Dirkaření II.

Zpět na Reportáže
4. 2. 2013 - aneb lov ryb pod ledem II. Asi nejjednodušším a nejvíce chytaným způsobem je plavaná, a pokud použijeme ty správné splávky, a je opravdu z čeho vybírat, tak nás to bude i bavit. Slovíčko správné bych spíš nahradil vhodné, protože když vidím u vody některé „kačeny“, které se snad ani nehodí pro lov dravců na rybičku, a někteří na ně chytají, a vůbec jim to nevadí, tak si ani neumím představit, jak v zimě velmi opatrná ryba s tou kačenou pohne, natož aby jí třeba trošinku přitopila. A přitom lov na splávek je i v zimě lovem na splávek, jen musíme hodně zjemnit, protože záběry jsou kolikrát jen nepatrné připotopení, nebo lehké popojetí splávku v dírce. Pokud pod sebou nemáme hloubku do metru, nebo nechytáme těsně pod ledem, kde můžeme použít i pevný splávek, používají se převážně splávky průběžné, tedy takové, které mají dole očko a posouvají se po vlasci až po nějakou námi nastavenou zarážku, ať už z uzlíku, bavlnky, nebo gumového stopera. Zarážku volíme tak velikou, aby při navíjení vlasce v pohodě prošla očkama prutu, ale neposouvala se sama po vlasci a neprolezla očkem ve splávku.
018naberacka.jpg

aneb lov ryb pod ledem II. Asi nejjednodušším a nejvíce chytaným způsobem je plavaná, a pokud použijeme ty správné splávky, a je opravdu z čeho vybírat, tak nás to bude i bavit. Slovíčko správné bych spíš nahradil vhodné, protože když vidím u vody některé „kačeny“, které se snad ani nehodí pro lov dravců na rybičku, a někteří na ně chytají, a vůbec jim to nevadí, tak si ani neumím představit, jak v zimě velmi opatrná ryba s tou kačenou pohne, natož aby jí třeba trošinku přitopila. A přitom lov na splávek je i v zimě lovem na splávek, jen musíme hodně zjemnit, protože záběry jsou kolikrát jen nepatrné připotopení, nebo lehké popojetí splávku v dírce. Pokud pod sebou nemáme hloubku do metru, nebo nechytáme těsně pod ledem, kde můžeme použít i pevný splávek, používají se převážně splávky průběžné, tedy takové, které mají dole očko a posouvají se po vlasci až po nějakou námi nastavenou zarážku, ať už z uzlíku, bavlnky, nebo gumového stopera. Zarážku volíme tak velikou, aby při navíjení vlasce v pohodě prošla očkama prutu, ale neposouvala se sama po vlasci a neprolezla očkem ve splávku.

výbava na plavačku.jpg

výbava na plavačku

montáž.jpg

montáž

bedna.jpg

bedna

Snažíme se vybírat splávky štíhlé, tenké a s nosností kolem plus minus gramu a s anténou, která je delší a dobře vidět. Kmenový vlasec přizpůsobíme rybě, na jakou líčíme, ale nějaká šestnáctka – osmnáctka úplně v pohodě stačí. Pokud chceme chytat jesetery, nebo jdeme cíleně na dravce, například štiky s rybičkou, samozřejmě použijeme například třicítku, (mimochodem většinou je to upravenou provozovatelem revíru v podmínkách, kde přímo minimální sílu vlasce uvádí), ale na klasické násadové duháky nám šestnáctka, která má kolem 3 a půl kila nosnost v pohodě vystačí. Pokud chytáme ze dna ostatní ryby, například kapříky, cejny, plotičky a podobně, volíme jako návazec fluokarbon, který je v zimní čisté vodě pro ryby téměř neviditelný a opět jeho průměr přizpůsobujeme rybám, jaké očekáváme, že budeme chytat.

043trojnozka.jpg

trojnožka

A na co se nejčastěji chytá?

Tady máme velmi širokou škálu a můžeme si vybírat, ale nesmíme zapomenout, že každý provozovatel si svoje pravidla určuje podle svého s přihlédnutím na zarybnění. Česky řečeno, budete-li si chtít zachytat někde na pstruhové vodě, těžko vám povolí živé nástrahy, takže si budete muset vystačit s umělými, naopak někde na klasickém malém rybníčku, kde si majitel nasypal pár pstroužků pro pobavení, ale normálně má ve svém revíru kapry, cejny, líny, plotice a podobně, vám klidně živou povolí. A nesmíme zapomenout, že co nám funguje na jedné vodě, může totálně na jiné selhat, tak je dobré mít několik možností a vybírat si a zkoušet. Nejčastěji se chytá na barvené červíky, žížalky, pinky, patentky, kukly, pařenou housku nebo rohlíček, různá těsta, různé druhy sýrů, kukuřici, a jejich vzájemné kombinace, jen velikost nástrahy přizpůsobíme velikosti háčku a rybě, na kterou líčíme. Ani záběry zpravidla nebývají žádná divočina, tu a tam vám sice pstroužek stáhne prut pod vodu, ale ostatní ryby berou velmi opatrně. V zimních měsících je teplota vody dole u dna kolem plus 4°C a aktivita ryb, nebo taky metabolismus je velmi zpomalený, takže se určitě vyplatí se soustředit a na záběr si počkat.

kombinace červika a žížalky.jpg

kombinace červíka a žížalky

kaprik-v-dirce.jpg

kapřík v dirce

014nastrazeno-na-kaprika.jpg

nastraženo na kapříka

Velmi důležitá věc, na kterou nesmíme zapomenout, je šetrné zacházení s rybou. Jestli jsme si přišli zachytat a zároveň si odnést ty svoje dva – tři pstroužky na pánev, proti tomu nikdo nic nemá, by naopak, takových je asi většina, ale snažte se vyvarovat několika zásadních věcí. Nikdy nepokládejte ryby na led, obzvláště, pokud máte v úmyslu je pustit. Taková ryba je dříve či později odsouzena k záhubě, jen se bude dlouho trápit, protože jí v mrazu namrznou skřele, nehledě na to, že položením na led může k ledu přimrznout. Nesmíme zapomínat, že většinou je hodně mínus a tam stačí i jedna minuta. Pokud je to možné, snažíme se vyprostit háček přímo v dírce, aniž bychom na rybu sahali. Je-li to možné a chceme-li si udělat fotku, vždy se snažíme používat podložku pod ryby, známější pod názvem kaprová podložka, i když nevím, proč zrovna kaprová. Jak k tomu přijdou třeba amuři, cejni a ostatní ryby?

010kaprik-v-dirce3.jpg

kapřík v dirce

044podlozka-a-jeseter.jpg

podložka a jeseter.

047krasny-duhak.jpg

krasný duhák

Druhým, a přiznám se, že mnou velmi oblíbeným způsobem, je lov na podledovou pružinku a jsem rád, že se tu a tam s ním na svých výpravách při dikaření setkávám. Princip tohoto lovu spočívá v tom, že místo splávku je na špičce navléknuta pružinka s určitou tvrdostí(kterou si můžeme podle potřeby posunutím dopředu nebo dozadu nastavit),která má na konci očko a tím prochází vlasec a celý záběr je signalizován pouze tím, že se prožinka přihne nebo naopak narovná.

Oblíbil jsem si ho asi proto, že mi hodně připomíná feeder, řekl bych, že je to jeho kopie v hodně zmenšené verzi, i když se nepoužívají žádná krmítka, čímž se od feederového chytání právě liší a díky jemnosti, což bych lidově asi řekl takto: ryba se jen podívá na háček a já už vidím záběr. Troufl bych se říci, že je to i mnohem jemnější, než splávek a kolikrát se mi podařilo přimět jinak naprosto netečné ryby k záběru právě díky velmi jemně seřízené udičce, kdy na druhém prutu se splávkem nevidím ani pohnutí.

 Celý princip je velmi jednoduchý a v tom je právě jeho kouzlo. Můžete podle libosti prochytávat celý vodní sloupec a můžete dokonce přehloubit, kdy brok leží na dně a ryba zvedá pouze háček s nástrahou. Jednoduchost je právě v tom, že celá montáž spočívá v jednom bročku(samozřejmě podle hloubky, spodních proudů a podobně s tím můžete pracovat, posouvat ho podle potřeby nahoru, či dolů, můžete dát dva, tři, nebo naopak jeden mikro…) a sekáte jakékoliv jen nepatrné zavrnění. Někdy se stane, že při spouštění udičky vám nástrahu sebere projíždějící duhák a tak je velmi důležité mít stále seřízenou brzdu, jinak o rybu přijdete. Určitě se vyplatí používat jako návazce fluokarbony, jen jejich průměr musíme přizpůsobit rybám, na jaké líčíme.

.

005podledova-pruzinka.jpg

podledová pružinka

015tlous-ka-ledu.jpg

tlouštka ledu

030souboj-s-rybou.jpg

souboj s rybou

Jaké se dají v zimě chytat ryby?

 Většina provozovatelů má zimní rybolov pod ledem postavený na tom, že si rybář ryby vlastně zaplatí,  že si je přišel chytit „na pánvičku“ a přitom se pobavit, to znamená například povolenku prodává za cenu 350,- Kč a v ceně je započteno 3ks „granuláčů“ mezi 20cm až 40cm, které si může každý odnést od vody, a chce-li si odnést víc pstroužků, může si je podle nastaveného ceníku odkoupit. Někdy se podaří majiteli sehnat i sivena, to záleží na tom, jaké ryby jsou zrovna na trhu. Pro zatraktivnění lovu nasype do revíru pár matečních ryb(duháka, sivena, potočáka) a třeba jesetera, aby si mohl každý udělat fotku na památku s rybou, kterou jinde nemá šanci chytit. Dále jsou i revíry, které fungují mimo zimu pod ledem jako například klasické kaprové vody s možností ulovení trofejních ryb, nebo jsou revíry s možností lovu trofejních dravců a tak dále. Tím chci říci, že se dá prakticky na dírkách chytit skoro každá ryba, běžně žijící ve stojatých vodách a je to nastaveno rybí obsádkou, kam jsme se zrovna rozhodli jít chytat. V dnešní době jsou i specialisté, kteří objíždějí rybníčky a specializují se na lov určitých ryb, například cejnků, plotiček, perlínů, okounů, línů, kaprů a podobně. Samozřejmě podmínkou je, aby na tom revíru ty ryby byly. Já jsem s dirkařinou začal tak plus mínus deset let zpátky a za tu dobu se mi podařilo chytit téměř všechny běžné druhy ryb žijících ve stojatých vodách včetně několika trofejních. Podmínka je, vše tomu přizpůsobit od vybavení, přes nástrahy až po volbu té správné rybolovné techniky a velmi šetrné zacházení s ulovenou rybou.

036poradny-kaprik.jpg

pořádný kapřík

031kapr.jpg

kapr

046poradny-jeseter.jpg

pořádný jeseter.

 Co bych měl mít s sebou a nesmím zapomenout:

  •  Náhradní prut (jedu spoustu kilometrů a nějakým způsobem jsem ho zlomil, co pak)
  •  Náhradní naviják (upadl mi na led, dostala se do něj voda a zamrzl)
  •  Návazcový vlasec (lépe už z domova navázaný s háčkem v zásobníku, v mrazu to není žádný med vázat a určitě doporučuji fluorkarbon z důvodu křišťálově čistých vod)
  •  Háčky (většinou je povinnost bez protihrotů, nebo stačí protihrot zamáčknout)
  •  Broky a kleště na broky
  •  Hloubkoměr  nebo žabku, olůvko, prostě něco, s čím mám možnost přesně vyvážit splávek, ale také si tím měřím   hloubku a hledám různé hrany, prohlubně a podobně
  •  Peán, obůstek, kleštičky, vyhazovač(prostě něco, abych rybu šetrně zbavil háčku
  •  Nůž nebo nůžky
  •  Sítko na vybírání ledu, nebo naběračka s dirkama
  •  Podložku pod ryby (zvláště pokud si chci rybu vyfotit, nebo manipuluji s trofejní rybou)
  •  Hadr na ruce (nesmírně důležitá a hodně podceňovaná věc!)
  •  Nástrahy, na jaké chci chytat (červíky, žížalky,kukly, patentky, těsta, housky, umělé nástrahy,kukuřici..)
  •  Židličku, křesílko nebo něco na sezení(velmi důležité hlavně při soustředění a velmi jemných záběrech
  •  Termosku s teplým nápojem (úmyslně nepíšu s čajem…)
  •  Kousek polystyrénu pod nohy(jen ho nesmíte "jako" zapomenout u vody)


JO

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.