Lov ouklejí – krmení

Zpět na Krmení
30. 7. 2012 - Oukleje žijí a loví se přímo pod hladinou, proto je potřeba používat speciální krmení, která neklesají ke dnu. V tomto článku se budu zabývat přípravou a použitím speciálních ouklejových krmiv. Navíc přidám srovnání oklejových krmiv různých značek, které jsem vyzkoušel.
oukleje

Oukleje žijí a loví se přímo pod hladinou, proto je potřeba používat speciální krmení, která neklesají ke dnu. V tomto článku se budu zabývat přípravou a použitím speciálních ouklejových krmiv. Navíc přidám srovnání oklejových krmiv různých značek, které jsem vyzkoušel.

Po mnoha pokusech z doma připravovanými směsmi pro přilákání ouklejí jsem nakonec musel přiznat, že speciální ouklejové krmení prostě nahradit nedokážu a to ani na trénink. Proto ani na trénink nedoporučuju ouklejová krmiva ředit. Klasické krmení, které se používá u dna, většinou není problém na trénink po domácku nahradit, ale vytvořit hladinové krmení je hodně složité. Na ouklejové krmení je kladen jeden hlavní požadavek a to, že musí co nejdéle setrvávat pod hladinou a neklesat ke dnu. Za samozřejmé považuji, že oukleje láká jak vůní tak chutí. Zkušení výrobci vědí, jak toho dosáhnout, nezbývá nám, než využít jejich produkty.

Příprava krmení
Abychom podpořili vznášivý efekt ouklejového krmiva, připravujeme ho naprosto jiným způsobem než klasické krmení pro lov u dna. Příprava je mnohem jednodušší. Na klasický tříhodinový závod nebo jakékoli tříhodinové chytání je potřeba přibližně 3 kilogramy ouklejového krmení. Pokud mícháme jeden druh, stačí obsah pytlíků nasypat do kbelíku, zalít vodou a dobře rozmíchat. Vodu přidáváme do doby, než z krmení vytvoříme "hustou omáčku". To je ideální konzistence ouklejového krmiva. Směs trochu vody vypije a zhoustne. Takto připravené krmení si beru k vodě a až podle vzdálenosti, ve které lovím, krmení dořeďuju, abych byl schopný kuličku na toto místo dohodit. Při lovu ouklejí máme vodu vždy po ruce, s přidáváním do krmení není žádný problém. Krmení se připravuje těsně před přípravou, samotné namíchání nám nezabere více než deset minut. Krmení není potřeba přesívat přes síto a většinou se do směsi příliš mnoho dalších komponent nepřidává. Častěji se míchají dva druhy krmení, jedno klasické a druhé výraznější, které se používá na zrychlení přilákání ouklejí (tedy prvních patnáct minut závodu) a udržení velké aktivity ouklejí na konci závodu. Pokud se chystáte na opravdové ouklejové závody, kde se předpokládá, že oukleje bude lovit většina vašich sousedů, je možné krmení vylepšit přidáním několika komponent. Cocobelge je jemná komponenta, která podporuje "žravost". To znamená, že zrychluje metabolismus a nedovolí ouklejím se přesytit. Přidává se přibližně půl kilogramu do tří kilogramů ouklejového krmení. Dále je možné přidat barvu do krmení, která podporuje mrakování. Nejčastěji se používá bílá nebo žlutá barva. Stejným způsobem fungují i některé speciální mrakovací hlíny, ale s nimi je potřeba pracovat opatrně a vyzkoušet správné množství při tréninku. Nejčastěji se používají ve žluté barvě. Jejich mrak se drží pod hladinou velice dlouho.

Žívá složka krmiva
Oukleje se zpravidla krmí bílými červy, kteří se volně házejí do vody rukou. Většinou se používají jako doplněk k ouklejovému krmivu, a proto se jich nepoužívá příliš mnoho. Ideální je házet po malých dávkách (mezi tři prsty) a často. Pokud házíme plné hrsti a zřídka, oukleje s červy sjížději po proudu a klesají do větších hloubek. Pokud jsou oukleje drobnější, používáme jako živou složku pinky, které mícháme do krmení, volně rukou se nedají na požadovanou vzdálenost dohodit. Pokud použijete příliš mnoho červů, budete déle čekat na záběr a můžete oukleje přesytit. Vyjímečně se používají do ouklejového krmiva patentky. Na některých vodách aktivitu ouklejí velmi zvednou, ale většinou přilákají malé ouklejky, které lovit nechceme. Osobně přidávám patentky jen na revírech, kde jsem si jistý, že je to potřeba. V republice je toto známo o Orlici v Hradci Králové, kde je vliv patentek v ouklejovém krmení opravdu veliký. Na Labi si závodník vystačí prakticky se samotným krmením s minimem červů, ale třeba Berounka je voda červová.

Použití krmiva
Způsob, jakým dopravit krmení na místo lovu jsem popisoval v článku Lov ouklejí - místo a pohyb, pojďme se rovnou podívat, kam vlastně krmení máme házet. Na vodách stojatých se krmení hází přímo před závodníka, ale půl metru blíže ke břehu než máme splávek. Ideálně nahazujeme splávek na okraj mraku ouklejového krmení. Na řekách se krmení nahazuje do linie, kde proplouváme se splávkem, ale výše proti proudu. Vzdálenost, o jakou se krmení nadhazuje, vychází z rychlosti proudu a hloubky, v jaké oukleje lovíme. Krmením musíme dosáhnout, aby oukleje čekaly na nástrahu přímo před námi a my nemuseli čekat až k nim udice doplave. Přesnost krmení je potřebná na vodách stojatých i vodách tekoucích. Často se její vliv hodně podceňuje, ale hledat oukleje v mraku o průměru dva metry dá o mnoho více práce než v mraku o průměru půl metru, kde se oukleje rvou o každé sousto. Při začátku chytání se sice oukleje loví na celém rozkrmeném místě, ale s postupem času chytají jen závodníci, kteří krmí přesně. Jak často je dobré házet krmení, je většinou otázka tempa chytání, ale ani když oukleje ideálně neberou, nesmí z hladiny zmizet mrak z krmení. Standartní tempo bývá kolem tří špetek krmení za minutu. I tady platí, že je lepší házet po malém množství a hodně často. S krmením začínáme hned po signálu krmení, aby se do závodu sjelo co nejvíce ryb na naše lovné místo.

Srovnání krmení
Troufnu si tvrdit, že jsem už vyzkoušel většinu ouklejových krmení, které jsou na českém trhu k dostání. Nejvíce jsem byl spokojen s italskými ouklejovými krmivy, které bych si dovolil všechny prohlásit za velmi účinné. Naopak se mi neosvětšily směsy firmy Sensas, od které používam krmiva pro ostatní způsoby lovu. Ale projdu to pěkně po pořádku.

  • Sensas 3000 Surface je univerzální krmivo pro lov pod hladinou, které na můj vkus klesá trochu rychleji, než bych si u ouklejového krmiva přál. Je vhodné pro lov, kdy nejdeme výhradně po oukleji, ale uvítáme všechny povrchové ryby. Ze Sensasových asi nejlepší ouklejové krmivo na celý závod, i když není ideální.
  • Sensas 3000 Ablettes je speciální ouklejové krmení v podání této francouzské značky. Mrak se relativně dlouho drží pod hladinou, krmení na první pohled funguje, jak má. Oukleje bohužel na toto krmení nereagují tak dobře, jak bych si představoval. Vhodné mi připadá pro lov drobných ouklejí na stojatých vodách. Italským směsím se ale rovnat nemůže.
  • Sensas Record 515 je velice zajímavé krmení, které funguje podstatně lépe než ostatní ouklejová krmiva od firmy sensas. Má ideální mrakování a oukleje do něj velice rychle najíždějí. Bohužel toto krmivo nefunguje celé tři hodiny. Doposud mi to nikdo nedokázal pořádně vysvětlit. Prý oukleje přesytí. Je to ideální krmení na rozchytání a dokončení ouklejového závodu.
  • Sensas 3000 Friture je poslední ze sensasových hladinových krmiv, na které jsem chytal. Je to velice jemné krmení, které dobře mrakuje, ale nedrží se na hladině tak dlouho jako Ablettes. Ale ani s tímto krmením jsem nebyl spokojen, oukleje na něj reagují podobně jako na Ablettes.
  • Trabucco Alborella je nejlepší standartní ouklejové krmení, které jsem doposud poznal. Připadá mi ideální po všech stránkách. Má dobrý nástup, ideální mrakování a hlavně ouklejím očividně chutná. Jediné, co mě v posledních letech od použití tohoto krmení odrazuje, je jeho cena na našem trhu. Připadá mi naprosto nepřiměřená.
  • Trabucco Alborella Special je v podstatě klasická Alborella s výraznější vůní. Má ještě rychlejší nástup, proto se používá na rozchytání závodu a na poslední půlhodinku, kdy dokáže znovu vybláznit oukleje k pořádné aktivitě. Problém s cenou se tu sčítá i s horší dostupností.
  • Pacco je méně známé italské krmení, které se pravděpodobně nedá u nás normálně koupit. Vyrábí se ve dvou hrubostech na malé oukleje klasické ouklejové krmení Alborella a velké oukleje krmení s výraznou sýrovou vůní a chutí Formaggio. Obě varianty fungují velice dobře, krmení udrží oukleje aktivní po celý závod, ideálně mrakuje, ... nemám k němu žádné výhrady. Na svém žebříčku účinnosti jej mám hned za Trabuccem, které mi připadá o trochu lepší.
  • Milo Ecceleza superficie je další povedení italské ouklejové krmení, které funguje podle mých představ. Má vhodnou hrubost i mrakování, jen mi připadá, že má oproti ostatním italským směsím trochu pomalejší začátek. S tímto krmením nemám příliš mnoho zkušeností, ale nebál bych se jej použít.
  • Colmic se u nás před několika lety proslavil sýrovým krmením Peschiera, které velmi dobře fungovalo na Labi na velké oukleje. Ve skutečnosti se nejedná přímo o ouklejové krmení, ale oukleje na něj dobře reagovaly, proč jej tedy nepoužít. Osobně jsem s ním lovil jen jednou, fungovalo velmi dobře. Výrazně vonělo (jestli se to tak dá ještě nazvat) a na ouklejové krmení bylo i hodně hrubé. S touto značkou mám, co se týče ouklejového krmení, ještě méně zkušeností než z Milem.
  • Tubertini Alborella Competition ... na závěr jsem si nechal ouklejové krmení, které používám v současnosti. Jedná se velmi povedené italské ouklejové krmení, které má dobrý nástup a vydrží po celé tři hodiny. Chová se přesně podle mých představ a co se účinnosti týče, hodnotím jej prakticky nastejno s Pacem. Používám ho proto, že je bezproblémově dostupné a jeho cena mi nepřipadá příliš vysoká (to ho u mě postrčilo před Pacco i Trabucco).

 

Na závěr bych rád podotknul, že se jedná čistě o můj soukromý názor, který se opírá o zkušenosti získané za několik let lovu ouklejí, nikoli o technicky dokonalé testování. Obecně bych řekl, že s žádným speciálním italským ouklejovým krmením nemůžete šlápnout vedle, i když na závodech lze drobné rozdíly v chování a účinnosti pozorovat. Ale i tady platí, že vhodná příprava a hlavně přesné použití může i z průměrného krmení udělat to nejúčinnější.

 

  • Aby byl výčet kompletní doplňuji ještě zmínku o sýrovém krmení Tubertini Lasca Savetta Cavedano, které sice také není primárně určeno pro lov ouklejí, ale na velké oukleje funguje výborně. Je to alternativa sýrového krmení od Colmicu, která má být ještě účinnější. Osobně jsem toto krmení ještě nezkoušel. Ze zmiňovaných sýrových krmiv je pouze Pacco přímo určené pro lov ouklejí, přesto všechna fungují na velké oukleje výborně.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.