Konstrukce udice při lovu na děličku

Zpět na Lov na děličku
30. 7. 2012 - Dobře připravená a sestavená udice je to nejdůležitější při cestě za vašim úlovkem. Pro každou lovenou rybu, stejně jako pro každý revír, se volí udice jiná. Základ mají společný. O konkrétních udicích se dočtete v řadě dalších článků, pro jejich správné sestavení a poznání mých termínů a názvů vznikl tento úvodní.
1516.jpg

Dobře připravená a sestavená udice je to nejdůležitější při cestě za vašim úlovkem. Pro každou lovenou rybu, stejně jako pro každý revír, se volí udice jiná. Základ mají společný. O konkrétních udicích se dočtete v řadě dalších článků, pro jejich správné sestavení a poznání mých termínů a názvů vznikl tento úvodní.

Pod pojmem udice si při lovu na děličku představuji vlasec s připevněným splávkem, který je vyvážen nacvakanými bročky a navléknutou torpilou, na konci vlasce je připevněn návazec (forpas) s háčkem. Vypadá to docela jednoduše, tak v čem mohou závodníci dělat takovou vědu?

Trénink je ideální doba pro přípravu udice

Podrobněji začnu popisovat, jak se správně vytváří udice pro lov na děličku. Nejprve si musíme rozmyslet, jaké ryby a kam jdeme chytat. Podle toho si vybereme průměr kmenového vlasce (vlasec na udici), velikost a tvar splávku, velikost torpily a broků, průměr forpasového vlasce (na návazec) a velikost a tvar háčků. Jako pomůcky nám poslouží malé nůžtičky nebo ještě lépe cvakátko na nehty, peán nebo kleštičky (pokud nescvakáváte broky zuby, jako já), případně i vazač háčků či vyvažovák na splávky.

Začneme uvázáním očka na kmenovém vlasci, které se připevní do spojky s amortizérem na špičce děličky. Vlasec odmotáme z cívky a necháte o 30 cm delší nežli je topset (na tento kousek necvakáváme bročky při vyvažování). Na vlasec navlékneme splávek a zajistíte jej třemi silikonovými bužírkami. Spodní bužírku používám dvakrát delší než ostatní a nechávám ji z jehly splávku přesahovat, pak se vám vlasec na spodním konci splávku nezamotá.. Splávek vytáhneme metr po vlasci (vždy méně než je hloubka vody u břehu, aby při vyvažování zátěž neležela na dně.) Navlékneme asi 2 mm dlouhou bužírku, poté torpilu a další krátkou bužírku, která nám ochrání bročky před poškozením torpilou. Na samotný konec udice nacvakáme 2 až 5 bročků v požadované velikosti dle zvoleného typu udice, které budou zajišťovat přirozený pohyb při vedení vodou. Poté začneme s vyvažováním. K dovážení splávku používám bročky, kterými zajišťuji torpilu, minimální a také ideální jsou dva pod a jeden nad torpilou. Když je splávek dokonale vyvážen a z vody kouká pouze anténka a ne tělíčko, pak se bročky i s torpilou posunou po vlasci na své místo na hotové udici. Při tom je nutné bročky navlhčit (ideální je posunovat je pod vodou), aby vám vlasec „nespálily". Pokud jsou bročky tvrdé a posouvat jimi jde obtížně, posouvájí se na spodním konci sem a tam několikrát, ale lepší je vybrat bročky měkké. Nacvakáváním a posouváním poškozený kmenový vlasec se ustřihne (spodních 60 cm). Uváže se očko pro silné proudy miniobratlík, na který se připevní forpas.

Kleště na sundávání a posouvání broků

Forpas (návazec) se připraví z návazcového vlasce, který se vždy používá slabší než vlasec kmenový, to pro případ, že uváznete a musíte háček utrhnout. Takto příjdete jen o forpas a né o celou udici. Na vlasec se přiváže háček a na druhou stranu očko. Návazce se dělají podle potřeby od 15 do 50 cm. Je dobré si je připravit doma do zásoby, u vody je máte připravené v různých tloušťkách s různými háčky a málo co vás překvapí.

Hotová udice by měla být stejně dlouhá, nebo kratší než je topset a splávek by měl být metr od jeho špičky. To se upravuje až po přesném naměření hloubky při samotném lovu. Udice si můžeme připravit do zásoby na začátku sezóny. Před samotným lovem nás pak nebude jejich příprava zdržovat. Hotové udice se přepravují na plastových „kostřičkách", které se k tomuto účelu vyrábějí.

Pokud dobře zvolíte a správně sestavíte každou část udice, vznikne ta nejúčinnější zbraň pro honbu za úlovkem. Ale i ta nejmenší součástka vaší udice může způsobit váš neúspěch. Proto věnujte přípravě udic náležitou pozornost.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.