Krmení bez tajností - část 1.

Zpět na Krmení
7. 5. 2013 - Pryč jsou ty doby, kdy si rybáři doma míchali krmení. Jednak je k tomu vedla skutečnost, že v rybářských obchodech žádné krmení nebylo k dostání a jednak také tajně snili o tom, že objeví „zázračné krmení“, kterému žádná ryba neodolá. Ten první z důvodů v dnešní době už neexistuje – k výběru je nepřeberné množství krmení a různých dodatků jak od renomovaných zahraničních tak i domácích výrobců. Od předloňského roku se k těmto výrobcům zařadila i firma Fish-Pro, která pod obchodní značkou MIVARDI vyrábí krmení a dodatky ke krmení ve špičkové kvalitě.
Cejn

Pryč jsou ty doby, kdy si rybáři doma míchali krmení. Jednak je k tomu vedla skutečnost, že v rybářských obchodech žádné krmení nebylo k dostání a jednak také tajně snili o tom, že objeví „zázračné krmení“, kterému žádná ryba neodolá. Ten první z důvodů v dnešní době už neexistuje – k výběru je nepřeberné množství krmení a různých dodatků jak od renomovaných zahraničních tak i domácích výrobců. Od předloňského roku se k těmto výrobcům zařadila i firma Fish-Pro, která pod obchodní značkou MIVARDI vyrábí krmení a dodatky ke krmení ve špičkové kvalitě.

Na začátek však nejdříve trochu teorie. Proč vlastně používat krmení a jaká je jeho úloha při lovu ryb? Odpovědi na tyto otázky se různí avšak všechny mají jedno společné - shodují se v tom, že použitím vhodného krmení je dosaženo vyšších úlovků.

Složení krmení

Struktura krmení

Dřív než si řekněme něco o složení krmení, musíme zdůraznit, že neexistuje žádné zázračné a pro ryby neodolatelné krmení. Kvalita krmení je přímo ovlivněna použitými komponenty. Tyto zásadně ovlivňují základní vlastnosti, kterými jsou konzistence, chuť a vůně. Úspěchy při vnadění jsou tudíž přímo ovlivněny kvalitou použitého krmení a způsobem jeho použití.

Konzistence je nejdůležitější faktor krmení. Vychází ze základních nosných složek, kterými jsou strouhanka, šroty z různých druhů obilí a sušenky. Tyto komponenty se míchají v různých poměrech a svojí strukturou (hrubostí) a lepivostí zásadně ovlivňují konzistenci (obecně platí, že čím je struktura komponenty jemnější, tím je i lepivější). Vycházejíc z poměru těchto základních komponent lze krmení rozdělit na krmení na bázi pečiva (sušenky a strouhanka) a krmení na bázi šrotů. Posledně jmenovaná krmení jsou levnější a také jejich účinnost je nižší. Na tomhle místě je zapotřebí zdůraznit, že většina komponent krmení ovlivňuje i další vlastnosti krmení (například strouhanka není pouze jednou ze základních nosičů ale má i své aroma a chuť).

Strouhanka: Rozeznáváme různé druhy strouhanek. Strouhanka z bílého pečiva je lepivější a přidává se do těžších a lepivějších krmení především na tekoucí vodu. Strouhanka z tmavého pečiva a grilovaná strouhanka lepí méně a přidává se do krmení, kde lepivost není tolik žádoucí (stojaté vody, krmení na menší ryby rozpadající se na hladině nebo ve sloupci). Tato tmavá strouhanka je velice oblíbená hlavně v různých belgických recepturách. 

Sušenky: Základní komponenta, která slouží jako nosič pro další složky krmení a dále svou sladkou chutí a případnou vůní ovlivňuje krmení. Existuje velké množství různých sušenek, které se liší jak v obsahu cukru tak i lepivosti.     

Obilné šroty: Používají se především kukuřičný a ječný šrot. Kukuřičný šrot zatěžuje krmení a urychluje jeho rozpad. Ječný šrot se vyznačuje vyšší lepivostí a nachází použití především v krmeních na proudící vodu.

Aromatické komponenty lze v podstatě rozdělit na tři směry – sladké, vůně na báze koření a vůně na báze masa/rybiny. Cílem těchto vůní je přilákat ryby z velké dálky ke krmnému místu.

Správný výběr je základ úspěchu
Vnadící koule
Přesné krmení

Dle zkušeností ryby preferují sladké vůně (karamel, vanilka, jahoda, med, ovoce atd.) především v teplejších ročních obdobích (od května do konce září). Krmení s vůní koření (koriandr, fenykl, anýz, funegrek atd.) bývají úspěšné v chladnějších vodách. Rybí a masové vůně (např. halibut) ryby vyhledávají celoročně.

Co se týče chuťových vlastností krmení, tady rozlišujeme dva základní směry – slané a sladké krmení. Slaná krmení jsou úspěšná především ve studených vodách, sladká v teplejších. Zde je zapotřebí zdůraznit, že sůl je obsažena i ve sladkých krmeních. Tyto chuťová vlastnosti jsou dosaženy takovými komponenty jako například Coprah melasa (výrazně sladká chuť), Perník (sladký), PV1 (sladký) a také přidáním různých sladidel. Tak např. cejn vyhledává výrazně sladké krmení, ostroretka slané krmení (někdy až půl kg soli na 3kg krmení).

komponenty

Neméně důležitou složkou krmení jsou dále různá mletá semena jako například konopné zrno, len, slunečnice, řepka atd. Tato semena se také můžou ugrilovat, čímž se zvýrazňuje jejich aroma a také atraktivita pro ryby. Úkolem těchto semen v krmení je společně se živou nástrahou udržet ryby na krmném místě.

Poslední ze základných vlastností krmení je barva. Je obecně známo, že menší druhy ryby (např. plotice) vyhledávají spíše krmení tmavší barvy, větší cejn naproti tomu upřednostňuje krmení světlejší barvy (např. žlutá). Také platí zásada, že do čisté a studené vody používáme krmení tmavé barvy, do zakalených vod krmení červené.

Firma Fish-Pro s.r.o. pod obchodní značkou MIVARD vyrábí tři základní řady krmení a dále různé komponenty a posilovače na „doladění“ použitého krmení pro konkrétní situaci. Uvedu zde několik svých poznatků a vyzkoušených receptur získaných z několikaletého používání krmení zn. Mivardi.

M1 - Team Mivardi komplez

Řada M1 – Team Mivardi: různé druhy krmení v 1kg balení vhodné především pro závodní účely, při jehož výrobě byly použity ty nejkvalitnější suroviny. Filozofie použití tohoto krmení je velice jednoduchá – pro lov v proudných vodách použijeme jako základ krmení M1 River (řeka), pro lov ve stojatých vodách je základem M1 – Lake (jezero). Podle cílové ryby potom dále volíme další krmení jako M1 – Bream (Cejn) nebo Bream Pro (Cejn Pro), M1 – Black Roach (Plotice Černá) a Big Roach (Plotice Velká)), nebo M1 - Carp. Níže je několik příkladů použití této závodní řady.

Cílová ryba CEJN (tekoucí voda, lepivé krmení):

2 kg M1 – River
2 kg M1 - Bream
600 gr Coprah melasa
600 gr PV1
200 gr Pastoncino Mix
2 kg hlína Řeka
1 balení posilovač Mivardi Bream + Big Fish

Cílová ryba Plotice (tekoucí voda):

2 kg M1 – River
2kg M1 – Big Roach
400 gr Konopí grilované
600 gr Epiceine
2 kg hlína Řeka

Velké ryby (tekoucí voda):

2 kg M1 – River
2 kg M1 – Carp
600 gr Epiceine žlutý
200 gr Pastoncino mix
600 gr Arašídy grilované
2 kg hlína Řeka

Cílová ryba Cejn (stojatá voda):

2 kg M1 – Lake
2 kg M1 – Bream Pro
300 gr Epiceine žlutý
200 gr Pastoncino mix
0,5 balení posilovač Mivardi Brasem
1 kg hlína Jezero

Cílová ryba Plotice (stojatá voda):

2 kg M1 – Lake
2 kg M1 – Big Roach
300 gr Coco Belge grilované
400 gr Konopí grilované
1 kg hlína Řeka

Velké ryby (stojatá voda):

2 kg M1 – Lake
2 kg M1 – Carp
200 gr Pastoncino mix
600 gr Perník
600 gr Grilované arašídy
1 kg hlína Řeka

D1 - Double power 1,9 kg

Řada D1 – Double Power: hotová řada krmení v 1,9kg balení, vhodné jak pro závodní tak i rekreační rybolov.  Pro zvýšení účinnosti lze podle cílové ryby lze míchat i s krmením z řady M1, případně zesílit přidáním Mivardi posilovače. Níže je několik příkladů vhodného použití této řady.

Velká ryba (kapr, velký cejn, parma):

4 kg D1 - Kapr Ořech
600 gr Grilované arašídy
600 gr Perník
200 gr Pastoncino mix
0,5 balení posilovač Mivardi Bream + Big Fish

Velký cejn (vhodné i na feeder)

2 kg D1 - Feeder heavy
2 kg D1 – Kapr Ořech
300 gr Epiceine žlutý
200 gr Pastoncino mix
0,5 balení posilovač Mivardi Brasem

 

Velká plotice (vhodné i na feeder)

2 kg D1 - Plotice tmavá
2 kg D1 – Feeder jezero
200 gr Konopí grilované
300 gr Epiceine
0,5 balení posilovač Mivardi Vanilla

 

Kapr (teplá voda)

2 kg D1 – Med
2 kg D1 – Kapr Ořech
300 gr Grilované arašídy
600 gr Epiceine žlutý
0,5 balení posilovač Mivardi Carp

 

Univerzální kaprové krmení

2 kg D1 – Kapr Scopex
2 kg D1 – Kapr Ořech
300 gr Grilované arašídy
200 gr Pastoncino mix
0,5 balení posilovač Mivardi Scopex

 

Kapr (studená voda)

2 kg D1 – Kapr Halibut
2 kg D1 – Kapr Ořech
300 gr Grilované arašídy
200 gr Pastoncino mix

V1- Extreme 3kg

Řada V1 – Extreme: hotové krmení vhodné pro běžný rybolov v 3kg a nově i v 1kg balení. Účinnost tohoto krmení můžete zvýšit přidáním krmení z řad M1, D1 nebo vhodným Mivardi posilovačem.

Novinkou pro rok 2013 je krmení V1 v 1kg balení ve čtyřech provedeních dle cílové ryby. Toto krmení je obohaceno kvalitními moučkami, aromatickými komponenty a dalšími pro rybu dráždivými látkami:

V1 - Extreme 1kg

V1 – Carp Extra - krmení hrubší struktury a přírodní barvy. Aroma vanilka/kokos.
V1 – Carp Special
-  krmení hrubší struktury a lehce nažloutlé barvy pro lov kaprů a větších bílých ryb. Krmení je vhodné k použití jak na stojatých, tak i tekoucích vodách. Aroma med/scopex.
V1 - Carp Turbo
- krmení hrubší struktury a červené barvy pro lov kaprů a větších bílých ryb. Aroma ovoce.
V1 - Feeder Extra
krmení středně hrubé struktury a žluté barvy. Krmení je vhodné k použití při lovu na feeder jak na stojatých, tak i tekoucích vodách. Aroma kokos/karamel.

Příklady použití pro běžný rybolov:

Kapr a jiné velké ryby

3 kg V1 – Kapr Jahoda
1 kg V1 – Carp Turbo
300 gr Grilované arašídy
0,5 balení posilovač Mivardi Carp
600 gr TTX Mais

Kapr

3 kg V1 – Kapr Med
1 kg V1 – Carp special
300 gr Grilované arašídy
300 gr Epiceine žlutý
600 gr TTX Mais

 Feeder

3 kg V1 – Feeder
1 kg V1 – Feeder Extra
300 gr Epiceine
200 gr Pastoncino mix
200 gr – Grilované konopí
0,5 balení posilovač Mivardi Vanilla

Krmítko
krmení + pelety
krmení + červi

Míchání krmení

Stejně jako je důležitý výběr krmení, je neméně důležitý i způsob jeho zamíchání. Nesprávným zamícháním lze výrazně snížit účinnost použitého krmení. Zde platí obecně, že krmení do proudících vod musí být těžké a lepivé, do vod stojatých méně lepivé. Například při lovu ve stojatých vodách s vrstvou řídkého bahna na dně, namíchané krmení musí být lehké a rozpadat se při dopadu na hladinu, případně při klesání vodním sloupcem.  

Doporučený způsob míchaní: Suché krmení nasypeme do kýblu (čím větší kýbl, tím se lépe míchá), důkladně promícháme jednotlivé složky a za stálého míchání postupně přidáváme vodu, až dosáhneme požadované konzistence. Počkáme několik minut, až krmení nasaje část vody a opět postupným přidáváním vody přivlhčujeme. Následně ještě krmení přesejme přes vhodné síto – tímto se dosáhne důkladného promíchání a odstranění případných hrudek. Naše firma prodává jak vhodné míchací nádoby tak i k tomu pasující síta.  

Míchání
Pavol v akci
M1 - Team Mivardi

Jiným způsobem míchaní je za použití TTX Mais. Jedná se o aromatický produkt z kukuřice, který se před použitím navlhčí vodou. 600gr TTX zalijeme asi 2l vody a necháme minimálně půl hodiny stát. Dále postupujeme jako u výše popsaného způsobu krmení s tím rozdílem, že místo vody použijeme vzniklou kaši, kterou vlhčíme suché krmení. Použití TTX Mais se doporučuje do každého krmení primárně určeného na lov kaprů a velkých bílých ryb.

ttx

Tip: Do vody, kterou vlhčíme krmení, lze přidat i tekuté aroma případně barvivo k tomu speciálně určené.

Účinnost každého krmení lze dále zvýšit použitím živých nástrah a různého partiklu, jako je například kukuřice, konopí, řepka atd. Především velké ryby vyžadují na krmném místě větší částice, které je tam udrží po dlouhé hodiny. Ze živých nástrah doporučujeme přidání červů (bílých nebo barevných), nebo nasekaných žížal, které potom použijeme i jako nástrahu na háček. 

Pro ty z vás, kteří by raději míchali svá vlastní krmení, uvedu v příští části několik vlastních a za roky závodění vyzkoušených receptur a budu se také důkladněji věnovat jednotlivým složkám a jejich účinnosti případně vhodnosti použití v krmení. 

Pokračování příště...

Pavol Mihál

Cejnek
Cejn
kapřík

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.