Zimní kaprařina v podání Jardy Dufka

Zpět na Tipy a triky
3. 5. 2017 - Počasí se nám minulý týden tak trochu „zbláznilo“ a prudký pokles teploty (včetně lokálních sněhových kalamit) mě přiměl k dokončení rozepsaného článku týkajícího se zimního lovu.
dufek_zimni_lov_17_5.jpg

Počasí se nám minulý týden tak trochu „zbláznilo“ a prudký pokles teploty (včetně lokálních sněhových kalamit) mě přiměl k dokončení rozepsaného článku týkajícího se zimního lovu.

Je prosinec a má oblíbená stojatá voda je již podruhé těsně před zamrznutím. Ještě v listopadu, kdy měla voda okolo 6-8 stupňů, jsem zde lovil pravidelně kapry až do váhy 14 kg. Pak jako skoro každý rok s železnou pravidelností došlo k prvnímu velkému ochlazení, které trvalo více jak týden a revír zamrzl. Koncem listopadu nastalo opět teplejší období, kdy v noci nemrzlo a přes den se rtuť teploměru párkrát přiblížila k 10 stupňům. Vodu to sice moc neohřálo, měla jen mezi 4-5 stupni, ale důležité pro mě bylo, že mám šanci pokusit se ulovit svého dalšího zimního kapra. Dvakrát předkrmuji před samotným lovem v neděli a v pondělí třemi kilogramy krmení. Krmná dávka se vždy skládala z 2 kg spařené řepky, 0,5 kg Turbo pelet, 0,3 kg pelet Spice protein a kuličkových pelet Devil Squid a 0,2 kg napůleného boilie B17 a Devil Squid o průměru 0,18 mm. To vše jsem bohatě zalil tekutými potravami s esencemi a nechal minimálně dvě hodiny nasáknout. Předpověď hlásila na víkend v noci opět silné mrazy a mě tak zbývalo velmi málo času. Naplánoval jsem proto dvě krátké vycházky na čtvrtek a pátek. Poslední šance těsně před zamrznutím byla využita více než parádně a byl to docela mazec. První vycházku se na břeh podívalo 5 kaprů od 5 do 12 kg. Druhý den, když už mělo v noci začít mrznout, jsem docílil jednoho záběru, ale výsledek stál opravdu za to. Navzdory velmi studené vodě kapr bojoval jak v plné sezóně, ale nakonec jsem měl důvod k opravdu velké spokojenosti. Úlovek kapra přes 17 kg připraveného v podložce na focení toho byl jasným důkazem.

dufek_zimni_lov_17_13.jpg
dufek_zimni_lov_17_15.jpg
dufek_zimni_lov_17_18.jpg

Lov kaprů v zimě, pro někoho nezajímavé téma, pro jiné výzva. Velká část rybářů začíná v listopadu, kdy teplota vody klesne pod šest stupňů a šance na solidní úlovek se rapidně snižuje, ukládat své kaprařské náčiní k spánku. Jen ti nejvytrvalejší pokoušejí dál své štěstí. Jedním z velkých plusů v tomto období je minimální tlak rybářů u většiny vod. Komu by se také chtělo u vody mrznout, déle než jen pár hodin? A přesto, nebo i právě proto, lze v tomto období při dodržení důležitých bodů, které jednotlivě rozeberu níže, zažít úspěšný, někdy dokonce i výjimečný lov. Při cestě k vysněnému zimnímu úlovku rozhoduje o úspěchu či neúspěchu také to, jak velká je motivace, odhodlání a výdrž rybáře, protože úspěch je mnohdy tvrdě vykoupen, a ne každou zimu budete úspěšní, i když lovíte na vyzkoušených místech z předešlých sezón.

 1. Volba místa (výběr revíru) či jeho správné části

Při výběru lokality je vhodné udělat si plán a zvolit reálné cíle. V každém případě je vždy lepší mít na výběr z několika možností, které byly podrobeny vaším pečlivým a důkladným průzkumem. Zvolení nového revíru na zimní lov je nejvíce nevhodné! Vyberte si takovou lokalitu, kde jste byli úspěšní v plné sezóně, když byla voda teplá a kde jste kapry chytali pravidelně a ne náhodně, když jednou za čas vaše lovné místo navštívili. Ať už na řece nebo stojaté vodě, zvolení nejvhodnější možnosti se řídí také dlouhodobou předpovědí a vývojem počasí. Na řece nebo hluboké přehradě lze při mírné zimě lovit celý rok nebo minimálně o nějaký měsíc déle než na mělkém rybníku. Lepší lokalizace kaprů je logicky u menších revírů, které navíc dobře znáte, než u velkých stojatých vod, kde jsme byli lovit i když úspěšně, jen párkrát. Další důležitou skutečností, jestli budete úspěšní nebo ne, je hustota obsádky kaprů ve vámi zvoleném revíru. Čím více plave kaprů ve vodě, tím se vám úměrně zvětšují šance na jejich správnou lokalizaci a tím i úspěšný zimní rybolov.

dufek_zimni_lov_17_19.jpg
dufek_zimni_lov_17_20.jpg
dufek_zimni_lov_17_25.jpg

Pro názornost uvedu jeden příklad. Před pár roky jsem v prosinci týden lovil v zahraničí na pískovně do 30 hektarů, která disponovala velice silnou obsádkou kaprů. Díky tomu, že jsem věděl, že je zde ryb dost, mohl jsem se 100% soustředit na samotný lov, taktiku krmení a prezentaci nástrah, bez obav, jestli se v mé části jezera vůbec nějaký kapr nachází. I díky příznivému počasí, kdy se přes den teplota pohybovala od -1 do + 6 stupňů, v noci neklesala pod -5 stupňů a celý týden bylo deštivé počasí, buď s žádným, nebo maximálně mírným větrem, jsem zažil výjimečně úspěšnou výpravu s úlovky kaprů až do váhy 31 kg.

Přehrady – vybírám zde taková místa (nejraději v hlubokých zátokách), kde dno tvoří dva protisvahy, nejlépe tvořící pravý úhel. Zde se totiž ukládají různé naplaveniny, vytvářející tak měkké až bahnité dno. Tyto tzv. „vingly“ jsou vždy bohaté na přírodní potravu a kapři se zde zdržují po celou zimu! Rovné úseky bez nerovností dna bývají většinou neproduktivní a záběry jsou zde spíše ojedinělé. Začínám zde lovit na hloubce min. 8 m a postupně, dle reakce ryb, nahazuji své montáže do hloubky 15–25 m (pokud taková hloubka v zátoce je).  

Řeky – mezi nejúspěšnější v tuto dobu řadím úseky nad jezy, kde je nejmenší proud a většinou i největší hloubka. Dále pak oblasti s potopenými hrázemi, jakoukoliv nerovností nebo změnou v hloubkách dna. Velice úspěšné, ale bohužel i rybáři nejvíce navštěvované, jsou úseky řek pod výtoky teplé vody z tepelných elektráren.  

Rybníky, pískovny – zde si vybírám buď nejhlubší partie, které bývají většinou bahnité a kapři se zde shlukují a dále pak místa na rozhraní měkkého a tvrdého dna u hráze rybníka. Na pískovnách také rád vyhledávám oblasti u vyvýšených lavic a montáže nahazuji za lavice na konec svahu, opět na rozhraní tvrdého a měkkého dna. Předminulý rok v listopadu jsem jedno takové místo maximálně zužitkoval při mé výpravě na pískovnu. Důkazem toho byl úlovek kapra 16,30 kg při první chumelenici a nejtěžšího kapra 20,50 kg.

 2. Výběr vhodné nástrahy

Po zkušenostech z posledních sedmi let jsem si poupravil mé tvrzení, že v tomto chladném období již nemusí být boilie ani při malém průměru úspěšné. I těsně před zamrznutím, kdy voda měla 4 stupně, jsem pravidelně dosahoval úspěchů s boilie jak na řekách, tak na stojatých vodách. Loňskou zimu jsem měl jednoznačně dva hlavní favority. Prvním z nich bylo boilie B 17, buď nastražené samotně, lehce ořezané z průměru 18 mm níže, nebo v kombinaci s jednou plovoucí kuličkou 14 mm stejného druhu. Druhé úspěšné želízko v ohni byl „Dělník“ (pracovní název pro boilie Devil Squid) o průměru 18 mm nebo 15 mm, navíc obalené v těstě stejné příchutě. V zimní období také rád používám samotné dipované boilie s kombinací s jednou peletou Spice protein.

dufek_zimni_lov_17_7.jpg
dufek_zimni_lov_17_4.jpg
dufek_zimni_lov_17_8.jpg

 3. Strategie vnadění

Rozhodně je vždy ze začátku lepší být při volbě množství krmné dávky hodně opatrný. V zimě platí dvojnásob pořekadlo, že „méně znamená více“. Teprve po opakovaném úspěchu doporučuji zvolit větší množství krmení. Nejvíce se mi osvědčilo nakrmit více, když končím rybolov a při samotném lovu vždy krmím velice obezřetně, i dvě hrsti mohu být někdy moc. Na stojatých vodách hojně zařazuji do krmné dávky směs partiklů (konopí, řepka, kukuřice, pšenice, tygří ořech) v kombinaci s method mixem Rapid Excellent. Pokud je velká aktivita malých kaprů a bílé ryby, partikl a method mix vynechávám úplně. Na řece většinou vnadím pouze samotným boilie, až loni už v barvách MIVARDI jsem si velice oblíbil do krmné dávky i na řece zařazovat perfektně pracující a účinné Turbo pelety různých průměrů. Samozřejmostí je pro mě použití PVA punčochy se směsí půleného boilie a pelet ke každé montáži.

dufek_zimni_lov_17_26.jpg
dufek_zimni_lov_17_2.jpg
dufek_zimni_lov_17_10.jpg

 4. Zvolení vhodných montáží, prezentace nástrah

Celkově celou sestavu zjemňuji, ale hlavní důraz kladu na velikosti použitých háčků, které nyní volím ve velikostech č. 8-10. Pokud chytám na dně, kde nejsou vázky a ostré škeble nebo slávky, vždy raději volím jako návazcový materiál fluocarbon co nejmenšího průměru max. do nosnosti 15 lb. Pokud hledám kompromis, nastupuje volba použití kombinovaného návazce ze silnějšího fluocarbonu až 35 lb a měkké šňůrky do délky max. 3 cm. V případech nejvyšší nouze, kdy je v lovišti velké riziko vázek, ostrých hran a výskyt škeblí a slávek na dně, volím ztuženou šňůrku, kterou se v rámci možností snažím alespoň u háčku v délce 2 cm stáhnout. Zkracuji celkovou délku návazce, max. do 10 cm. Na první prut nastražuji jedno samostatné boilie, případně ho ještě obaluji v těstě. Na druhý prut i na řece vždy prezentuji nástrahu na panáčka, tzn. jednu těžkou nástrahu v kombinaci s jednou pop-up kuličkou.

Držím palce a pevně věřím, že tyto informace i Vám pomůžou ulovit svého vysněného zimního kapra. Od vody zdraví

Jarda Dufek

dufek_zimni_lov_17_5.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.