Cejn velký ... seznamte se

Zpět na Plavaná
30. 7. 2012 - Úvodní díl seriálu o lovu cejnů věnuji krátkému seznámení s touto sportovně velmi cennou rybou. Patří k nejoblíbenějším rybám závodních plavačkářů. Jeho lov najde své zastánce i mezi sportovními rybáři. Kdo tedy pan cejn je?
2577.jpg

Úvodní díl seriálu o lovu cejnů věnuji krátkému seznámení s touto sportovně velmi cennou rybou. Patří k nejoblíbenějším rybám závodních plavačkářů. Jeho lov najde své zastánce i mezi sportovními rybáři. Kdo tedy pan cejn je?

Cejna velkého potkáte na většině našich stojatých vodách a pomalejších řekách. Podle lokality může dorůstat i velmi slušných rozměrů. Úlovek cejna nad dva kilogramy je už poměrně vzácný, velcí cejni se loví většinou mezi 750 a 1750 gramy. To je také váhová kategorie, které se budu v článcích nejvíce věnovat. Největšího cejna jsem viděl na Mušovské údolní nádrži kousek od Pavlova. Vážil 3 600 gramů. Je pravdou, že velicí cejni se tu loví velmi pravidelně.Další lokalitou, kde na velké cejny snadno narazíte je řeka Morava v Uherském Hradišti a jen o málo menší jsou na Labi od Hradce Králové níže. Lokalit je u nás opravdu mnoho, toto jsou jenom střípky. České revíry jsou ve srovnání se zahraničím výrazně lépe zarybněny touto rybou.

Cejn žije prakticky výhradně u dna, kde také hledá potravu. Jen vyjímečně je možné cejny lovit ve vodním sloupci či dokonce pod hladinou. Proto se udice i krmení připravují pro lov na dně. Při lovu je důležité myslet na to, že je cejn hejnová ryba. Pokud chytnete jednoho, je skoro jisté, že se jich na lovném místě toulá více. Toto chování je velmi podstatné pro způsob krmení i zdolávání. Velmi často se stává, že chytáte jednoho cejna za druhým a pak jednoho v lovném místě vyříznete a celé hejno je najednou pryč. Jak poraněný jedinec utíkal z místa našeho lovu, ostatní prchli s ním. Jindy zdoláváte cejna a až k podběráku s ním plavou další dva, podívat se, kam se to kamarád vydal. Na to pozor!

Cejn velký s rukách svého přemožiteleI když jsou cejni celkem líní a málo bojovní, bývají velmi často hodně opatrní. Příkladem může být břeclavský kanál, kde se krásní cejni loví na tenoučké vlasce 0,06 mm a háčky velikosti 20 až 24. Právě proto jsou pro mě cennější než kapři, kteří sežerou na co příjdou. A zdolávání více jak kilového cejna na jemňoučkém vlasci s malým háčkem je krásný zážitek. Právě malá bojovnost umožňuje použítí toho nejjemnějšího náčiní. Pokud jsme u důležitých drobností, pro lov cejnů je speciálně navržený tvar háčků. Pokud jej neznáte, podívejte se do článku o háčcích.

Cejni také bývají pěkně vybíraví. Jen málokdy se loví na bílé červy, radějí si smlsnou na pinkách a mnohem častěji na hnojáčkovi či patentkách. Velikost nástrahy bývá poměrně velká. Pokud chcete chytnou opravdu velkého cejna, není nic lepšího, než nastražit chobotnici z hnojáků, ale o tom podrobněji příště. Stejně tak to platí o krmení, cejn má rád sladké krmení a pokud přijede hejno, je potřeba ho na lovném místě udržet masivním dokrmováním.

Nyní už tedy víte na koho máme políčeno. Podrobněji se v následujích článcích dočtete jak lovit cejny na děličku, odhoz a to jak na stojatých tak tekoucích vodách.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.