Krmení měsíce června

Zpět na Krmení
11. 6. 2013 - Krmení měsíce června je spíše univerzálnějšího charakteru a je v hodné pro lov všech větších jedinců bílých ryb a kaprů. Tato směs je dostatečně lepivá jak pro použití při lovu na feeder, tak i pro zakrmování rukou, případně střílení prakem. Podívejme se teď podrobněji na jednotlivé složky této receptury.
dsc_0205.jpg

Krmení měsíce června je spíše univerzálnějšího charakteru a je v hodné pro lov všech větších jedinců bílých ryb a kaprů. Tato směs je dostatečně lepivá jak pro použití při lovu na feeder, tak i pro zakrmování rukou, případně střílení prakem. Podívejme se teď podrobněji na jednotlivé složky této receptury.

Doporučená receptura vypadá následovně:

2 kg D1 Feeder řeka
1 kg V1 Carp Special
400 gr Grilované konopí

Krmení D1 Feeder řeka je krmení středně hrubé struktury a nažloutlé barvy s příměsí červeného barevného pečiva, které je (co se týče jeho vůně) spíše neutrální. Toto z něj dělá vynikající základ pro každou vnadící směs, jelikož svou vůní neovlivňuje další přidávané komponenty a ponechává nám bohatý prostor pro různé „experimenty“ při míchaní. I když bez výrazné vůně, D1 Feeder řeka spolehlivě láká ryby a to svým složením z mouček a komponentů bohatých na bílkoviny a další atraktanty, které ryby instinktivně vyhledávají. Já osobně používám D1 Feeder řeka na hodně závodech jako základ, do kterého potom přimíchávám další krmení z řady M1 dle cílové ryby. Například pro lov plotic přidávám M1 Big roach, nebo pro lov větších cejnů M1 Bream Pro.

dsc_1128.jpg

Krmení V1 Carp Special je novinkou pro rok 2013. Svou hrubší strukturou, žlutou barvou, vůní a lepivostí je primárně určeno k lovu kaprů a větších bílých ryb. Je obecně známo, že menší ryby se vyhýbají světlým flekům na dně a k přilákání větších jedinců se používá krmení žluté nebo jiné světlé barvy. Kombinace vůní med a scopex se doporučuje především do teplejších vod, ale z mých zkušeností funguje celoročně. Med je klasická rybářská vůně, která je hodně atraktivní především pro kapry a velké cejny. A který kaprař by neznal scopex?

Poslední složkou ve výše uvedené směsi je konopí. U nás mezi širší rybářskou veřejností není použití konopí k zakrmování nebo v zakrmovací směsi až tak známo, závodníci v plavané nebo feederu jej však moc dobře znají. Téměř neexistuje komerčně vyráběné krmení, ve kterém by se nenacházelo i konopí a to v různých úpravách. Úplně nejjednodušší je drcené syrové (tepelně neupravované) konopí. Další formou je drcené grilované konopí, které je i v nabídce Mivardi komponentů do krmení. Grilováním získává konopí jedinečnou a pro ryby vysoce atraktivní vůni. Já sám, když na to je čas, si před závody konopí čerstvě griluji na pánvi a melu v domácím mixeru. Na tomhle místě bych chtěl varovat ty, kdo se rozhodnou si konopí upravovat doma – používejte pouze konopí z osvědčených zdrojů, kde máte garanci, že nebylo chemicky ošetřeno (například z nabídky Mivardi celé a chemicky neupravené konopí). Doporučené dávkování je zhruba 5-15% na krmení.  Poslední formou používanou jak do krmení, tak i na háček, je celé a naklíčené konopí. U správně připraveného konopí je vidět bílý klíček.  TIP: Nejjednodušším způsobem jak správně připravit konopí je v termosce. Do normální termosky dáme asi 1/3 objemu celého konopí a zalejeme večer před rybařením 2/3 objemu vařící vody  - druhý den máme konopí připravené k použití. Střílení naklíčeného konopí vhodným prakem na zakrmované místo někdy způsobí malý zázrak. I u závodníků panuje mylná představa, že konopí je vhodné pouze na přilákání a lov plotic. Není to tak a jeho použití pro lov všech ryb je velice oblíbeno v takových rybářských závodnických velmocích, jako je třeba Belgie, Francie nebo Anglie. Dle některých názorů je atraktivita konopí pro ryby vysvětlována tím, že se podobá určitým vodním živočichům žijícím na dně, kterými se ryby živí.

dsc_1198-1.jpg
dsc_1205.jpg
dsc_1214.jpg

Výše uvedená směs se velice dobře míchá a nehrozí zde vytváření hrudek. Všechny komponenty nasypeme do dostatečně velkého vědra, promícháme a za postupného přidávaní vody navlhčíme do požadované konzistence. Krmení necháme pár minut postát, aby mělo dostatek času nasát vlhkost a opětovně dovlhčíme. Před použitím doporučuji ještě přesát přes vhodné síto a krmení je připraveno k použití.

dsc_1222-1.jpg
dsc06802.jpg
dsc_0205.jpg

TIP: Při lovu na silněji proudících vodách kde zakrmujeme pouze rukou nebo prakem, doporučuji přidání vhodné hlíny, aby krmení bylo těžší, lepivější a nebylo rychle odplaveno ze zakrmovaného místa. Hlínu přidáváme do již navlhčeného krmení a před jeho přesátím.

Pavol Mihál

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.