Krmení měsíce května

Zpět na Krmení
22. 5. 2013 - Abychom návštěvníkům Mivardi webu ulehčili výběr vhodné krmné směsi a tím dopomohli k větším úspěchům při lovu, připravili jsme sérii článků ke krmení a jeho použití v jednotlivých měsících.
Krmení měsíce května

Abychom návštěvníkům Mivardi webu ulehčili výběr vhodné krmné směsi a tím dopomohli k větším úspěchům při lovu, připravili jsme sérii článků ke krmení a jeho použití v jednotlivých měsících.

Květen patří k měsícům, kdy hodně rybářů loví převážně větší kaprovité ryby a to na stojaté vodě nebo i na řekách. Vody v řekách jsou často ještě studené, ale tato skutečnost se nijak negativně neprojevuje na aktivitě ryb.

Dřív, než si zde představíme krmení vhodné pro lov kaprů a větších bílých ryb v měsíci květen, tak neuškodí trochu teorie. Mezi rybáři (především z řad těch, kteří si míchali své vlastní krmení), platilo vždycky jedno pravidlo – pro lov ve studených vodách by krmení mělo být slané a vonět po koření (jako například koriandr, fenykl nebo anýz). Pro lov v teplých vodách se doporučovalo krmení sladké chuti a sladké vůně (jahoda, med, vanilka, scopex, ovoce). Z dlouholeté vlastní zkušenosti můžu říct, že toto pravidlo ne vždycky platí.  

Pěkný kapřík

Pěkný kapřík se nechal zlákat na jahodové krmení

Každoročně začínám rybářskou sezonu v jarních měsících lovem na řece Labe, kde voda je fakt studená vlivem tajícího sněhu v horách. Vyzkoušel jsem nepřeberné množství různých krmení a dalších dodatků. V tomto ročním období mi jako nejúčinnější vůně vždycky fungovalo krmení s vůní jahody.   

Níže uvádím základní směs, kterou však lze a někdy i je zapotřebí uzpůsobit pro konkrétní podmínky lovu.

Krmení měsíce května

Krmení měsíce května

3 kg V1 Kapr Jahoda
1 kg V1 Carp Turbo
600 gr TTX

Teď ještě pár základních informací k jednotlivým složkám této vnadící směsi a způsobům míchání.

Krmení V1 kapr Jahoda je krmení hrubší konzistence, dobré lepivosti, červené barvy a s vůní po jahodách. S ohledem tuto hrubší konzistenci je vhodné především pro lov větších kaprovitých ryb, protože menší ryby se rychle zasytí jeho většími částicemi.

 Krmení V1 Carp Turbo (letošní novinka 2013) je podobně jako V1 Kapr Jahoda hrubší konzistence, červené barvy, vyšší lepivosti a vonící po ovoci (citrusové plody jako pomeranč/citron). Toto krmení obsahuje i vyšší procento různých mletých semen jako třeba konopí, len, pražené buráky. Všechny tyto komponenty jsou známé tím, že ve zvýšené míře nejenom lákají ryby na zakrmené místo, ale především je zde udrží po delší dobu.

Poslední složka výše uvedené směsi je TTX. Kdysi výhradně používáno závodníky, dnes už se TTX dostalo i do povědomí širší veřejnosti.  Jedná se o produkt z kukuřice vonící po oříškách, který je nutno před přidáním namočit do vody. Zde je nutno rozlišovat, zda připravovaná směs bude použita na stojaté vodě, nebo na řece. Pro použití na řekách by TTX mělo být namočeno v dostatečném množství vody minimálně na 6-8 hodin, aby se dokonale rozmočilo a nezůstaly v něm žádné nerozmočené kousky – tyto totiž plavou a tím můžou v proudu odlákat ryby z vnadícího místa. Pro lov na stojatých vodách naopak není zapotřebí TTX namáčet tak dlouho a budou stačit 1 – 2 hodiny. Zde se nerozmočené hrubší kousky TTX vyplavují z krmení a tím dráždí ryby k větší aktivitě. Tip: Do vody, ve které TTX namáčíme, lze přidat různé tekuté přísady, které ovlivní chuť, případné vůni krmení (například tekutá melasa).

Způsob míchání:

Do dostatečně velkého kyblíku nasypeme suché krmení V1 Kapr Jahoda a V1 Carp Turbo, důkladně promícháme. Za stálého míchání postupně přidáváme vodu, až je krmní směs polosuchá. Počkáme nějakých 10 – 15 minut, aby krmení mělo čas důkladně nasát vlhkost. Teď přidáme rozmočené TTX – doporučuji TTX je přesát přes vhodné síto na krmení. Opět důkladně promícháme a počkáme několik minut. V případě potřeby dovlhčíme dle potřebné konzistence.

Struktura krmiva

Struktura krmiva

TTX je pro rozbití hrudek lepší přesát

TTX je pro rozbití hrudek lepší přesát

Správné navlhčení je základ  úspěchu

Správné navlhčení je základ úspěchu

Tipy:

Na stojatých vodách by krmní směs neměla být příliš těžká a lepivá – těžké a příliš slepené koule můžou zapadnout do řídkého bahna na dně a jejích vnadící účinnost je značně omezena (ryba je nemůže najít). Na tekoucích vodách naopak není vhodné, aby se koule krmení příliš rychle rozpadaly, protože by je proud rychle odplavil a na našem zakrmeném místě by nic nezůstalo a ryba by tudíž neměla důvod tam připlavat. Z toho důvodu doporučuji přidat do krmení na řeku vhodnou hlínu (dle síly proudu až 1/3 objemu krmení).

Přesátí přes síto krmivo provzdušní

Přesátí přes síto krmivo provzdušní

Vnadící koule je nutné pořádně umačkat

Vnadící koule je nutné pořádně umačkat

Vnadící koule

Vnadící koule

Pro zvýšení účinnosti lze do krmení přidat další pro rybu atraktivní přísady jako například červy, nebo kukuřici – tyto slouží především k tomu, aby ryby zůstaly na zakrmeném místě co nejdéle. Pokud krmní směs obohatíme o tyto složky, doporučuji je taktéž použít na háček. Na větší ryby (kapr nebo velký cejn) se mně osobně osvědčila na háčku kombinace jedné kukuřičky a dvou červených červů.

Důležité:

I při vnadění platí, že méně je někdy více. Nesnažte se do krmení přidávat různé „osvědčené“ aromatické a chuťové přísady (v rybařině jim říkáme „posilovače“). Příliš obohacené krmení sice rychle přiláká ryby na krmné místo, ale ryby zde dlouho nezůstanou a už je téměř nemožné je přilákat zpět. Krmení zn. Mivardi jsou vyzkoušená a dostatečně obohacena o vše potřebné a pokud zde není výslovně uvedeno, že lze něco přidávat, nedoporučuje se něco z těchto tzv. posilovačů přidávat. Lze přidávat komponenty, které jsou více méně chuťově/aromaticky neutrální a kterými si pouze přizpůsobíme konzistenci krmní směsi danému lovnému místu (např. lepidlo do krmení). 

Pavol Mihál

Feederové krmítko

Feederové krmítko

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.