Příprava krmení

Zpět na Krmení
30. 7. 2012 - Vybrat si vhodné krmení není při dnešní široké nabídce velký problém. Osobně považuji za důležitější jeho správnou přípravu, aby ve vodě pracovalo a lákalo ryby tam, kde je chceme mít.
1520.jpg

Vybrat si vhodné krmení není při dnešní široké nabídce velký problém. Osobně považuji za důležitější jeho správnou přípravu, aby ve vodě pracovalo a lákalo ryby tam, kde je chceme mít.

Vyrážíme na ryby, vezmeme si krmení, které máme vyzkoušené, někdo nám složení poradil nebo chceme nové otestovat. Už při výběru zohledňujeme revír, druh ryb, které chceme lovit a jejich aktivitu, která souvisí s ročním obdobím, počasím, hodinou a štěstím.

Jako první po doražení na místo lovu začínáme připravovat krmení. To proto, že musí delší dobu vstřebávat vodu, než je připraveno k použití. Ve vhodné nádobě, nejčastěji kbelíku, si rozmočíme TTXku nebo kukuřičný šrot. Když píšu rozmočíme, myslím, že z něj uděláme úplnou kaši. Na 4 kila krmení dávám 1 kilo TTXky a asi 3 litry vody. Můžeme přidat tekutý posilovač, který sice příliš nevoní, ale vytváří lákavou chuťovou stopu. Namočená TTXka nebo šrot je potřeba nechat asi 15 minut stát, aby pořádně nasákla vodou. TTXka několikrát zvětší objem a rozpadnou se v ní velké kusy.

Míchání krmení v prostorné nádobě

Vytvořená kaše se nalije do připravené směsi krmení a dobře se rozmíchá. K tomu je dobrý větší kbelík, vanička nebo speciální látkové „míchadlo", které je ze jmenovaného nejskladnější. Pokud jste dobře zvolili množství vody, které jste nalili do TTXky, je nyní směs krmení mírně převlhčená. Krmení necháte asi 20 minut vstřebávat vodu, během kterých připravíme hlínu.

Hlína se do krmení přidává v navlhčeném stavu, aby nevysušila krmení a nezničila tak jeho strukturu. Hlína se vlhčí spolu s krmením pouze v případě, že potřebujeme dosáhnout obrovské lepivosti nebo potřebujeme krmení hlínou obarvit. Hlínu je dobré přesít a pomalu vlhčit rozprašovačem (nejlépe tlakovou fixírkou). Mezi stavem ideální vlhkosti a nepoužitelného bláta je jen tenká hranice, proto postupujeme pomalu a opatrně. Když je hlína dobře navlhčená a ideálně lepí, je potřeba ji znovu přesát přes síto s očky 5 až 10 milimetrů, protože se v ní při vlhčení vytvořili hrudky. Teď je hlína připravena pro přidání do krmení.

Nyní zkontrolujeme krmení, jestli má dobrou vlhkost. Vyzkoušíme jeho lepivost, pokud neodpovídá proudu a hloubce revíru, dovlhčíme jej. Když jsme s krmením spokojeni, přidáme připravenou hlínu a dobře smícháme. Nakonec je dobré krmení s hlínou přesát přes síto. Dosáhneme tím rozbití hrudek a tím rovnoměrnějšího provlhčení a stejné lepivosti. Lepšího smísení hlíny s krmivem a dosažení přesnější struktury.

Prosívání krmení

Důležitá je i doba od dokončení přípravy krmiva k lovu. Pokud je chladno, loví se ryby výhradně ze dna nebo je potřeba krmivo, které se bude pomalu rozpadat, míchá se i 6 hodin před vlastním lovem. Pokud potřebujeme krmivo, které bude ve vodě pracovat, budou se z něj uvolňovat částečky, které vzlínají do sloupce, nebo je velké horko, připravuje se, aby bylo hotové hodinu před započetím lovu. U závodní plavané tuto dobu omezují pravidla, aby byla možná kontrola množství krmení.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.