Sankce za prohřešky proti závodnímu řádu

Zpět na Kalendář a řády
30. 7. 2012 - Okolo napomenutí a diskvalifikací se mnohé namluví, ale mám pocit, že jasno má v této problematice pouze málo kdo. Proto jsem si dovolil připravit malou pomůcku pro závodníky, doprovod i rozhodčí a vykopíroval jsem body, za které se postihy udělují.

Zdroj: Závodní řád F.I.P.S. e.d. - V LOVU RYB UDICÍ NA PLAVANOU platný od 1.3. 2007

Sankce


a) Napomenutí se uděluje za porušení článků 12a, 13 (zjistí-li kontrola nadbytečné množství krmení, návnad a nástrah),13d, 14, 15, 20, 21, 23a, 24a, 27.

članek 12a - Každý závodník má 120 minut na přípravu. Po příchodu na místo konání soutěže musí všechno své náčiní umístit do svého vylosovaného úseku, nesmí však před prvním signálem zaujímat svá místa v závodních úsecích. Závodníci nesmí před tímto signálem do úseku vstupovat ani si chystat náčiní, a to se vztahuje i na všechny pomocníky, které by mohli závodníci mít. Není povolena jakákoliv pomoc od kohokoliv. Výjimku tvoří hendikepovaní závodníci, kteří způsob pomoci předloží v protokolu hlavnímu rozhodčímu.
Po prvním signálu je možné předávat závodníkům materiál, prostřednictvím sektorového rozhodčího, až do signálu pro vnadění. Po zaznění signálu je dodávávání jakéhokoliv materiálu závodníkovi zakázáno.
članek 13 - Pořadatel určí kontrolní rozhodčí, kteří mají za úkol pomocí nádob s označeným objemem provést kontrolu (kontrole musí být přítomni zástupci poroty - jury):
a)množství krmení se měří přesypáním, sklepáním, nikoliv umačkáním nebo sešlapáním. Pokud má závodník více druhů krmiv, měří se tímto způsobem každý druh zvlášť - všechno krmení se měří ve stavu připraveném k použití (vlhké a přecezené) včetně štěrku, kukuřičných zrn a pšenice, konopného semene a dalších aditiv1, která nesmějí škodit fauně a podvodnímu prostředí. Množství je omezeno na 17 litrů pro všechny typy soutěží. Ke kontrole množství krmiva je možné předložit i suché „ouklejové" krmivo. V tom případě je toto krmivo započteno do celkového množství krmiva pomocí klíče - 1 litr v suchém stavu = dvojnásobné množství (tj. 2 litry) ve stavu navlhčeném.
b)množství živých nástrah a návnad - množství živých nástrah a návnad je pro všechny soutěže omezeno na 2,5 litru, z toho malé patentky maximálně 1 litr.
c)že závodník předvede své návnady a krmení ke kontrole v množství stanoveném v programu
d)že závodník předvede živé návnady a nástrahy v předepsaných, k tomu účelu schválených nádobách
e)Nejmenší odměrka v sadě na měření nástrah 0,125 l (přesahující povolené 2,5 litru) smí být použita pouze na velkou patentku na nástrahu. Velká patentka nesmí být použita do krmení.
Při kontrole se odebírá bez náhrady eventuální nadbytečné množství, a pokud tento nadbytek přesahuje 10% povolené výše, uděluje se provinivšímu závodníkovi napomenutí a zároveň penalizace přičtením k celkovému umístění závodníka v sektoru číslem pět
članek 13d - že závodník předvede živé návnady a nástrahy v předepsaných, k tomu účelu schválených nádobách
článek 14 - Závodníci musí dodržovat nejnižší zákonné míry, pokud jsou tyto pro závod stanoveny. Tyto míry musí být oznámeny v propozicích. Úlovky se uchovávají ve vezírku s malými očky. Vezírek musí mít minimální průměr 40 cm a minimální délku 2 m, musí ležet během závodu pokud možno celou svou délkou ve vodě. Není dovolen žádný jiný prostředek pro uchovávání ryb. Závodníci musí mít své vlastní vezírky.
Závodník, který přinese na váhu zmrzačenou rybu, bude potrestán jejím nezapočítáním příp. dle závažnosti i diskvalifikací (rozhoduje komise rozhodčích).
článek 15 - Krmivo a návnada musí být přirozeného původu, složeno z přírodních substancí, nejsou povolena umělá vlákna. Výrobky z kovu jsou přísně zakázány. Žádné nepoužité návnady, nástrahy a krmivo se nesmí házet po tréninku či závodě do vody, není-li pořadatelem stanoveno jinak.
článek 20 - Podběrák může použít jen samotný závodník. Ryby vytahuje závodník bez cizí pomoci.
článek 21 - Závodníci nesmí přijmout od nikoho žádnou pomoc, jen trenér je oprávněn vstoupit do úseku závodníků svého družstva a může pouze radit, není mu však dovoleno vstoupit do úseku závodníka, který není členem jeho družstva. Výjimka viz čl. 12.
článek 23a - Přidělený úsek mohou závodníci využít jakýmkoliv způsobem. Do neutrální zóny vstupovat nesmějí. Závodník je povinen pohybovat se ve svém úseku maximálně taktně, tiše a ohleduplně. Závodník smí opustit svůj úsek pouze s vědomím rozhodčího.
článek 24a - Vstoupit do svého prostoru smějí závodníci až po prvním signálu. Po tomto signálu mohou začít sestavovat rybářské náčiní, měřit hloubku vody, vyzkoušet vlasce a splávky, připravit návnadu (o možných omezeních viz článek 12) a do vody vložit sak na ryby. Umísťování krmných bójek je zakázáno. Všechny tyto přípravy dělá závodník sám v časovém limitu 120 minut (nesmí využít ničí fyzické pomoci). Je zakázáno před prvním signálem rozkládat pruty nebo jakkoli připravovat ostatní náčiní a to i mimo vylosovaný sektor. Při druhém signálu závodníci mohou vnadit podle svého uvážení např. obouruč, a to po dobu 5 minut - do zaznění třetího signálu. Při hrubém vnadění je povoleno vnadit pouze rukama, katapultem ovládaným oběma rukama či krmným kalíškem upevněným na konci prutu. Třetí signál o 5 minut později stanoví začátek závodu. Během závodu smí závodník použít už jen lehké, šetrné návnady a počínat si ohleduplně. (Lehkou návnadou se rozumí taková, která se používá jen pomocí jedné ruky bez pomoci nohy, stěny nádoby či naběráku). Takové kuličky se mohou vyrábět až po začátku závodu tj. po třetím signálu. Během závodu jsou dovoleny pouze tyto způsoby vnadění: vnadění jednou rukou nebo pomocí katapultu ovládaného oběma rukama (používání jiných pomůcek je zakázáno). Pokud se provádí dokrmování lepenými červi, smí se červi nabrat pouze jednou rukou a kouli doválet oběma rukama. Dále je povolen krmící kalíšek na konci prutu.
článek 27 - Sak na ryby musí zůstat ve vodě až do příchodu skupiny vážných na závodníkův úsek. Po vyzvání závodníka vážným jsou ryby přineseny jen v samotném saku k váze. Ryby se váží, nepočítají se. Výsledek je oficiálně zapsán, úlovek se po zvážení a podepsání závodníkem vrací ihned do vody.

b) Závodník bude diskvalifikován za porušení článků 12b, 13e, 18, 19, 24b a 36 a pokud se jedná o druhé napomenutí, také za porušení článků 12a, 14, 15, 20, 21, 23 a 24a. Závodník bude diskvalifikován při porušení čl. 12 bez předchozího napomenutí v případě, že je mu zjištěno po kontrole krmiva, návnad a nástrah nadbytečné množství (např. donesené).

článek 12b - Návnadu a nástrahy si smí závodník nechat donést v době přípravy, ale musí je dát k dispozici komisařům pro kontrolu hodinu před začátkem závodu. Po kontrole návnad a nástrah je zakázáno závodníkům přijímat další nové návnady a nástrahy. Závodník smí vyrábět vnadící koule nejdříve 25 minut před druhým signálem. Závodníci se mohou dopravit na místo konání soutěže vlastním dopravním prostředkem, pokud k tomu dostanou od organizátorů povolení.
článek 13e - Nejmenší odměrka v sadě na měření nástrah 0,125 l (přesahující povolené 2,5 litru) smí být použita pouze na velkou patentku na nástrahu. Velká patentka nesmí být použita do krmení.
článek 18 - Udice musí být opatřena splávkem (plovákem), jsou povoleny jen s jedním háčkem, nadměrné zatížení olůvkem (zátěží) je co nejpřísněji zakázáno (zatížení udice tedy nesmí překročit nosnost dotyčného plováku). Ryba zaseknutá náhodou na jiném místě než v tlamě se počítá jako platný úlovek. Je zakázáno používat jako nástrahu umělé mušky, živé nebo mrtvé ryby a jikry. Rovněž je zakázáno používat k lovu pouze základní udici (vlasec) bez prutu. Je zakázáno úmyslné "podsekávání" ryb. Hlavní zátěž nesmí ležet nuceně na dně, ačkoliv 10% zátěže se smí ploužit po dně. V případě silného proudu, který se pohybuje jakoukoliv rychlostí, splávek (zátěž) musí mít možnost přirozeného pohybu. V případě velmi těžkých splávků a zátěží musí být patrné, že i když se přestane splávek ovládat, nepřestane se přirozeně pohybovat spolu s proudem. Přísně zakázány jsou položené udice, klidové udice ležící hlavní zátěží na dně, se splávkem nebo bez něho, stranově upevněný návazec nebo stranové zatížení olůvkem. Nástrahy na háčku musí být napíchnuty, ne jinak připevněny.V případě, že rozhodčí zpozoruje nebo je upozorněn na porušování tohoto článku během soutěžního kola, má možnost žádat kontrolu rybářova prutu, aniž by čekal na konec kola. V takovém případě je rybáři zakázáno upravovat složení udice (úpravu pozice splávku, odstraňování zátěží, zničení udice apod.) Pokud dotyčný závodník odmítne kontrolu nebo upraví udici, řeší tento případ jury.
článek 19 - Každý závodník může rozestavit libovolné množství prutů, ale může chytat vždy jen na jeden (smí je střídat). Pokud je ke krmení použit krmný kalíšek, může být v jednom okamžiku nad vodou pouze jeden prut.
článek 24b - Krmivo nesmí být zhotoveno ani vhazováno do vody s přídavnými prostředky jako např. krmítka, kapsle, krmící sáčky či síťky - ať již ve vodě rozpustné či nikoliv.
článek 36 - Existují následující omezení:
maximálně 10 m pro nejmladší kategorii kadetů (závodníci, kterým k 31. prosinci roku předcházejícího mistrovství musí být méně než 16 let)
max. 11,50 m pro kategorii hendikepovaných
max. 11,5 m pro kategorii juniorů (závodníci, kterým k 31. prosinci roku předcházejícího mistrovství musí být méně než 20 let))
max. 11,5 m pro ženy
max. 13,0 m pro seniory
U nekategorizovaných závodů platí omezení jako pro seniory např. závodník juniorského věku či žena, pokud závodí např. v I. lize smí používat prut délky 13,0 m, to samozřejmě na vlastní nebezpečí.Pruty lze opatřit navijákem.

c) Diskvalifikovaný závodník obdrží pořadí rovnající se počtu zúčastněných celků plus jedna. Je-li závodník diskvalifikován, závodníkům, kteří se umístili po něm, zůstávají jejich původní místa (např. X umístěný jako osmý byl diskvalifikován - následující závodníci si ponechají svá místa a získají tedy 9, 10 atd. bodů.
d) Závodník je povinen zúčastnit se vyhlášení výsledků. Závodníkovi, který se bez omluvy pořadateli nezúčastní slavnostního vyhlášení výsledků konaného dle propozic k závodu, bude (na požádání pořadatele) ústředním odborem LRU-plavaná uděleno napomenutí.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.