Tipy a triky na krátkodobý lov kaprů

Zpět na Tipy a triky
17. 2. 2014 - V dnešní uspěchané době, kdy se většina z nás potýká s problémem, jak svůj čas rozdělit mezi svou rodinu, zaměstnání, záliby a koníčky a jiné povinnosti, se stále více do popředí dostává tzv. krátkodobý lov. Většinou se jedná o lov víkendový, převážně se jedná o čas strávený u vody na jednu, maximálně dvě noci, tedy max. na 72 hodin. Vzhledem k tomu, že se nejedná o dlouhodobější lov kaprů se strategií jejich lokalizace, dlouhodobějšího krmení a jejich následného lovu, snažím se, aby každá z takovýchto kratších, dáli se tomu říci výprav, byla maximálně úspěšná. Neexistuje samozřejmě návod na zaručeně maximální úspěch a každá z výprav je samozřejmě jiná. Faktorů, které ovlivní úspěšnost výpravy, je mnoho a není snadné být vždy ve správný čas na správném. Jde mi však primárně o to, abych z minima času stráveného u vody vytěžil maximum, a proto tomuto podřizuji jak výběr revíru, následně pak konkrétní lokality v revíru, způsobu krmení, předkládání nástrah atd.
img_0041-1-_resize.jpg

V dnešní uspěchané době, kdy se většina z nás potýká s problémem, jak svůj čas rozdělit mezi svou rodinu, zaměstnání, záliby a koníčky a jiné povinnosti, se stále více do popředí dostává tzv. krátkodobý lov. Většinou se jedná o lov víkendový, převážně se jedná o čas strávený u vody na jednu, maximálně dvě noci, tedy max. na 72 hodin. Vzhledem k tomu, že se nejedná o dlouhodobější lov kaprů se strategií jejich lokalizace, dlouhodobějšího krmení a jejich následného lovu, snažím se, aby každá z takovýchto kratších, dáli se tomu říci výprav, byla maximálně úspěšná. Neexistuje samozřejmě návod na zaručeně maximální úspěch a každá z výprav je samozřejmě jiná. Faktorů, které ovlivní úspěšnost výpravy, je mnoho a není snadné být vždy ve správný čas na správném. Jde mi však primárně o to, abych z minima času stráveného u vody vytěžil maximum, a proto tomuto podřizuji jak výběr revíru, následně pak konkrétní lokality v revíru, způsobu krmení, předkládání nástrah atd.

Před samotnou výpravou se pak zamýšlím, jakou velikost ryb bych chtěl při krátkodobé vycházce lovit, zda se chci u vody „ bavit“ větším počtem záběrů s případnými úlovky menších kaprů, nebo zda naopak chci přelstít některého z větších exemplářů toho či jiného revíru a obohatit tak své foto album o další krásný úlovek. Tomu pak odpovídá následný výběr daného revírů. Vždy se při krátkodobém lovu vypravuji na revíry, které dobře znám, nijak zvlášť neexperimentuji, neboť při takto omezeném času stráveném u vody není času nazbyt a je potřeby ho využít na maximum.

dsc_0336_resize.jpg
img_0127_resize.jpg
img_0129_resize.jpg

Výběr revíru

     Při krátkodobém rybolovu je jedna z nejdůležitějších věcí je správný výběr revíru, na kterém chci lov provádět. Dnešní moderní doba sebou přináší neskutečné možnosti výběru revírů a přesných lokalit na daném revíru, a to za pomoci různých internetových vyhledávačů, v současné době je rovněž velké množství soukromých revírů, které mají své vlastní webové stránky, na nichž je možné předem si přímo rezervovat místa k lovu. Já však preferuji lov na svazových revírech, kdy krásná ryba ulovená na hojně navštěvované pochytávané svazové vodě má pro mne zvláštní kouzlo.

img_0122_resize.jpg
img_0193_resize.jpg
11_resize.jpg

    Nejraději navštěvuji při krátkodobém lovu revíry s rozlohou přibližně do patnácti hektarů a to zejména slepá ramena a menší řeky, na kterých je mnohem snazší kapra lokalizovat, než na velkých vodních plochách. Samozřejmě však lze za určitých příznivých podmínek úspěšně lovit i na rozlehlejších vodních plochách. Při výběru přesné lokality daného revíru hledám místa, kde se kapři nejvíce zdržují, což jsou převážně příbřežní partie s výskytem vodních rostlin, dále pak s výskytem vodních překážek v podobě potopených stromů a větších větví a prudších zlomech reliéfu dna. Samozřejmě hraje také velkou roli při výběru lokality, zda provádím lov v brzkých jarních měsících, nebo naopak v parném létě.  Z ročních období mám nejraději jaro a podzim. V jarních měsících je to zejména březen a duben, kdy vody ještě nejsou pod velkým rybářským tlakem, a můžeme si vybrat místo, které nám bude u vody vyhovovat. Ryby se po zimě vydatně krmí a máme velkou šanci ulovit některého z trofejních kaprů.

img_0226_resize.jpg

    Když už se rozhodnu pro daný revír, vyberu si předem dvě až tři místa, o kterých se domnívám, že budou produktivní v krátkém časovém úseku.  Revír jen tak bez vybavení procházím a pozoruji pohyb ryb na hladině a celkově kolem vody. S výběrem místa se neukvapuji, neboť stěhování z místa na místo během jedné noční vycházky není asi to nejlepší, místo abych si vychutnával záběry a následné zdolávání ryb na pečlivě vybraném místě. Jak jsem již uvedl, navštěvuji při uvedeném způsobu lovu revíry, které dobře znám a „vím“ co mohu od daného revíru očekávat, i když nastanou i situace, které není možné předvídat a ze zdánlivě dobře zvoleného revíru a následného místa se vlivem např. nepřízně počasí, nebo návštěvy tzv. „rybářů“, kteří svým nevhodným chováním u vody zhatí naše veškeré plány na ulovení krásné ryby. I z tohoto důvodu upřednostňuji výběr místa, které je co nejdále od dalších lovných míst, abych eliminoval případný hluk, který by mohl negativně ovlivnit výsledek lovu.

img_11471_resize.jpg
dsc_0038_resize.jpg
img_0131_resize.jpg

Nástrahy a návnady

    Po vyhledání nejvhodnějšího místa k lovu nastává další důležitý faktor a tím je kvalitní návnada a nástraha. Pokud chceme kapra ulovit, je třeba mu připravit lákavou a dokonalou nástrahu, které neodolá, prostě to nejlepší. Při lovu se řídím taktikou, že vždy jednu montáž „vyladím“ tak, aby na určené místo putovala maximálně atraktivní nástraha s pár kusy návnady v blízkém okolí. Volím zejména hotové boilie z řady Rapid Champion s příchutí Sea případně Vyzutý Tonda, které mi vždy přinesly velké množství záběrů, a to díky „propracovanému“ složení  boilie, které postupně uvolňuje svoji povrchovou vrstvu, zatímco vnitřní část zůstává tvrdá, a tím je pro kapry více atraktivní. Boilie navíc ještě dipuji v dipu Rapid stejné příchutě,  a sestavu doplňuji většinou plovoucím boiliesem reflexní barvy, nebo umělou kukuřicí MagiCorn.  Jako návnadu volím pro zvýšení atraktivity drť z boilie ve stejné příchuti, přidávám trochu pelet Rapid velikostí 4 mm. Z této směsi si nadělám PVA punčošky. Do blízkého okolí montáže pak pohodím pár kuliček boilie. Boilie volím většinou menších průměrů – 18 mm.

img_0203_resize.jpg

     Druhý prut pak umísťuji do míst, kde krmím více a to zejména partiklem (řepka + kukuřice), který ochucuji Aminoliquidem stejné příchuti jako je nástraha. Dále místo prokrmuji směsí vnadících pelet Rapid Multi Mix, kdy se jedná o mix pelet různých průměrů s různou délkou doby rozpadu, což je ideální volba k provnadění lovného místa. Jako nástrahu volím buď pelety Rapid 16 mm, které před tím dipuji v dipu Rapid, nebo peletu obaluji v obalovací pastě Rapid, čímž zvyšuji účinnost takto předkládané nástrahy. Výborné úspěchy jsem letos měl na nové pelety Rapid Exteme, které jsem testoval na více revírech při kratších vycházkách. Tyto pelety jsou extrémně aromatické a postavené na masové bázi ve třech příchutích - originál Robin Red, Enzymatic Protein a Spiced Protein. Kapři na tyto pelety reagují velmi rychle a jsou proto ideální volbou pro krátké výpravy. Rovněž také peletu umisťuji v sestavě na panáčka s plovoucím fluorescentní „popkou“.

img_0202_resize.jpg

     V průběhu lovu pak zjišťuji, které místo přináší lepší výsledky, a tomuto pak podřizuji celou taktiku lovu

Montáže

img_3139_resize.jpg
img_0198_resize.jpg

       Montáže používám spíše jednoduché, měním pouze velikosti háčků, délku návazců a vzdálenost nástrahy od obloučku háčku. Návazcové šňůrky volím většinou menších průměrů, kdy používám průměr návazcových šňůrek podle ročního období. Mezi mé nejoblíbenější patří zejména šňůrka Super Soft  20 lb, v případě že lovím v blízkosti potopených větví a stromů, jejichž větve jsou posety menšími škebličkami, „nasazuji“ pak šňůrku Abrasion resistant 25 lb. V průběhu celé sezony používám převážně háčky vel. 6, pouze ve výjimečných případech je nahrazuji většími. Mezi mé favority patří háčky MTC Gripper, v případě silovějšího zdolávání pak háčky MTC Anti-snag. Brzy na jaře a ke konci sezony zkouším alespoň na jednom z prutů na průběžnou montáž s lehčím olovem, která opatrným rybám znesnadní rozpoznání předkládané nástrahy. Jinak však upřednostňuji klasický boční závěs olova.  Při pohybu na břehu se snažím být co nejméně nápadný a hlučný, neboť každý zbytečný hluk oddaluje možný záběr, neboť ryba se stává nedůvěřivou a při krátkodobém lovu není času nazbyt a je potřeba ho využít na efektivní lov a ne ho promarnit čekáním, až se do místa, z kterého jsem kapry neopatrným a hlučných chováním „ vyhnal“ kapři opět vrátí a budou přijímat mé nástrahy. V případě nastraženého prutu s boilím a několika nástrahami v blízkém okolí zbytečně během lovu nedokrmuji, a pokud mám správně položenou montáž, čekám, dokud nepřijde záběr.

img_0041-1-_resize.jpg

    Tímto Vám přeji mnoho rybářských úspěchů, užívejte si krásný čas strávený na rybách, kterého většina z nás nemá mnoho. Chovejme se k uloveným rybám s respektem a opatrností, vždyť nikdy nevíme, kolikrát si budeme moci vychutnat souboj s krásnou rybou, které dáme svobodu.

Za Mivardi team

Radim Hanák

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.