30. 7. 2012 - Co je to vlastně ta marmyška? Správná definice marmyšek vlastně neexistuje. Její původ pochází odněkud z Ruska, a odtud se dostala i k nám, ale kdo jí vymyslel a kde opravdu vznikla, se mi nepařilo zjistit. Pro nás je ovšem nejdůležitější, co má znázorňovat, a to je její podstata. Protože je i několik táborů – zastánců různého použití, tedy jedni jí používají při specielní přívlači a tudíž její zaměření je na dravce a druzí ji používají pouze jako dráždidlo s připíchnutou rozličnou nástrahou od patentek, červů, žížal ,twisterů až třeba po kousek sýra a tudíž na všechny ryby, ani tady se její definice nesjednocuje.
2151.jpg

Co je to vlastně ta marmyška? Správná definice marmyšek vlastně neexistuje. Její původ pochází odněkud z Ruska, a odtud se dostala i k nám, ale kdo jí vymyslel a kde opravdu vznikla, se mi nepařilo zjistit. Pro nás je ovšem nejdůležitější, co má znázorňovat, a to je její podstata. Protože je i několik táborů – zastánců různého použití, tedy jedni jí používají při specielní přívlači a tudíž její zaměření je na dravce a druzí ji používají pouze jako dráždidlo s připíchnutou rozličnou nástrahou od patentek, červů, žížal ,twisterů až třeba po kousek sýra a tudíž na všechny ryby, ani tady se její definice nesjednocuje.

Marmyška má znázorňovat vývojové stadium líhnoucího se „něčeho", třeba různých vodních broučků, nymf, komárů a pakomárů, blešivců, gamarusů, ale i malé pulce nebo rybí plůdek, proto je pro ryby naprosto přirozená, nenápadná a tak úspěšná a má ryby zaujmout a vydráždit. Pohybuje se vlastně ode dna až po hladinu a při správném vedení rybu zaujme a to, co máme na háčku připíchnuto jako návnadu, to vydrážděná ryba pozře. Podle toho usuzovali i naši „zákonodárci" a bohužel nesprávně přiřadili marmyšku do kategorie přívlačových nástrah, i když na ně lovíme jakoukoliv rybu a polovina chycených ryb je nedravá a tudíž se podle zákona 99 smí použít pouze od 16.6., kdy začíná přívlačová sezona. Další její využití je při podledovém chytání, protože se loví na samostatně hospodařících revírech se zvláštním režimem.
Existuje nepřeberné množství marmyšek všech možných tvarů, barev, velikostí a druhů. Pro zjednodušení si představíme, že je to háček s ramínkem zakápnutým v olovu s vyvrtanou dirkou na vlasec, různě zbarvený (ale i dvojháček nebo trojháček třeba v titanu i různě chemicky či jinak upravovaný - např .galvanickou cestou, pokovením, stříbřením a podobně anebo v přírodní barvě olova). Viděl jsem i „půlkilové" marmyšky s ohromným hákem na moře, ke kterým se připichují kousky ryb jako je sleď nebo makrela, ale nepleťte si to s jigovou hlavičkou! Rozdíl je ve způsobu navázání a „tahání".
S marmyškami se dá chytat horizontálně i vertikálně, tedy česky z lodí(člunů, plavidel) třeba zvedáním a spouštěním nebo ze břehu odhozem. Dokonce se i vyrábí specielní jemné proutky na „marmyškování", po kterých je velká poptávka třeba od závodníků.

foto

Tyto marmyšky jsou z olova, v různých velikostech, barevně provedené a ještě je na nich kapka specielní fluorescenční barvy, která po nasvícení ve vodě svítí.(s fosforem)

foto

Několik marmyšek upravených galvanickou cestou bez barvení. (stříbrná, zlatá, měď, patina)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.