Krmení na cejny – vody stojaté

Zpět na Krmení
30. 7. 2012 - Každá lokalita a cílová ryba si vyžaduje trochu jinak namíchané krmení. Krmení je však potřeba nejen dobře připravit, ale také vhodně použít a doplnit o ideální živou složku. Spolu s vhodným složením se kombinace těchto tří věcí stane tím zázračným krmením, které všichni stále hledáme.
2586.jpg

Každá lokalita a cílová ryba si vyžaduje trochu jinak namíchané krmení. Krmení je však potřeba nejen dobře připravit, ale také vhodně použít a doplnit o ideální živou složku. Spolu s vhodným složením se kombinace těchto tří věcí stane tím zázračným krmením, které všichni stále hledáme.

Cejni se na stojatých vodách stejně jako na řekách vyskytují v hejnech, které společně pátrají po potravě. Bohužel nám tu nepomůže proud, který unáší vůni a chuť našeho krmení na velkou vzdálednost a usnadňuje cejnům najít místo s krmením. Proto si na stojatých vodách musíme pomoci jinak. Cejni velice dobře reagují na mrakující krmení, které vytváří ve vodě sloupec plný lákavých dobrot. Na řece si luxus mraku nemůžeme dovolit, protože by cejni byli roztaženi na velké ploše. Spolu s tímto způsobem krmení je spojeno jedno nebezpečí. Můžeme se cejny zvednout ode dna. Zdá se vám to u ryby žijící zásadně u dna nemožné? Pokud cejnovi dojde na dně krmení, a hlavně živé, nebo pokud krmení setrvává příliš dlouho ve sloupci, cejni klidně opustí dno. Důkazem může být řada ouklejových závodů, kdy najednou poslední hodinu začnou brát spodové ryby přímo pod hladinou i na revírech hlubokých přes pět metrů. Věřte, že hledat cejny ve vodním sloupci není zrovna lehký úkol, proto je potřeba správnou přípravou krmení tomuto problému vyhnout.

Čekání na závod

Příprava krmení
Na stojatých vodách se používá krmení, které není příliš lepivé, obsahuje jak jemné mrakovací částečky tak hrubé částice, které cejnům chutnají, ale hlavně se používá nelepivá mrakovací hlína.Při přípravě krmiva je potřeba dbát na dobré provlhčení všech jeho složek, aby se mrak nevznášel příliš dlouho ve vodním sloupci, ale klesal na dno. Díky tomu budeme mít cejny po celou dobu lovu tam, kde je chceme mít, tedy u dna. Proto je postup přípravy podobný jako pro krmení na řekách. Odpovídá si jak časově, tak průběžnou vlhkostí krmiva. Liší se především práce s hlínou. Možná se ptáte, proč na stojatých vodách používat hlínu. Pravda je, že se hlína skutečně používat nemusí (narozdíl od řek, kde je její použití nutností!), ale přítomnost vhodné hlíny v krmení velice pomůže mrakování i ideální rychlosti klesání na dno. Nejčastěji se používá hlína zvaná Terre de Some, podobná hlína se v Čechách nachází poměrně vzácně, proto se kupuje balená v rybářských obchodech. Je to jemná žlutá hlína s velmi malou lepivostí. Nepoužívá se jí takové množství, postačí jeden až dva litry hlíny na deset litrů krmení. Do krmení je jí možno vmíchat stejným způsobem jako při přípravě krmení na řeku, takto namíchané krmení je však zvláštně nadýchané a zdánlivě houbovitě gumové. Mě se jeho chování nelíbilo, a proto jsem přišel na jiný postup. Hned na začátku rozmíchám Terre de Some spolu s TTXkou, tekutým posilovačem nebo melasou ve vodě a vytvořím řídku omáčku, se kterou krmení rozmíchám. Takto připravené krmení má ve své struktuře jemně rozptýlenou hlínu, která krmení zatěžuje, velmi pěkně mrakuje, ale nemění jeho strukturu. Tento způsob používám několik posledních let s velmi slušnými výsledky. (Používali jsme jej i na mistrovství světa v Černé Hoře.) Do krmení se na vodách stojatých ve větší míře přidává kukuřice, klíčená pšenice, kroupy a jiné semena rostlin, které cejny drží na zakrmeném místě.

Živá složka
Na stojatých vodách je jasně patrná převaha patentek nad ostatními živými nástrahami. Hlavním důvodem je jejich přirozený výskyt na většině našich stojatých revírů. Na druhém místě v pomyslném žebříčku oblíbenosti jsou s patrným odstupem hnojáci. Pokud je chcete ve větší míře přidávat do krmení a stříhat, je potřeba krmení připravit sušší, protože jej hnojáci hodně zvlhčí. Za těmito nástrahami je veliká propast a až za ní jsou kukly, pinkisáci a bílí červi. Jejich použití však není tak vzácné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jednak jsou velmi oblíbení u kaprů, kteří bývají na stojatých vodách vítaným úlovkem a také umožňují volné nastřelování.

Použití krmiva
Cejny přímo láká zvuk dopadajícího krmení a hlavně mrak, který ve vodě vytváří. Proto je potřeba krmit velmi často a dodržovat pravidelný rytmus. Na základ není potřeba naházet velikou hromadu, spíše se snažím vytvořit na dně barevný koláč z několika koulí krmení a dopravit přesně na místo trochu živé návnady. Pak už jen dohazuji dokrmovací kuličky, které vytvářejí mrak a čekám až první cejni objeví krmení. Pak se spouští pořádná salva. Začnu v mnohem větší míře přidávat živé, které jsem si na tuto chvíli šetřil a snažím se nedopustit, aby hejno všechno vyluxovalo a plavalo k sousedovi. Časté dohazování vyprovokuje cejny k větší aktivitě a láká stále více a více ryb na zakrmené místo.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.