Dírkaření - lov ryb pod ledem I.

Zpět na Lov ryb na dírkách
30. 7. 2012 - Vládu nad přírodou převzala paní zima, jeden rok končí a druhý začíná, všude je bílo, sníh, mrzne až praští, stojaté vody jsou celé pod ledovým krunýřem, většina řek je následuje a to je přesně ten čas, kdy se nedá jít na ryby. Většina rybářů už uklidila svoje náčiní hluboko do skříně a nezbývá jim, než nad sklenkou dobrého vínka se svými přáteli bilancovat a hodnotit. Ale není to škoda? Nechybí vám to tak trochu? Vždyť i v zimě se dá jít na ryby a určitě vás už trošku „svrbí dlaně“. Dneska už je hodně organizací samostatně hospodařících, kde stačí zaplatit určitý poplatek, dodržet určitá pravidla a můžeme se dál oddávat svému koníčku. A co je k tomu potřeba?
2152.jpg

Vládu nad přírodou převzala paní zima, jeden rok končí a druhý začíná, všude je bílo, sníh, mrzne až praští, stojaté vody jsou celé pod ledovým krunýřem, většina řek je následuje a to je přesně ten čas, kdy se nedá jít na ryby. Většina rybářů už uklidila svoje náčiní hluboko do skříně a nezbývá jim, než nad sklenkou dobrého vínka se svými přáteli bilancovat a hodnotit. Ale není to škoda? Nechybí vám to tak trochu? Vždyť i v zimě se dá jít na ryby a určitě vás už trošku „svrbí dlaně“. Dneska už je hodně organizací samostatně hospodařících, kde stačí zaplatit určitý poplatek, dodržet určitá pravidla a můžeme se dál oddávat svému koníčku. A co je k tomu potřeba?

foto

A to je právě téma na několik pokračování. Nejprve se seznámíme se základními pravidly při rybolovu na ledu, povíme si, jak a jaké ryby jsou aktivní, na co se dají ulovit, jakým způsobem, vůbec jaké náčiní se používá, kde a za kolik se dá koupit, jaký způsob je na danou vodu nejlepší, jaké se používají pruty, navijáky, vlasce. Jak se chytá marmyškou, co to ta marmyška vlastně je, jak se navazuje, jaké se používá krmení a spoustu a spoustu dalších důležitých rad a informací.

foto

Mám na to vůbec vybavení? A jak se obléknout?
Všude kolem naší republiky se na „dirkách" už loví hodně dlouho a tak když jsem si jel před několika lety poprvé se svým kamarádem zachytat do Polska, kde doslova na každé zamrzlé „louži" sedí u svojí vyvrtané dirky několik rybářů, první moje otázka nebyla na co budu chytat, ani co na sebe, ale UDRŽÍ MĚ LED? To je úplně nejdůležitější věc, která by vás měla zajímat na prvním místě, protože jde o vaší bezpečnost . Samozřejmě na samostatně hospodařících vodách je to většinou jednoduché - je tam nějaký správce nebo hospodář, který má toto na starosti a když se mu síla ledu nebude zdát, prostě by vás tam neměl pustit. Pokud budete chytat někde, kde to neznáte, jako první si ověřte, jestli vás opravdu led udrží. Minimální bezpečná tloušťka ledu je od 4- 5cm, samozřejmě vím, že vás udrží i led slabší, ale záleží na okolní teplotě vzduchu a vody a na velikosti zamrzlé plochy. Další důležitá věc je, aby jste po ukončení rybolovu nějak viditelně označili svoji vyvrtanou nebo vysekanou „dirku", aby do ní někdo jiný nespadl ,nebo si nezlomil nohu(třeba větvičkou).. A neměli by jste chodit na ryby sami, raději ve dvou nebo ve skupině.
foto

 

 

 

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.