Na cejny s bičem

Zpět na Lov na bič
30. 7. 2012 - Bič se může na první pohled jevit jako způsob lovu, který se na cejny vůbec nehodí. Přesto tu je jeden málo známý způsob lovu s bičem, který ve Francii vznikl právě pro lov cejnů na stojatých vodách.
2597.jpg

Bič se může na první pohled jevit jako způsob lovu, který se na cejny vůbec nehodí. Přesto tu je jeden málo známý způsob lovu s bičem, který ve Francii vznikl právě pro lov cejnů na stojatých vodách.

Na velkých vodních plochách se často cejnům ke břehu na děličku nechce. Odhoz je pomalý a klasická udice pro lov s bičem je málo citlivá. Co zvolit v takovéto situaci? Ano, je tu jedno řešení. Na první pohled poznáte, že se vlastně jedná o kombinaci lovu s odhozovým prutem "na propad" a lovu s dlouhým bičem. Tato kombinace si však bere to lepší z obou technik. Díky použití dlouhého biče (často i deset a jedenáct metrů) se dostanete hodně daleko a přitom si udržíte pekelnou rychlost a relativně slušnou přesnost. A díky použití na pevno připevněného předváženého angličáku je udice velmi citlivá a pomalu propadává vodním sloupcem. Přitom je s ní možné snadno nahodit. Konstrukci udice vidíte na obrázku.

bič s propadem

Chování cejnů na stojatých vodách a z toho vyplývající požadavky na udici jsou popsány v předchozím článku Na cejny stojatých vod s děličkou. Proto přistoupím rovnou k popisu udice. Naší cílovou rybou je cejn, nástraha proto leží na dně na dlouhém forpasu. Vodící bročky, které tvoří jedinou zátěž udice, jsou těsně nade dnem. Jejich přizvednutí velmi spolehlivě signalizeje "zvedák", tedy typický záběr cejna. Zbytek zátěže nese předvážený angličák, který se volí s gramáží kolem pěti gramů. Použití angličáku má hlavní výhodu v tom, že se s ním dá krásně nahodit a na vlasci nemusíme mít žádnou zátěž. Udice nemá nejmenší sklony k motání. Tato udice se velmi dobře chová i ve vlnách právě díky použití angličáku. Záběry vypadají nejčastěji jako vynoření anténky angličáku nebo její pomalé ponoření. S bičem nemáme příliš velké možnosti k dráždění, přesto je možné s udicí popotahovat. Nebývá to většinou potřeba, protože se tato sestava volí v době, kdy chceme být rychlejší než při lovu na odhoz a to předpokládá dobré braní cejnů.

Zdolávání cejna s bičem

Tímto způsobem chytání na bič se dá s úspěchcem lovit na našich velkých nádržích. Osvědšený je na závodech pravidelně pořádaných na údolní nádrži Mušov.

A je z vody :-)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.