Lov ouklejí – úvod

Zpět na Lov na bič
30. 7. 2012 - Pokud mluvíme o závodní plavané jako o sportovní disciplíně, určitě musíme vzpomenout i na lov ouklejí, který je postaven na rychlosti, koordinaci pohybů, fyzické kondici a psychické odolnosti. Plavaná má mnoho disciplín, ale věřte, že lov ouklejí je ze všech nejsportovnější.
2598.jpg

Pokud mluvíme o závodní plavané jako o sportovní disciplíně, určitě musíme vzpomenout i na lov ouklejí, který je postaven na rychlosti, koordinaci pohybů, fyzické kondici a psychické odolnosti. Plavaná má mnoho disciplín, ale věřte, že lov ouklejí je ze všech nejsportovnější.

Většina rybářů o oukleji jako o atraktivní rybě nepřemýšlí a bohužel to je podobné i mezi závodníky. Jasně je to malinká rybička, která snad není dobrá ani jako nástraha, tak proč se s ní zabývat? Na závodech je však na žebříčku podstatně výše. Nechci tu psát o situaci, kdy jsme rádi za chycení alespoň nejaké "čudličky". Chci psát o situacích, kdy se díky lovu ouklejí vyhrávají závody!

Vážení ouklejového závodu

Ouklej je drobná ryba, která žije ve velikých hejnech jak v řekách, tak rybnících. Revírů, které byly dostatečně zarybněny ouklejí nebylo příliš mnoho. Když jsem se začal jejich lov učit před mistrovstvím světa v Maďarsku, musel jsem na ouklejové závody jezdit na Slovensko. Situace se naštěstí mění a v současné době je řada revírů i u nás. Jejich lov není sice stále na závodech úplně běžný, ale každý rok se vyskytne situace, kdy se zarputilí děličkáři klepou před závodníkem mávajícím krátkým bičem. Osobně si myslím, že ne příliš časté lovení ouklejí vychází z obecné neoblíbenosti této disciplíny. Připisuji ji hlavně fyzické náročnosti této disciplíny a faktu, že lov ouklejí musíte mít natrénovaný. Většina závodníků bude raději čekat na pár cejnů, než aby se dřeli se stovkami maličkých rybiček. Přitom na důležitých závodech družstev je lov ouklejí (pokud se na daném revíru vyskytují) mnohem jistější. Váha přiskakuje sice pomalu, ale naprosto pravidelně a v celkovém součtu velmi překvapí. Pokud je revír ouklejemi opravdu dobře zarybněn, není problém konkurovat i lovu spodových ryb. Velmi vhodný je tento způsob lovu i pro začínající malé závodníky, kteří nemají sílu ovládat děličku či dlouhý bič. Nachytají spoustu rybek a rybařina jim bude zábavou. Co říkáte, nestojí za to se s touto disciplínou alespoň seznámit?

I malá rybka může přinést hodně radosti

Lovu ouklejí je samostatná disciplína, která je v podstatě vyjímečná a v mnohém se nepodobá žádné jiné. Vyžaduje speciální vybavení. Na první pohled si všimnete krátkých bičů, které se používají v délkách od dvou do pěti metrů. Dají se sice použít i obyčejné laminátové biče, ale ty po několika hodinách lovu udolají i sebe silnějšího závodníka. Proto se vyplatí investovat do lehkých uhlíkových bičů, které jsou podstatně rychlejší a jejich cena v posledních letech spadla na velmi přijatelnou úroveň. Velmi důležité jsou i drobnosti, které na první pohled nevidíme. Je to splávek a především speciální ouklejové háčky, které jsou snad to nejdůležitější z vybavení pro lov ouklejí. Budu se jim věnovat mnohem obšírněji v článku o ouklejových udicích. Precizní rozestavení lovného místa umožní závodníkovi minimalizovat všechny zbytečné pohyby a hlavně ve zdraví dokončit závod. Už několikrát jsem měl po třech hodinách chytání ouklejí problém odejít z bedny. Úplně jinak vypadá příprava ouklejového krmení a i na nástrahy jsou kladeny jiné požadavky. O tomto všem se dočtete v několika článcích, které se budou postupně věnovat všem důležitým bodům tohoto lovu. Po několika trénincích pak pro vás nebude problém lovit i více jak tři oukleje za minutu co považuji za slušný průměr. A možná se vám podaří překonat magickou hranici tisíce ryb za tři hodiny!

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.