Soutěžní řád - on line

Zpět na Kalendář a řády
30. 7. 2012 - Soutěžní řád v lovu ryb udicí na plavanou platný od 3. 3. 2007

1. Soutěžní řád pro lov ryb udicí - plavaná je souhrn ustanovení, kterými se upravuje pořádání soutěží a závodů ve sportovní disciplíně lovu ryb udicí - plavaná (dále jen LRU - plavaná nebo LRU CIPS).


2. Soutěže a závody v LRU - plavaná v ČR se mohou konat jen podle tohoto soutěžního řádu.


3. Změny a doplňky soutěžního řádu provádí sportovní odbor LRU plavané (dále jen SO LRU). Návrhy na změny a doplňky soutěžního řádu je nutno předložit písemně s popisem důvodů nejpozději 14 dnů před zasedáním odboru.


4. Soutěže a závody v LRU - plavaná se pořádají podle mezinárodních pravidel CIPS s možností schválit pro domácí závody určité odchylky, o kterých však musí rozhodnout SO LRU ještě před začátkem závodní sezóny (závodní řád).


5.Rozdělení soutěží a závodů

a) domácí mistrovské
Mistrovské soutěže (I. liga, II. liga, divize), nekategorizované
Mezinárodní mistrovské závody (mezinárodní mistrovství ČR)
Mistrovské závody (mistrovství ČR žen, juniorů, kadetů a handikepovaných)
Kvalifikační závody reprezentačních výběrů v jednotlivých kategoriích (mohou být vypsány státním trenérem a schváleny SO LRU)
Závody GRAND PRIX ČR
Pohárové závody bodované, nekategorizované
Územní přebory (mužů, žen, juniorů, kadetů, nekategorizované)
b) domácí ostatní
Pohárové závody nezahrnuté mezi bodované pro potřebu žebříčku (řídí se závodním řádem, mohou být zařazeny do termínového kalendáře)
Náborové závody (pořádané za účelem náboru nových závodníků, nemusí být pořádány podle závodního řádu)
Veřejné závody (jedná se o tradiční závody o ceny v rybolovu podle místních podmínek, nemusí být pořádány podle závodního řádu)
c) mezinárodní a mezistátní mistrovské
Týkají se jednotlivých stupňů reprezentace - Mistrovství světa (mužů, žen, juniorů, kadetů a handikepovaných), Mistrovství Evropy (mužů), Mistrovství světa klubových družstev (muži, nekategorizované), Mezinárodní mistrovství cizího státu apod.


Popis soutěží:

I. liga - je nejvyšší soutěží v ČR, účastní se jí 14 čtyřčlenných družstev, je organizována ve čtyřech kolech, celkem tedy osm závodů

  • vítěz ročníku I. ligy se stává mistrem ČR a má právo reprezentovat na MS klubových družstev v následujícím roce. Určený garant účasti, tj. vedoucí oddílu (MO), jež právo reprezentovat vybojoval (tento vedoucí musí být zplnomocněn jednat v této věci), je povinen závazně potvrdit účast a obsazení na MS klubů nebo toto odříci do 31. 12. roku, který předchází roku konání tohoto šampionátu. V případě odmítnutí účasti řeší reprezentaci SO LRU.
  • celky na posledních třech místech tabulky sestupují automaticky do příslušné skupiny II. ligy
  • startovné za družstvo na jedno kolo je stanoveno na 500,- Kč (startovné je plně využito na ocenění závodníků: vítězů sektorů a prvních tří družstev v příslušném kole, ocenění celkově nejlepších družstev zajišťuje SO LRU - plavaná). Startovné za celý rok je třeba najednou (tj. 2000,- Kč) poslat do začátku soutěže na účet ČRS (číslo účtu: 12835-101/0100, variabilní symbol: 682022xx, kde xx je kod družstva ze seznamu družstev), s informací na oddělení sportu, kdy a za jaké družstvo byl finanční obnos odeslán. Družstvo obdrží o provedené úhradě písemné potvrzení.

 

II. liga - je rozdělena do 3. skupin po 10 - 12 čtyřčlenných družstvech. Skupinu „A" tvoří 12 družstev z ÚS Západočeského, Jihočeského a Městského výboru Praha, skupinu "B" 12 družstev z ÚS Severočeského, Středočeského a Východočeského, skupinu "C" tvoří 10 družstev z ÚS Severomoravského a MRS, je organizována ve čtyřech kolech, celkem tedy osm závodů.

  • vítězové skupin postupují automaticky do I. ligy
  • celky na posledních místech sestupují do divizí, počet sestupujících se řídí sestupujícími z I. ligy a počtem divizí, z nichž vítězové postupují do příslušné skupiny II. ligy
  • startovné za družstvo na jedno kolo je stanoveno na 500,- Kč (startovné je plně využito na ocenění závodníků: vítězů sektorů a prvních tří družstev v daném kole, závěrečné vyhodnocení celkově nejlepších družstev zajišťuje SO LRU - plavaná).

 

divize - je nejnižší soutěží v ČR. Účastní se jí tříčlenná družstva v rámci jednotlivých územních svazů. Pod každou ze skupin II. ligy jsou skupiny divize příslušných ÚS. Je organizována ve 2 dvou kolech, celkem tedy čtyři závody.

  • Divizi lze pořádat společně s územním přeborem.
  • Vítěz divize má nárok na postup do II. ligy.

 

Mezinárodní mistrovství ČR

  • celkem dva závody čtyřčlenných družstev s klasifikací jednotlivců (viz závodní řád). Právo účasti mají prvoligové týmy a po jednom svém týmu může nominovat každý územní svaz, ostatní místa a výběr zahraničních týmů má právo regulovat pořadatel
  • na mistrovství republiky mohou startovat i jednotlivci
  • vítěz (družstvo i jednotlivec) - se stává mezinárodním mistrem ČR, nejlepší domácí družstvo a jednotlivec mistrem ČR

 

Mistrovství ČR - ženy

  • celkem dva závody dvoučlenných družstev žen
  • právo účasti mají všechny registrované závodnice ČR, právo regulovat výběr zahraničních dvojic má pořadatel
  • závodnice mohou startovat i jednotlivě
  • vítězné družstvo se stává mistrem ČR - žen, nejlepší závodnice se stává mistryní ČR

 

Mistrovství ČR - junioři

  • celkem 2 závody dvoučlenných družstev juniorů (chlapci a dívky společně)
  • právo účasti mají všichni registrovaní junioři ČR, právo regulovat výběr zahraničních dvojic má pořadatel
  • vítězné družstvo se stává mistrem ČR - juniorů, nejlepší jednotlivec juniorským mistrem ČR

 

Mistrovství ČR - kadetů

  • celkem 2 závody dvoučlenných družstev kadetů (chlapci a dívky společně)
  • právo účasti mají všichni registrovaní kadeti v ČR, právo regulovat výběr zahraničních dvojic má pořadatel
  • vítězné družstvo se stává mistrem ČR - kadetů, nejlepší jednotlivec mistrem ČR - kadetů

 

Mistrovství ČR hendikepovaných

  • Celkem 2 závody tříčlenných družstev (hodnocena jsou družstva i jednotlivci).
  • Zúčastnit se mohou nejlepší hendikepovaní rybáři ze všech územních svazů ČRS a MRS, kteří jsou držiteli průkazy ZTP nebo ZTP-P, s platnou registrační známkou. (Členové MO ČRS Kladruby se musí nominovat na předem určených místních závodech, ze kterých postupuje prvních 20 hodnocených závodníků.) Vysílajícími složkami jsou ÚS ČRS a MRS. Na mistrovství jsou zvána družstva ze zahraničí.
  • Závody se řídí pravidly CIPS pro hendikepované rybáře (protokol o pomoci) a platnými řády ÚO LRU-plavaná.
  • V případě zajištění účasti minimálně dvou zahraničních družstev u kategorizovaných mistrovství ČR (ženy, junioři, kadeti, hendikepovaní) se toto mistrovství povyšuje na mezinárodní mistrovství ČR. Vítěz (družstvo i jednotlivec) - se stává mezinárodním mistrem ČR, nejlepší domácí družstvo a jednotlivec mistrem ČR

 

Územní přebor

  • organizuje jej příslušný územní svaz, a to jako celkem čtyři závody družstev, která startují v jednotlivých soutěžích a přísluší k pořádajícímu územnímu svazu, s vyhodnocením jednotlivců nebo jako závod jednotlivců registrovaných u některého z oddílů příslušných k pořádajícímu územnímu svazu s tím, že počet závodníků na sektoru musí být obdobný jako u ostatních soutěží tj. 7 - 21 a závodníci z ligových soutěží budou do sektorů nasazováni.

 

Závody GRAND PRIX ČR

  • zařazení závodů do okruhu GRAND PRIX určuje před začátkem sezóny SO LRU - plavaná, pravidla pro tyto závody jsou stanovena přílohou č. 1 tohoto řádu.

 

Pohárové závody, bodované do žebříčku

  • jedná se o závody dvou až pětičlenných družstev, popř. závody jednotlivců,
  • nutné je sektorové hodnocení (počet závodníků na sektoru 11 - 21 a délka jednotlivého závodu 3 hodiny podobně jako u ostatních mistrovských závodů a soutěží,
  • u závodu organizovaného jako závod družstev musí organizátor umožnit i start jednotlivců včas přihlášených (viz. propozice závodu)
  • V případě, že závod je pořádán jako závod družstev, bude vyhodnocován jako obvykle dle sektorů, body do žebříčku přísluší dle GP.

 

6. Domácích mistrovských soutěží a závodů se mohou zúčastňovat družstva či jednotliví závodníci místních organizací, klubů, či družstva nasazená a sponzorovaná jinými právnickými či fyzickými osobami, která mohou startovat pod názvem sponzora či firmy. Zúčastnit se mohou též hendikepovaní rybáři na základě ustanovení závodního řádu. Každý závodník, který se chce zúčastnit některého domácího mistrovského závodu (soutěže), zařazeného do termínového kalendáře SO LRU, se musí prokázat zaplacením registrační známky sportovce (v hodnotě schválené pro příslušný rok a kategorii) a jejím vylepením v registračním průkazu. V případě, že se soutěžící nemůže prokázat zaplacením registračního poplatku, složí do rukou pořadatele závodu zálohu ve výši rovnající se poplatku pro jeho kategorii. Zakoupení známky se ověří dodatečně, přičemž složená záloha může sloužit i pro následné zakoupení známky. V případě, že soutěžící později prokáže, že již svou registrační povinnost pro daný rok splnil, má nárok na vrácení zálohy. Registrační průkaz závodníka vystavuje SO LRU.

7. Pro zařazení družstva do domácí mistrovské soutěže pod novým názvem je rozhodující, že se k téže soutěži nepřihlásí původní družstvo. Zcela nově vytvořená družstva musí nastoupit do nejnižších soutěží. O zařazení družstva do soutěže rozhoduje s konečnou platností SO LRU. MO či klub může přepustit pozici svého družstva v soutěži jiné MO či klubu na základě písemné žádosti podané po předchozím schválení územním odborem LRU nejpozději do 31. 1. příslušného roku. Toto schvaluje SO LRU.


8. Náklady na vyslání družstev či jednotlivců k příslušné soutěži či závodu hradí vysílající organizace popř. klub atd. Případné hrazení nákladů družstva obhájce mistrovského titulu popř. nejlepšího družstva předchozí sezóny na aktuálním MR zajistí územní svaz (MRS) podle dohody a příslušných podmínek.


9. Kvalifikační popř. nominační závody se konají podle rozhodnutí státních trenérů (mužů, žen, juniorů, kadetů, hendikepovaných).


10.Soupiska ligových družstev (I., II. liga a divize) je tvořena seznamem závodníků dle předepsaného formuláře. Soupisku podepisuje osoba oprávněná za družstvo jednat. Jeden závodník smí být uveden v rámci ČR na soupiskách maximálně dvou družstev, a to v rozdílných soutěžích. Během roku není možné soupisku měnit, či doplňovat!


11.Závodník může startovat jen za to družstvo (tzn. MO, klub), u kterého je registrován, nebo pro které má povoleno hostování (po vzájemné dohodě obou zainteresovaných MO či klubů a závodníků, kterých se to týká).


12. V daném kole I. ligy, II. ligy a divize smí závodník nastoupit pouze v jedné ze soutěží. (Pro divizi platí: 1. kolo divize = 1. kolo ligy a 2. kolo divize = 4. kolo ligy). Před soutěží (závodem) se kontroluje totožnost závodníků podle soupisky. K soutěži mohou být připuštěni pouze závodníci uvedení na oficiální soupisce vydané SO LRU.


13. Propozice musí být rozeslány min. 21 dnů předem účastníkům soutěží a SO LRU ke zveřejnění na internetových stránkách. Pořadatelská organizace (pořadatel) je povinna věnovat závodům veškerou péči a do 14 dnů odeslat výsledkovou listinu, která slouží jako základní podklad pro vyúčtování případné dotace na uspořádání soutěže. Výsledková listina musí být dobře čitelná a uspořádána podle schváleného vzoru tak, aby z ní bylo patrné umístění jednotlivých závodníků na sektorech. Zároveň musí být pro identifikaci závodníků (např. při zpracování žebříčků) uvedena MO či klub, za kterou startuje, plné jméno závodníka a číslo registračního průkazu, případně rok narození s identifikátorem R. (např. 1954 = R1954)


14. Výsledkovou listinu zasílá pořadatel do 14 dnů všem zúčastněným družstvům, na oddělení sportu a mládeže Rady ČRS a zpracovateli průběžného pořadí závodníků a celostátního žebříčku (adresa viz příloha).


15. Sportovnímu odboru LRU se hlásí výsledky územních přeborů, divizí, II. ligy, I. ligy mistrovství ČR, pohárových závodů sledovaných pro potřeby reprezentace a dotovaných, závodů kvalifikačních a závodů mezinárodních. Tyto výsledky slouží pro sestavení celostátního žebříčku, u závodů kvalifikačních pro stanovení výsledné nominace pro MS.
16. Termínové kalendáře závodů v LRU - plavané zpracovává SO LRU do 28. 2. běžného roku a územní odbory doplňují svůj termínový kalendář do konce března běžného roku.

17. SO LRU zajišťuje po skončení závodní sezóny výkonnostní žebříčky podle schválené metodiky. Kategorie se člení na muže, juniory, kadety, ženy a hendikepované rybáře. Z tohoto důvodu musí pořadatel nekategorizovaných závodů zajistit ve výsledkových listinách rozlišení závodníků, kteří věkem patří do kategorie juniorů, kadetů a hendikepovaných rybářů, aby bylo možno sestavit např. juniorský žebříček, s možností započítat juniorům, majícím možnost startovat mezi muži, případně i tyto výsledky. Širším výběrem reprezentantů ČR pro příslušný rok je prvních 15 závodníků dle výkonnostního žebříčku sestaveného na základě výsledků předchozího roku, dtto prvních 7 u reprezentace žen a prvních 12 u juniorů a kadetů. Pravidla pro výběr reprezentantů na MS a ME (např. započítání dalších závodů před MS, přihlédnutí k výsledkům loňského roku či posledních tří let atd.) upřesní a sdělí trenéři nejpozději do 31. března příslušného roku SO i členům širší nominace. Reprezentační družstvo pro ME národů stanovuje trenér reprezentace z nominačního žebříčku. Po ukončení sezóny je závodníkovi udělena na základě umístění v celostátním žebříčku příslušná výkonnostní třída pro následující rok (na žádost závodníka uděluje a do registračního průkazu potvrzuje příslušný územní odbor ČRS (MRS):
mistrovská třída (MT) - závodník na 1 až 15. místě v celostátním žebříčku
I. výkonnostní třída - závodník na 16. až 30. místě
II. výkonnostní třída - závodník na 31. až 100. místě
III. výkonnostní třída - závodník na 101. až 150. místě
IV. výkonnostní třída - ostatní závodníci po absolvování alespoň jedné sezóny

  • tyto třídy se vztahují i na ženy i juniory v závislosti na přenosu jejich bodů do žebříčku mužů
  • vedoucí jednotlivých závodních oddílů (MO, klubů) jsou povinni předat registrační průkazy po skončení sezóny do 15. 12. příslušnému územnímu odboru pro potvrzení dosažené výkonnostní třídy

 

18. Sportovní soutěže a závody se konají rovněž v návaznosti na „Organizační pokyny pro pořádání závodů v LRU" vydané SO LRU.


19. Přihlášky na závody musí být zpracovány tak, aby došly do stanoveného termínu na adresu uvedenou v propozicích závodu, nejlépe doporučeným dopisem Nesprávně vyplněné či opožděně podané přihlášky mohou být příčinou nepřipuštění závodníka či družstva k soutěži, o čemž rozhodne rozhodčí komise. Řádně podanou a úplnou přihlášku nemůže pořadatel odmítnout bez udání důvodu. V případě sporu rozhoduje o vyřízení odvolání SO LRU.


20. V případech, kdy se z vážných důvodů nemohou ohlášené závody konat ve stanoveném termínu, je pořadatel povinen tuto změnu neprodleně oznámit přihlášeným družstvům i jednotlivcům vhodným způsobem. Pokud se jedná o překážku organizačního charakteru - nejméně 7 dní předem. Rovněž tak je třeba tuto změnu oznámit i technickému delegátovi, rozhodčím a ÚO LRU (příp. územnímu odboru). O způsobilosti či nezpůsobilosti trati rozhoduje v případě živelné pohromy technický delegát nebo jeho zástupce. Výlohy vzniklé nesplněním povinnosti ohlásit změnu termínu závodu budou přičteny na vrub pořadatelské organizaci, která je povinna je uhradit.


21. Pro porušení soutěžního nebo závodního řádu lze podat protest či námitku. Protesty se podávají písemně a podává je vedoucí či trenér družstva. Právo podat protest má i samotný závodník. Protesty proti porušení závodního řádu se podávají podle ustanovení tohoto řádu. Proti chybám ve výsledkové listině lze podat protest do 10 dnů po obdržení výsledků. Výsledkové listiny podléhají schválení SO LRU.


22. O protestech proti nedodržení či porušení závodního řádu rozhoduje na místě rozhodčí komise (jury). Odvolacím orgánem je SO LRU (pro soutěže a závody na úrovni územního odboru tj. divize, územní přebory apod. je odvolacím orgánem územní odbor).


23. Související předpisy soutěžního řádu jsou: platný Závodní řád pro LRU na plavanou, pravidla pro výběr reprezentantů, bodovací systém pro sestavení výkonnostního žebříčku a pravidla sportovní klasifikace.


24. Pokud se družstvo nezúčastní soutěže (příp. bez řádného důvodu a včasné omluvy některého z kol soutěže) do které je přihlášeno, bere se toto jako poškození všech ostatních účastníků soutěže a družstvo bude potrestáno dvouletou diskvalifikací (s konečnou platností o případu rozhodne SO LRU). Pokud se stane případ, že se bez řádné a včasné omluvy nedostaví k závodu některý z přihlášených závodníků (např. družstvo přijede v neúplném složení, čímž vzniknou organizační problémy např. s vytýčením trati atd.), vyznačí toto garant závodu ve „zprávě o průběhu závodu", kterou zasílá nejpozději do 60 dnů společně s vyúčtováním na SO LRU. Provinivší se závodník bude potrestán tím, že pro žebříček mu bude započítáno pouze 12 místo čtrnácti nejlepších závodů sezóny (s konečnou platností i o tomto rozhodne SO LRU).


25. Pořadateli závodů je dle rozhodnutí SO LRU přidělována dotace. Ta však může být odejmuta pořadateli, který nedodrží soutěžní či závodní řád. Pořadatel pohárového závodu je povinen odměnit vítěze poháry (mimo dalších cen).


Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.