit a nyní si pojďme popsat, jak tento atraktor vlastně používat. Klíčovým a podstatným momentem je jeho aplikace na mokrou, resp. zvlhčenou nástrahu. Tedy namočenou ve vodě, v dipu či liquidu. Zpočátku jsme zkoušeli máčet nástrahy ve vodě, ale postupem času jsme přešli k používání dipů či liqidů. Díky jejich vlastnostem na takto připravené nástraze gel, v první fázi vlastně prášek, ulpí lépe, alespoň dle našich zkušeností.  Zde se nabízí prostor pro možnost odlišit se použitím např. jiné příchutě gelového traktoru oproti příchuti boilies či tekuté složky využité k namáčení.  Navíc je jen na nás, jestli nástrahu,  boilies či peletu nebo třeba extrudu  smočíme v dipu či liquidu a následně obalíme v gelovém atraktoru  pouze jednou nebo zda-li budeme tento postup několikrát opakovat.  Tímto případným opakováním na nástraze vytvoříme silnější vrstvu „slizu“. Obalením mám na mysli vložení nástrahy do krabičky s atraktorem, lehké přikrytí víčkem a zatřesení s nádobkou, čímž dojde k rovnoměrnému uchycení gelového traktoru na nástrahu bez jeho zbytečných ztrát. Důležité je, nechat takto obalenou nástrahu s atraktorem nechat řádně zaschnout před nahozením či zavezením montáže. Jen tak si zajistíme, že nám gel „nesjede“ za krátkou dobu od nastražení. Vhodné je připravit si na každou z udic dva návazce a zatím, co jeden návazec máme pod zátěží ve vodě, druhý si předem připravíme a do přehození či převezení jej necháme schnout.  Výměnu návazce usnadňuje použití rychloklipů.

dsc_4191-1.jpg
pa190388.jpg
pa190407.jpg

Zcela jistě se najde dost rybářů, kteří tuhle „ vychytávku“ budou považovat za zbytečnou a nebudou mít zájem ji vyzkoušet či používat, ale určitě si své příznivce najde. A je to tak asi dobře, každý z nás má svůj styl, postupy, kterým věří.  Já s parťákem máme s používáním gelového atraktoru své dobré zkušenosti a od kolegů z teamu vím o případech, kdy kapři brali na některých vodách takto zatraktivněné nástrahy s důvěrou tak říkajíc „ z ruky“, ještě před zavěšením swingerů pod prut.

Hodně krásných zážitků u vody vám za team Mivardi přejí David DejvL Lužný a Pepíno Vokurka

pb050046.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.