Lov plotic v praxi

Zpět na Lov na děličku
30. 7. 2012 - V krátké foto serii si ukážeme, jak to vypadá v reálné situaci u vody při lovu plotic s děličkou. V hlavních rolích hrají: macatá plotice, červi, prak, dělička a šikovná rybářka Bára.
4270.jpg

V krátké foto serii si ukážeme, jak to vypadá v reálné situaci u vody při lovu plotic s děličkou. V hlavních rolích hrají: macatá plotice, červi, prak, dělička a šikovná rybářka Bára.

Vžíjme se trochu do děje. Nacházíme se na prvním soustředění kadetů sezóny 2007, je tedy aprílový den. Jarní sluníčko nesměle probouzí přírodu po dlouhém zimním spánku, ale voda je ještě hodně studená. Ryby berou opatrně, ale při troše šikovnosti se je dáří lovit pravidelně. Je však nutné použít jemné náčiní. O nějakém rychlostním chytání nemůže být ani řeč.

Plotice v praxi 1

Bára po nahození udice hned bere do ruky prak a přistřeluje pár červů. Děličku má položenou ve vidličce před sebou, je tedy hned po ruce. Stále sleduje splávek, jestli klesajícího červeného a bíleho červa na háčku neuchvátila ryba.

Plotice v praxi 2

Červi dopadají těsně okolo splávku, přesně jak to má být. Všimněte si, že červů není zbytečně mnoho. Stačí jen pár kousků, aby se ryby udržovaly aktivní a stále hledaly něco k snědku. U dna čekají na další sousto, a proto často vezmou udici hned po nahození. Je však potřeba přistřelovat velmi často, aby ryby neutekly k sousedovi.

Plotice v praxi 3

Bára odkládá prak a stále sleduje splávek. Teď je chvíle, kdy má přijít záběr. Když se nedostaví, stačí přizvednout udici a pomalu jí spustit za přistřelenými červy.

Plotice v praxi 4

Ani nestačila prak položit do připravené misky a už mizel splávek pod vodou. Bleskově odpověděla zásekem.

Plotice v praxi 5

Plotice je na udici. Na slabém vlasci je potřeba ji opatrně zdolat. Všiměte si, že se Bárá stále kouká na rybu, aby mohla včas reagovat na nečekaný výpad. Znamená to, že ví přesně, kde jí stojí rolna a nemusí se ohlížet. Jsme na stojaté vodě a Bára je zvyklá sekat na levou stranu, proto si rolu postavila šikmo za sebe na stranu pravou. Jedině tak nemusí po zaseknutí vracet děličku před sebe a zbytečně povolovat vlasec a může soukat prut hned po záseku dozadu.

Plotice v praxi 6

Plotice je už pod nohama. Stačí oddělit topset a zvednout rybu k hladině, aby se dala podebrat.

Plotice v praxi 7

Bára už sahá po podběráku. Plotice sice není veliká, ale zvedat jí na tenkém vlasci a při závodě, kdy se mnoho nechytá, by bylo zbytečně velké riziko.

Plotice v praxi 8

Je dobojováno. Po vyproštění háčku může celá série běžet od začátku.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.