Dírkaření I.

Zpět na Reportáže
31. 1. 2013 - aneb lov ryb na dírkách. Začnu trošku netradičně, ale protože se tímto rybolovným způsobem zabývám už spoustu let, a bohužel jsem byl i u několika velmi „nepříjemných“ případů, myslím si, že je to na místě. Jako první a nejdůležitější věc je vaše bezpečnost a ta záleží na síle, chcete-li tloušťce ledu. Nepodceňujte tuto skutečnost a nelezte na něco, co vás nemá šanci udržet! Odborníci doporučují minimální tloušťku ledu 10 cm! I já jsem se vykoupal a měl jsem velké štěstí, že pode mnou bylo něco kolem metru hloubky a že to bylo v té zimně hodně nepříjemné, nemusím ani zdůrazňovat. V mých začátcích jsem velmi hazardoval a dokázal jsem si stoupnout i na tři – čtyři centimetry ledové skořápky, ale po vlastní koupeli a málem utopeném kamarádovi si už dávám sakra pozor. Není žádná pravda, že když tam spadnete, odpovídá za to majitel nebo správce revíru, každý vstupuje na led na vlastní odpovědnost a nekončí to vždycky jenom vykoupáním! Doufám, že jsem vás tímto netradičním začátkem neodradil, protože každá rybařina, i ta pod ledem má svoje kouzlo. Jen se musíme přizpůsobit aktuálnímu počasí, tedy teplotám někdy i hodně pod bodem mrazu, teple se obléci a obout dobré boty do zimy, a chceme-li provozovat náš koníček i v zimních měsících, tak ani nic jiného nezbývá.
díra v ledu

aneb lov ryb na dírkách. Začnu trošku netradičně, ale protože se tímto rybolovným způsobem zabývám už spoustu let, a bohužel jsem byl i u několika velmi „nepříjemných“ případů, myslím si, že je to na místě. Jako první a nejdůležitější věc je vaše bezpečnost a ta záleží na síle, chcete-li tloušťce ledu. Nepodceňujte tuto skutečnost a nelezte na něco, co vás nemá šanci udržet! Odborníci doporučují minimální tloušťku ledu 10 cm! I já jsem se vykoupal a měl jsem velké štěstí, že pode mnou bylo něco kolem metru hloubky a že to bylo v té zimně hodně nepříjemné, nemusím ani zdůrazňovat. V mých začátcích jsem velmi hazardoval a dokázal jsem si stoupnout i na tři – čtyři centimetry ledové skořápky, ale po vlastní koupeli a málem utopeném kamarádovi si už dávám sakra pozor. Není žádná pravda, že když tam spadnete, odpovídá za to majitel nebo správce revíru, každý vstupuje na led na vlastní odpovědnost a nekončí to vždycky jenom vykoupáním! Doufám, že jsem vás tímto netradičním začátkem neodradil, protože každá rybařina, i ta pod ledem má svoje kouzlo. Jen se musíme přizpůsobit aktuálnímu počasí, tedy teplotám někdy i hodně pod bodem mrazu, teple se obléci a obout dobré boty do zimy, a chceme-li provozovat náš koníček i v zimních měsících, tak ani nic jiného nezbývá.

Pokud jste úplní začátečníci a nikdy jste si ani ve snu nepředstavovali, že by jste mohli někdy v zimně vystrčit nos z pod peřiny, nebo dokonce vyndat ruku z vyhřáté kapsy, vzít vrták, vyvrtat si někde na rybníčku dirku a začít chytat, pak je tento článek určený právě vám a doufám, že vám usnadní právě ty úplné začátky, než tomu naplno propadnete a dostanete se do stavu, že ještě koncem března ani pořádně neodejde zima a vy už se těšíte na příští rok, až znovu napadne sníh a začne mrznout. Lov ryb pod ledem je lidmi převážně chápán jako lovem pstruhů, sivenů, okounů, případně štik a jeseterů, ale už si těžko dokážou představit, že by chytali třeba kapříky, plotičky, cejnky nebo dokonce úhoře.

zamrzlý lom

zamrzlý lom

průběžný splávek

průběžný splávek

podledová pružinka

podledová pružinka

Co tomu říká legislativa?

Podle stále platného zákona 99/2004 Sb §13 odstavec 2 je u nás lov ryb pod ledem zakázán, ale platí určité výjimky ze zákona, které může udělit Krajský úřad – odbor životního prostředí (v době, kdy píši tento článek, platí výjimka na revírech 441501 veslařský kanál Račice a 401201 rybník Jankovák). Na řekách žádná výjimka neplatí, to se týká pouze vod stojatých. Dále si můžou o výjimky zažádat organizace samostatně hospodařící, někdy nesprávně označované jako soukromé vody, majitelé rybníků, nebo podnikatelé, kteří si rybník pronajmou zpravidla za tímto účelem a s takovými revíry se poslední dobou doslova roztrhl pytel, takže je určitě z čeho vybírat. Na těchto revírech platí zvláštní pravidla, s kterými se musí každý, kdo chce lovit ryby pod ledem seznámit a dodržovat je, ale můžou se od sebe v několika věcech lišit. Pokud bych shrnul to nejdůležitější, tak vás na led pustí v případě, že led dosáhne určité tloušťky (min 10cm), musí být zamrzlá celá hladina jezera, rybníka, pískovny nebo lomu, z bezpečnostních důvodů se doporučuje mít od sebe vyvrtané dirky minimálně 5 metrů, maximální velikost direk je 25cm, ale všichni uvádějí, že vstupujete na led výhradně na vlastní nebezpečí.

Bedna s proutky

Bedna s proutky

dirka 2

dirka 2

kompletní výbava

kompletní výbava

Další pravidla se odvíjejí podle rybí obsádky daného revíru a jejich provozovatelé je tomu přizpůsobují. Pravda je, že téměř 90% všech, kteří nabízejí rybolov pod ledem zakoupí a nasypou do vody převážně pstruhy duhové, zvané granuláky, nebo siveny a lov na těchto vodách se tomu přizpůsobuje. Některé rybníky jsou normálně v létě pstruhové a tak  můžete na tomto revíru chytat například na jeden proutek s háčkem bez protihrotu, je zakázáno používat jakoukoliv živou nástrahu, povolenka na celý den stojí třeba čtyři stovky, smíte si ponechat tři pstruhy nebo siveny mezi 20 – 40 cm a rybu, kterou vyndáte na led, si musíte vzít(ovšem máte šanci si povodit i trofejné kousky, mnohdy se sem nasypou pro zatraktivnění revíru i jeseteři). Oproti jinému revíru, kde mají například dva druhy povolenek. První je chyť a pusť za dvě stě na den, druhá je se třemi rybami za třistapade, smíte lovit i na červíky a živé nástrahy, nebo přívlačí s marmyškama, nymfama, na plavačku s houstičkou a podobně.Jsou i revíry, specializující se lovem trofejních dravců, jako jsou velké štiky, candáti a okouni a tady zase třeba platí, že smíte na rybičky pouze s jedním jednoháčkem a minimálním vlascem 0,30 a takto bych mohl pokračovat ještě hodně dlouho. Opravdu je velmi důležité se před vlastním lovem seznámit s pravidly, aby nedošlo k případným nedorozuměním.

siven

siven

siven na červíka

siven na červíka

krásná ryba

krásná ryba

Abych vám trošku pomohl se orientovat, je důležité si uvědomit několik zásadních věcí:

  1. KDE? (nebo taky kam jet)

    Velmi důležitá otázka, protože podle toho si zvolíme to ostatní, jako jaké ryby vlastně chceme chytat, nebo jaké ryby jsou na námi zvolené vodě, jak je budeme chytat, na co, a jakým způsobem je budeme chytat, jaká je tam hloubka, co smíme a nesmíme na této vodě, jaký si zvolíme prut a naviják, jaký vlasec, jaký háček, jakou nástrahu, jaké krmení, co všechno si s sebou vezmeme a nesmíme zapomenout a chceme si je vzít, máme na rybu chuť, nebo se jdeme pouze bavit?

  2. JAK? (nebo taky jaké máme možnosti

    Už víme, kam jedeme, co je tam za ryby, jaká tam je asi hloubka, co smíme a nesmíme, kolik nás to bude stát, chceme si je vzít, ale nevíme, jak na ně.

  3. NA CO?(nebo taky kde a jak na ně)

    Máme spoustu možností, ale jak přijít nato, co zrovna v ten den je nejlepší a co si všechno vzít a na nic nezapomenout. A jak si najít zrovna to nejlepší místečko, kde si vyvrtat naši dirku, jestli na hloubce, nebo mělčině a najít ryby, nebo jak je přimět k záběru.
připravená palebná síla

připravená palebná síla

Úmyslně vynechávám  kapitolu, která se týká počasí (slunce, vítr, sníh, mráz, déšť), tlaku a nastalých změn ať k lepšímu, či horšímu. Taktéž volba správného místa a jak ho najít. K tomu se později vrátíme v samostatném článku.

Pod pojmem dirkaření, nebo chcete-li s lovem ryb pod ledem si všichni automaticky představí lov pstruhů a taky se opravdu na většině revírů chytají. Na tom není nic těžkého, zvláště pokud je majitel nebo vlastník revíru zakoupí někde na sádkách v tom správném „pánvičkovém“ rozměru a nasype do vody právě za účelem, abychom si zachytali a měli možnost si odnést ty svoje tři kousky. Úplně nám k tomu postačí jeden proutek se špičkovou akcí a podle revíru, kde hodláme chytat, a jaká jsou tam nastavena pravidla, máme možnost lovit na splávek, ať už s živými nebo umělými nástrahami, přívlačí nebo na klasickou položenou s prutem s chvějivou špičkou.

Většinou první den po nasypání (nasazení)pstruzi hledají, jezdí v hejnech (záleží na velikosti a rozloze revíru) a skočí vám skoro na všechno, co jim nabídnete, ale s postupujícím časem se stávají opatrnějšími a za týden už musíte vynaložit hodně úsilí a vyzkoušet spoustu věcí, než se vám je podaří přelstít.
Pokr.

JO

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.