Proč lovíme na bič?

Zpět na Lov na bič
30. 7. 2012 - Začínala tak s rybařením (vlastně plavanou) řada z nás. Uříznutý vrbový prut, na jeho špičce navázaný vlasec, místo splávku postačilo kdejaké dřívko, už jen najít nějaký háček a hurá na ryby. Nejsou to ale vzpomínky, které tento způsob lovu uplatňují v současné plavané.
1511.jpg

Začínala tak s rybařením (vlastně plavanou) řada z nás. Uříznutý vrbový prut, na jeho špičce navázaný vlasec, místo splávku postačilo kdejaké dřívko, už jen najít nějaký háček a hurá na ryby. Nejsou to ale vzpomínky, které tento způsob lovu uplatňují v současné plavané.

Adam zdolává pěkného kapra na bič

Lov na bič je v mnohém podobný lovu s děličkou, tedy nejpoužívanějšímu závodnímu způsobu lovu na plavanou. Prut je bez navijáku, jednotlivé jeho díly se teleskopicky vysouvají až do konečné délky, která bývá nejvíce jedenáct metrů. Teleskopická konstrukce, sice nedovoluje prut při lovu nijak zkracovat či dělit, to ani není potřeba. Běžně se používají biče dlouhé kolem devíti metrů pro lov u dna a kraťoučké dva až čtyři metry dlouhé pro lov pod hladinou. Udice je připevněna na špičce prutu, který se svou akcí stará o vypružení výpadů zdolávaných ryb. Biče jsou proto tenčí a ohebnější než děličky.

Udice je při lovu na bič stejně dlouhá jako je sám prut, to je oproti děličce rozdíl. Pramení z toho výhoda v tom, že se dá nahodit do větší vzdálenosti a rybář může chytat s bičem o třetinu dále než jeho kolega s děličkou. Využívá se toho u mladších kategorií, kde je tento rozdíl pro omezení délky děličky ještě větší. Udice dlouhá jako prut je také nevýhoda a to při jejím vedení, které je sice citlivé a přesné, ale zastavení splávku v proudu nebo pozvednutí udice na nakrmeném místě neumožňuje. Proto se také lov s bičem používá hlavně na pomalu tekoucích a stojatých vodách.

Bič trochu pokulhává při zdolávání velkých ryb, nemá možnost rybě poskytnout prostor na první výpad. Stejně tak není jednoduché dostat zdolanou větší rybu na dosah podběráku. Používají se proto udice se silnějšími vlasci a nechává se vyniknout hlavní přednost lovu s bičem.

Kapr zdolaný bičem na 0,14 mm silný vlasec

Největší výhodou tohoto způsobu lovu a důvodem, proč se na závodech používá, je jeho rychlost. Nemusíte točit kličkou navijáku ani soukat děličku, stačí mávnout bičem a je nahozeno. Stejně tak to platí i při zdolávání ryb. Často se loví ve stejné vzdálenosti jako s děličkou a využívá se této rychlosti. Po lovu s bičem tedy sáhneme, pokud ryby dobře berou a voda příliš neproudí. V ideálních případech se dočkáte odměny v podobě velikého úlovku.

Neodmyslitelné je použití biče při lovu ouklejí. Je to nejrychlejší sportovní chytání ryb vůbec. I u nás se dá nachytat až 1000 ryb za závod, tedy za 3 hodiny a to je opravdu fofr. Lov ouklejí je u nás hodně podceňován. Jsou však revíry, kde je možno tímto způsobem přechytat jak závodníky s děličkami, odhozy i dlouhými biči. Chce to trochu cviku, dobrou fyzičku a nevzdát se.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.