Krmení na plotice

Zpět na Krmení
30. 7. 2012 - Připravit účinné krmení na plotice je poměrně náročný úkol. Plotice jsou aktivní ryby, které se nejčastěji krmí ve vodním sloupci. Pokud dobře připravíme krmení, dokážeme plotice soustředit v blízkosti dna. Na rozdíl od cejnů však nepřijímají nástrahu přímo ze dna, proto musí být krmení připraveno rozdílným způsobem.
4837.jpg

Připravit účinné krmení na plotice je poměrně náročný úkol. Plotice jsou aktivní ryby, které se nejčastěji krmí ve vodním sloupci. Pokud dobře připravíme krmení, dokážeme plotice soustředit v blízkosti dna. Na rozdíl od cejnů však nepřijímají nástrahu přímo ze dna, proto musí být krmení připraveno rozdílným způsobem.

Jak tedy má vypadat krmení atraktivní pro plotice? Odpověď nám při troše pozorování řeknou samy plotice. Jsou to ryby žijící ve vodním sloupci, zdržují se ve velkých hejnech a podle postavení úst přijímají potravu unášenou nebo vznášející se ve vodním sloupci. Nyní je na nás, abychom připravili krmení, které bude ploticím vyhovovat. Hlavním úkolem krmení je soustředit ryby na naše lovné místo. U plotic to také znamená stáhnout ryby z vodního sloupce blíže ke dnu, kde je snáze najdeme. Krmení, které bude líně ležet na dně to nikdy nedokáže. Z krmení se musí do vodního sloupce uvolňovat částečky, které budou pro plotice atraktivní potravou. Těchto částeček a to jak z krmení tak i živé složky musí být dostatečné množství pro celé hejno, ale nesmí jich být příliš mnoho najednou (pokud je ryby nestihnout pozřít, hejno se zvedne a odjede s nimi po proudu, jindy se přesytí). Z krmení se musí uvolňovat jeho kousky postupně a i živá složka se musí dávkovat v malém množství, ale o to častěji.

Plotice z Nežárky

Barva krmení
Plotice jsou drobné ryby, které musí být stále ve střehu před dravými rybami. I místo, kam je chceme stáhnout krmením, by jim mělo poskytnout pocit bezpečí. Na světlém krmení jsou ryby velmi dobře viditelné, tam se plotice bezpečně cítit nebudou. Mnohem lepší je krmení tmavé, na kterém jsou ryby díky svému ochrannému zbarvení mnohem hůře viditelné. Proto se při lovu plotic používají krmení tmavě hnědá až černá. Vhodná je barva krmení velmi blízká barvě dna na místě lovu. Pokud k tmavé barvě přibude ještě kalový mrak, bude to místo pro plotice ideální.

Míchání krmení

Příprava krmení
Na plotice je možné připravit krmení dvěma rozdílnými způsoby. Nejčastěji se na řekách i na pomalu tekoucích vodách používá sušší krmení, které ve vodě výrazně pracuje. Pokud plotice nejsou příliš aktivní, osvědčila se především na vodách stojatých a pomalu tekoucích krmení mrakující.

Pro přípravu intenzivně pracujícího krmení se hodí většina prodávaných ploticových krmení. Klíčem k úspěchu je jejich správná příprava. Krmení se velmi často nerozmíchává rozmočenou TTXkou. Vlhčí se postupně pouze vodou (nebo vodou s tekutým posilovačem). Voda se přidává postupně po menších dávkách a krmení se nechává pomalu vodu vstřebávat. Tímto způsobem se provlhčí menší částečky krmení, ale větší částečky zůstanou sušší a ve vodě budou z krmení vyplouvat. Po dosažení vhodné konzistence se přidá navlhčená a přesátá hlína. Ta je velmi důležitá, bez její přítomnosti by se takto připravené krmení nemuselo vůbec dostat ke dnu! Nakonec se krmení i s hlínou přeseje přes jemnější síto. Vhodně navlhčené krmení nám dovolí vytvořit kouli, kterou v celku dohodíme (nebo dostřelíte) na místo lovu, ale krmení na první pohled vypadá suché! Krmení se (na rozdíl od cejnových či kaprových) připravuje přibližně dvě hodiny před samotným lovem, aby lépe a výrazněji pracovalo. Koule připravené z tohoto krmení jsou tvrdé, ve vodě se rozpadají postupně a částečky se z nich uvolňují po dobu několika minut.

Mrakující krmení je především věcí jeho složení. Krmení musí být jemné, hrubší nedovlhčené částečky by vůbec ke dnu neklesly, zůstaly by plavat na hladině. Z mého pohledu je nejlepší klasické krmení na plotice pomlít nebo alespoň přesít a tak vytvořit jemné ploticové krmení. Velmi vhodné je přidání lehké mrakující hlíny, která vytváří větší kalovou stopu než samotné krmení a ryby vůbec nesytí. Krmení se připravuje vlhčí než v předešlém případě, aby vytvořená koule nebyla příliš tvrdá a při dopadu na hladinu se začala rozpadat. Krmení se však nepřevlhčuje, jako je tomu u krmení na cejny, vlhčí se postupně jako v prvním případě.

Střílení červů

Živá složka
K lovu plotic neodmyslitelně patří střílení červů. Červi jsou obecně nejoblíbenější živou složkou krmení při lovu plotic. Na lovné místo se mohou podle rychlosti proudu a způsobu lovu dopravovat volně nastřelované, slepené, donesené v kalíšku nebo v krmení. Podle velikosti a aktivity plotic se pak volí mezi velkými červy a pinkami. Jako další nástraha, která je vhodná především do krmení jsou kukly. Plotice je mají opravdu rády, jsou ideálním doplňkem k červům. Na rozdíl od nich však nerozbíjejí krmení svým pohybem. Ostatní nástrahy už tak oblíbené nejsou. Plotice není stavěna na přerývání bahna, proto patentky nepatří k nástrahám číslo jedna. V době, kdy plotice hůře berou, může i tato složka do krmení, přijít ke slovu. Žížaly se při lovu plotic do krmení nepřidávají prakticky vůbec.

Základní krmení

Použití krmení
Plotice je od přírody plachá ryba. Pokud nepřijímá potravu extrémně dobře, nemá ráda, když jí padají koule krmení stále „na hlavu" (na rozdíl od cejnů). Pokud namícháme sušší krmení, je vhodnější nakrmit intenzivněji na začátku a nechat krmení ve vodě pracovat. Uvolňující se částečky plotice přilákají na naše místo. V průběhu lovu přikrmujeme několika kuličkami po deseti až patnácti minutách. Pokud to rychlost proudu a hloubka revíru dovolí, je ideální tento způsob krmení kombinovat s pravidelným střílením červů (pak je možné prodloužit interval mezi krmením až na půl hodiny i hodinu).

V případě použití lehkého mrakujícího krmení přihazujeme kuličky pravidelně, aby ve vodě zůstávala kalová stopa. Plotice se v mraku zdržují a vyhledávají potravu. Pokud tento způsob krmení vhodně zkombinujete s přesným a velmi pravidelným nastřelováním malého množství červů (přibližně 5 červů po půl minutě), plotice se z místa lovu nehnou ani na okamžik. Ideální je krmit při lovu na děličku „kalíškem", je naprosto přesný a krmení při dopadu na hladinu nedělá žádný hluk. Na stojatých a hodně pomalu tekoucích vodách do kalíšku nemusíte dělat kuličku, stačí do něj hrstičku krmení nasypat nezmáčknutou a přidat pár červů. Nezmáčknuté krmení dělá krásný mrak. Tento způsob se mi několikrát osvědčil na závodě Nova Domus v Jindřichově Hradci.

Krmíme kalíškem

Pokud je voda hluboká nebo je proud příliš silný na použití klasického mrakujícího krmení, doporučuji vyzkoušet trik s namáčením těžšího spodového krmení, které donutíte krásně mrakovat. Více se dočtete v článku Mrakující tvrdé koule?.

Kde hledat plotice
S přípravou a použitím krmení je úzce spjato i místo, kde se plotice při lovu budou zdržovat. Nehledejte je jako cejny přímo na krmení, plotice jsou níže po proudu a čekají na vyplavující se částečky a červy, které jim proud ze zakrmeného místa přinese. Při lovu je důležité toto místo najít a kousek nad toto místo nahazovat. Ušetříte tím spoustu času, než by k ploticím udice z místa, kam krmíte, doplula. Krmit je však potřeba stále do stejného místa. Pokud začnete krmit na místo, kde jste plotice našly, odstěhují se zase níže po proudu a to mnohdy bývá už u sousedního závodníka.
Pěkný úlovek plotic

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.