Dírkaření - lov ryb pod ledem II.

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Jaké ryby se v zimě chytají? Protože drtivá většina samostatně hospodařících organizací je pstruhového zaměření, tak nejčastěji lovené ryby jsou pstruh duhový a siven americký. Ale jsou i vody, kde se soustředí na dravce jako takové a tam potom převládá okoun ,štika a candát. Proto záleží, na jaké vodě chceme chytat a jakým způsobem a na co chytáme. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se dají ulovit i ryby v zimě „netradiční“ jako je například cejn, kapr nebo plotice, ale to jsou opravdu jen vyjímky, a jen někde. Takže záleží, kde lovíme a jakou tam mají rybí obsádku
2007.jpg

Jaké ryby se v zimě chytají? Protože drtivá většina samostatně hospodařících organizací je pstruhového zaměření, tak nejčastěji lovené ryby jsou pstruh duhový a siven americký. Ale jsou i vody, kde se soustředí na dravce jako takové a tam potom převládá okoun ,štika a candát. Proto záleží, na jaké vodě chceme chytat a jakým způsobem a na co chytáme. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se dají ulovit i ryby v zimě „netradiční“ jako je například cejn, kapr nebo plotice, ale to jsou opravdu jen vyjímky, a jen někde. Takže záleží, kde lovíme a jakou tam mají rybí obsádku

foto

Stačí mi klasický prut a naviják?
Lov na dirkách je naprosto specifický a úplně odlišný, než chytáme „normálně". Proto s klasickými pruty nemáme naprosto šanci. Většinou se používají krátké asi 40 - 75 cm pruty ze sklolaminátu, lamina, kompozice nebo podobného materiálu, různé tuhosti, s hodně velkými očky z důvodu jejich zamrzání. Je jich několik druhů podle způsobu jejich použití. Některé proutky jsou ukončeny bez posledního očka s možností nasunout na konec jakousi pružinku - číhátko, kterou prochází vlasec a svým ohýbáním signalizuje sebenepatrnější záběr. Tato pružinka se dá podle potřeby měnit s různými „tuhostmi" záběru. Takto se nejčastěji loví „na zvedačku", s marmyškou nebo zvedáním a spouštěním různých nástrah. Jiné pruty jsou velmi tuhé s vlepenou jemnější špičkou a s nimi chytáme obdobně jako s feederem, kde nám záběr signalizuje právě ta špička. S dalším tipem prutů můžeme chytat klasickou přívlač s twistry, plandavkami, rotačkami a podobně. A poslední tip prutů využijeme na chytání na klasický splávek ať už s různými živočišnými nebo rostlinnými nástrahami, nebo pokud je to povoleno na živé rybičky.
foto

Naviják by rozhodně neměl být nijak velký, protože při tomto způsobu rybaření nepotřebujeme moc vlasce. Otázka je pouze venkovní teplota, protože některé vazelíny při například minus 8°C zamrzají a tak nám je tento naviják nanic. Podle mě nám úplně postačí jednoduchý multiplikátor s 25 metry vlasce (podle hloubky vody a rybolovného způsobu, jaký jsme si zvolili), protože je celý z grafitu a tudíž nemá co zamrzat.

foto

Na jaké nástrahy v zimě chytáme?
Tato otázka by vydala přinejmenším na slušnou knížku. Nejprve si musíme uvědomit tři věci - první jaké ryby bychom chtěli chytat, druhá jakým způsobem bychom chtěli chytat a třetí jaká pravidla jsou na dané lokalitě.
Pokud jdeme například na pstruhy duhové na pstruhovém revíru, kde platí zákaz lovu na živé nástrahy, nemůžeme na háček napíchnout červy, žížaly ani živé rybičky. Nezbývá nám, než si rozhodnout, zda budeme lovit klasickou přívlačí s umělými nástrahami například s rotačkami, twistry, woblery nebo marmyškami a nebo se rozhodnout pro spláveček s rostlinnými nástrahami jako je houska, sýr, různá těsta a podobně. A to ještě někde platí pravidlo lov pouze s jednoháčkem, takže podle toho musíme svoje nástrahy upravit.
Z praxe můžu potvrdit, že jedna z nejúspěšnějších nástrah je marmyška.

foto

Co je to ta marmyška a jak se na ní chytá?
Marmyška má znázorňovat vývojové stadium nějaké nymfy, broučka, larvy, potěru, hmyzu, pulce a podobně nejčastěji v podobě „líhnutí se" a ve skutečnosti je to zalitý háček v kapce olova nebo titanu s vyvrtanou dirkou na vlasec různě těžkých v nejrozmanitějnějších velikostech, tvarech a barvách. Právě proto je pro rybu naprosto přirozený a nenápadný. Samotná marmyška ovšem rybu pouze vydráždí, a proto na háček připichujeme různé živočišné i rostlinné nástrahy jako jsou patentky, žížalky, červíky, kukly, housku, těsto, chleba a podobně. Dá se chytat různými způsoby, kde záleží na obsádce ryb, na hloubce a na proudu. Jeden ze způsobů je pustit lehkou marmyšku s kouskem patentky do vody a nechat jí pomalu klesat až na dno, kde o něj ťukneme a lehce proutkem tahem nahoru přizvedneme. Tím ťuknutím o dno jsme ho lehce zvířili a tím rybu, pokud tam je , zaujali a následným přizvednutím jsme naznačili, jak se „něco", co se právě vylíhlo snaží plavat k hladině. V tomto momentu nejčastěji přichází záběr. Jiný způsob je „praštit" marmyškou o dno, chvíli jí nechat a potom přizvednout a většinou už zvedáme i rybu. Můj nejoblíbenější způsob je poskakovat těsně nade dnem a tím rybu s různými intervaly dráždit.

foto

Jaké bývají nejčastěji lovené ryby na marmyšku?
To záleží, kde s ní lovíme. Na pstruhových vodách to budou samozřejmě duháci, siveni a potočáci, ale na jiných vodách dokážeme ulovit prakticky cokoliv, co nám na ni zabere. Nejčastěji lovíme okouny a ryby dna jako jsou ježdíci, hrouzci a proudníci, ale klidně třeba štiky nebo candáty. Záleží na velikosti a rybí obsádce.

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.