Proč lovíme na děličku?

Zpět na Lov na děličku
30. 7. 2012 - Dělička patří mezi to nejzákladnější vybavení každého plavačkového závodníka. Není se čemu divit, vždyť se na ni loví na většině našich i zahraničních závodech. V zahraničí a pomalu také u nás se ale stává lov s děličkou velmi oblíbeným způsobem i u normálních rybářů. Chcete se dozvědět proč tomu tak je? Pokusím se vám to objasnit na následujících řádcích.
1467.jpg

Dělička patří mezi to nejzákladnější vybavení každého plavačkového závodníka. Není se čemu divit, vždyť se na ni loví na většině našich i zahraničních závodech. V zahraničí a pomalu také u nás se ale stává lov s děličkou velmi oblíbeným způsobem i u normálních rybářů. Chcete se dozvědět proč tomu tak je? Pokusím se vám to objasnit na následujících řádcích.

Lov s děličkou budí pozornost hlavně mezi nezasvěcenými kolemjdoucími. Kdo by si taky nevšiml nejčastěji 13 metrů dlouhého prutu. Tato délka není jenom rozmarem nás závodníků, je velmi důležitá pro ovládání udice, která je upevněna na špičce prutu. To co však už není vidět, je důmyslná konstrukce, která umožňuje oddělit konec prutu (říkáme mu topset) v požadované délce. A odtud také název dělička. Další vymožeností je tlumič (amortizér), který zaručuje u jinak velmi tuhého prutu, který by výpady ryby neodpružil, že nám úlovek neutrhne slaboučký návazec s háčkem a skončí v našem podběráku.

lov s děličkou

Nenahraditelné uplatnění nachází lov s děličkou na tekoucích vodách. Umožňuje citlivé vedení udice se splávkem na nakrmeném místě v přesné vzdálenosti od břehu. To vám žádný jiný způsob lovu neumožní. Jakmile s prutem nebo bičem přibrzdíte splávek při jeho úprku s vodním živlem, okamžitě vám začne připlouvat ke břehu. S děličkou vám zůstane přímo pod špičkou, tedy v místě, na které krmením lákáte vytoužený úlovek. Právě ono přibrždění, zastavení, nebo jiné dráždění je rozhodující k vyprovokování záběru. Aby byl lov s děličkou především na rychle tekoucích vodách ještě úspěšnější, vymysleli si závodníci speciální splávek, kterému říkají lízátko. Ten umožňuje ještě pomalejší vedení bez rušivého pohupování, ale o něm až v jiném článku.
Úlovek při lovu s děličkou

Na stojatých vodách je situace maličko vyrovnanější, ale i tu existuje řada důvodů proč sáhnout právě po děličce. Zase je to přesné vedení udice, tady už né v proudu, ale pomalé potahování přes lovené místo, nadzvedávání a opětovné spouštění udice s jediným cílem, zaujmout vaší nástrahou úlovek a vyprovokovat jej k útoku. Je tu ale ještě jedna výhoda. Jak těžký potřebujete splávek na nahození prutem do vzdálenosti 13 metrů? ... No vidíte a s děličkou v této vzdálenosti můžete lovit i se splávkem o nosnosti 0,1 gramu. Pokud ryby velice opatrně berou, jsou udice se splávkem o nosnosti do 0,5 gramu často klíčem k úspěchu.

V poslední době se začíná využívat (a dostala se do pravidel) další přednost lovu s děličkou a tou je kalíškování. Tedy maximálně přesné krmení kalíškem, který je upevněn na špičce děličky.

Věřte, že závodníci vědí, proč na děličku tak často sází. I přes trochu větší námahu při lovu s tímto prutem je hlavně přesnost ve všech směrech použití tím klíčovým na cestě k úspěchu.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.