Umělá kukuřice MagiCorn a její použití v praxi

Zpět na Tipy a triky
1. 9. 2014 - V dnešní době je na trhu k dispozici slušný výběr umělých imitací nejrůznějších nástrah – od kukuřice přes tygří ořech, nejrůznější imitace pečiva, plovoucích granulí, pro lov z hladiny. Sám při lovu hojně využívám plovoucí kukuřici MagiCorn a v následujících řádcích bych se chtěl podělit o zkušenosti z jejího používání. Je to už pár let, co za námi k vodě přijel parťákův bratr Honza a několik dní s námi chytal. Když viděl, že chytáme na boilies a záběry nám tenkrát chodily vcelku pravidelně, jal se vyměnit „klasiku“ za boilies. Stáhl z podvazu řetízek z několika zrnek vařené kukuřice zakončený jednou gumovou kukuřicí a bezmyšlenkovitě obsah dlaně rozhodil do vody vedle člunu. Místo dopadu zkontroloval pohledem a pronesl „ Ku..a, co to máte za kukuřici?? To plave!“ Následujících pár desítek vteřin jsme mu nebyli schopnosti odpovědět, tak hláška nás totálně rozsekala a my se nedokázali přestat smát... Tento zážitek se mi tak vryl do paměti, že jsem se s ním prostě musel podělit. Jeníčku promiň.
p5010059-1.jpg

V dnešní době je na trhu k dispozici slušný výběr umělých imitací nejrůznějších nástrah – od kukuřice přes tygří ořech, nejrůznější imitace pečiva, plovoucích granulí, pro lov z hladiny. Sám při lovu hojně využívám plovoucí kukuřici MagiCorn a v následujících řádcích bych se chtěl podělit o zkušenosti z jejího používání. Je to už pár let, co za námi k vodě přijel parťákův bratr Honza a několik dní s námi chytal. Když viděl, že chytáme na boilies a záběry nám tenkrát chodily vcelku pravidelně, jal se vyměnit „klasiku“ za boilies. Stáhl z podvazu řetízek z několika zrnek vařené kukuřice zakončený jednou gumovou kukuřicí a bezmyšlenkovitě obsah dlaně rozhodil do vody vedle člunu. Místo dopadu zkontroloval pohledem a pronesl „ Ku..a, co to máte za kukuřici?? To plave!“ Následujících pár desítek vteřin jsme mu nebyli schopnosti odpovědět, tak hláška nás totálně rozsekala a my se nedokázali přestat smát... Tento zážitek se mi tak vryl do paměti, že jsem se s ním prostě musel podělit. Jeníčku promiň.

Ale zpět k imitaci kukuřice. V rybářských prodejnách či na eshopech lze najít různé produkty různých firem, některé firmy ji prodávají v malinkatých ampulkách naložené v čisté esenci. Já používám plovoucí kukuřici MagiCorn  od firmy Mivardi, neboť jsem spolupracovníkem této firmy a hlavně se mi její používání osvědčilo.  Nadále se tedy budu zabývat pouze tímto produktem.  Prodává se v několika variantách a to sladká, ryba, scopex, jahoda a česnek.  V každém balení jakékoliv varianty nalezneme 15 kusů, tedy 15 zrnek ve směsi barev ( žlutá, oranžová, růžová a zelená), mimo varianty sladká, u které jsou v balení pouze žlutá zrnka.  Od letošní sezony je v sortimentu i novinka, MagiCorn – Magická záře, ve variantách pomalu potápivá a plovoucí, obě bez příchutě. I zde v balení nalezneme 15 zrnek.

dsc_2151.jpg
dsc_2160.jpg
dsc_2171.jpg

Co se samotného používání při lovu týče, tak se nabízí nepřeberné množství variant či způsobů užití a záleží jen na každém lovícím, zda-li použije některý z „ běžných „ způsobů, nebo zda-li  bude chtít experimentovat.

MagiCorn lze použít při lovu na kukuřici v kukuřicí krmeném místě, kdy pod háček můžeme nastražit několik zrnek vařené kukuřice s libovolným počtem zrnek umělé kukuřice v závislosti na požadované prezentaci od nadlehčení řetízku kukuřice až po jeho úplné vzpřímení oproti ploše dna. Celou nástrahu můžeme ještě např. smáčet v dipu či liqudiu (sami používáme ananas NBA), nebo obalit slabou vrstvou obalovací pasty, případně použít jen tak, s přírodním aroma vařené kukuřice. Možná je i prezentace několika samotných zrnek MagiCorn, přičemž fantazii se, co se týče případných barevných kombinací, meze nekladou.

dsc_2176.jpg
dsc_2227.jpg
dsc_2241.jpg

V souvislosti s nastražováním kukuřice pod háček se s vámi podělím o pár poznatků z praxe – nejlepší je vytvořit v zrnech MagiCorn průchozí otvor ostrým předmětem, např. vrtáčkem a poté ji teprve navlékat na boilies jehlu (při opakovaných použitích ve stále stejném místě), čímž zamezíme drobnému natrhávání materiálu, z kterého je vyrobena. Lze ji samozřejmě jen tak propíchnout boilies jehlou, v tom případě je ale třeba vyvinout větší sílu a oblouček jehly „prorvat“ přes zrnko kukuřice. Západka jehly velmi usnadňuje zpětné protažení zrnka na přívěs pod háčkem. Sám jsem několikrát z nouze použil jehlu bez západky, ale docházelo k zachytávání konce očka jehly a postupnému natrhávání otvoru v zrnku kukuřice. Před použitím jednotlivých zrnek lze jejich povrch narušit tenkým hrotem, např. špendlíkem, čímž si je připravíme k zatraktivnění – lze je namáčet v čisté esenci, případě v dipu či liquidu zvolené příchutě.

dsc_2275.jpg

p5010185.jpg
dsc_2259.jpg

Dalším způsobem užití je nastražení s feederovou peletou ať už v poměru jedna peletka + jedna kukuřička, či jedna peletka a dvě kukuřičky, opět dle zamýšlené intenzity nadlehčení peletky, či nastražení více feederových peletek a tyto prokládat zrnky kukuřice. Vytvoříme tak neokoukanou variantu a následný úlovek pak potěší o to víc, že jsme si tuto prezentaci nástrahy vymysleli sami, byť pro kohokoliv jiného by třeba byla úsměvná. Podstatné je, že zaujala rybu, ne rybáře kolem.

Osobně rád MagiCorn používám při chytání na pelety ať už Rapid Extreme, Rapid Premium či Halibut pelety a to hned z několika důvodů. Nemusím mít s sebou peletové zarážky, pod peletu umístím prostě jedno zrnko kukuřice MagiCorn a je vyřešeno - lze použít krátkou boilies zarážku. I jedno zrnko kukuřice dle mého názoru byť třeba jen nepatrně nadlehčí peletu pod háčkem a kapr tak snadněji nasaje tu „ správnou“ v případě, že se krmí na hromádce pelet přidaných k nástraze použitím PVA materiálu. Posledním důvodem je to, že kukuřička u pelety nástrahu vizuálně odlišuje od volných návnad a kapr jak je všeobecně známo, je zvědavý tvor.

p5010124.jpg

p5010059-1.jpg

Asi nejčastěji a nejraději používám kukuřice při nastražování boilies. Ke kuličce boilies přidávám jedno až dvě zrnka, případně jedno až dvě zrnka a malou fluoro popku o průměru 10mm. Možná někdo namítne, že je to zbytečné, že to nemá cenu, ale já tomu takto prostě věřím a je pravdou, že u dvou z mých loňských tří největších ryb byla právě gumová kukuřička buď v růžové či oranžové barvě. Možná je to náhoda, možná ne a ono zrnko kukuřice bylo pomyslným jazýčkem na vahách, které váhu převážilo od neúspěchu na úspěch. Kdo ví. Každopádně je to téma na nekonečné diskuze, stejně jako to, jestli k úlovku dopomohla daná příchuť  boilies, nebo jestli bychom stejnou rybu stejně ulovili i na úplně odlišnou příchuť či odlišnou nástrahu díky tomu, že se prostě v daném okamžiku krmil zrovna na našem krmném místě, případně v jeho blízkosti nebo jen díky tomu, že jej nástraha zaujala vizuálně či vydávaným potravním signálem.

Zajímavým a zcela určitě neokoukaným způsobem použití plovoucí kukuřice je její nastražení na klip na červy spolu s červíky, navázaný klasicky pod háčkem.  Pod vodou pak je atraktivní živá nástraha přizvednuta jako by na panáčka. Nepovažuji za zbytečné před prezentací nástrahy ve vodě u břehu vyzkoušet, jak to celé bude ve vodě vypadat a pracovat…

dsc_2409-1.jpg
dsc_2405.jpg

Nakonec si povíme něco o kukuřici MagiCorn - Magická záře. Vzhledem k tomu, že se jedná o novinku, nemám s jejím používáním příliš mnoho poznatků, nicméně jsem ji už samozřejmě použil a spolu s boilies  ananas NBA mi přinesla kapra v době, kdy to moc nebralo. V této souvislosti je třeba napsat, že pokud chceme, aby kukuřice pod vodou skutečně „svítila“, je třeba ji nasvítit pokud možno intenzivním světlem po delší dobu. Samozřejmě postačí i její pouhé vystavení slunečnímu záření, ale nelze pak očekávat výsledek shodný s nasvícením například čelovkou.  Pro maximální záři a její výdrž je třeba delšího nasvícení. Ostatně vyzkoušejte sami na výpravě v bivaku. Osobně jsem zvědav, co se v letošní sezoně povede při používání tohoto produkt. Svůj efekt určitě bude mít ve větších hloubkách i při lovu během dne, jinak např. v letním období až za tmy. Pokud se nasvícení nepodaří, nebo zrnko nebude zářit nazelenalým světlem, bude kukuřice ve své původní, bílé barvě, která nástrahu zvýrazní i tak, takže netřeba mít žádné obavy.

Pokud jste v článku našli nějakou novou informaci, případně tip na příští výpravu, jsem rád. Přeji všem slušným rybářům hodně pěkných chvil a pěkných úlovků nejen při používání MagiCorn.

Za Mivardi team  David DejvL Lužný

dsc_2027.jpg
dsc_2359.jpg
p5020210.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.