Rozestavení lovného místa

Zpět na Lov na děličku
30. 7. 2012 - Při lovu s děličkou se kromě běžného vybavení používá také jedna speciální pomůcka, které vám samotné chytání zpříjemní. Je to rolna. Její rozestavení na lovném místě má velký vliv na pohodu při lovu stejně jako na ztrácení ryb při zdolávání.
1671.jpg

Při lovu s děličkou se kromě běžného vybavení používá také jedna speciální pomůcka, které vám samotné chytání zpříjemní. Je to rolna. Její rozestavení na lovném místě má velký vliv na pohodu při lovu stejně jako na ztrácení ryb při zdolávání.

Ovládat třináct metrů dlouhý prut vyžaduje cvik, trochu fyzické síly a hlavně stabilní posazení. K tomu slouží speciální rybářské sedačky, mezi závodníky jim neřekneme jinak než „bedny". Jsou vybaveny řadou zásuvek, úchytů, teleskopických nožiček, ale o tom v jiném článku. Při jejich usazení na místě lovu je potřeba dobře pohlídat, aby byla bedna stabilně usazená! Nenakláněla se ani k jedné straně! A hlavně, aby byla kolmo na břeh! Při zdolávání krásného úlovku si ani nevšimnete, že se vám nožičky boří do bahna a vy máte během chvilky nohy ve vodě. Stejně jako nebudete schopni pochopit, že na vás kolega ze sousedního místa pořád povykuje, že chytáte před ním, když jste byli líní vstát a podívat se, jestli je bedna opravdu kolmo na břeh. Tady mě napadá přísloví: „Jak si kdo ustele, tak si taky lehne", i když by mělo spíše znít: „Jak se kdo posadí, tak si taky zachytá."

Plošinu či sedačku je nutné pořádně usadit

Zvolit správný směr umístění rolny od sedačky není úplně jednoduché. Je rozdíl, jestli chytáte na tekoucí nebo na stojaté vodě. Na vodě tekoucí se postaví rolna přímo za bednu, to proto, že většina úlovků přichází kousek pod zakrmeným místem a vy při zaseknutí šikmo proti proudu máte děličku kolmo na břeh, pak stačí děličku soukat za sebe a máte ji na rolně. Na vodách stojatých jsou ryby přímo pod špičkou děličky tam, kde máte nakrmeno. Po záseku se proto dělička dostává šikmo k linii břehu. Pokud jí dáváte za sebe v tomto směru (a to je ideální), tak musíte mít rolnu šikmo za sebou na druhé straně než zasekáváte. Zní to složitě, ale je to jednoduché, podívejte se na obrázek. Pokud budete mít rolnu na stojaté vodě přímo za sebou, jak často vidíme i na našich závodech, pak při zdolávání ryby a snaze dát děličku na rolnu velmi často povolíte vlasec a o rybu přijdete. Nehledě na to, když máte rolnu na správném místě, je zdolávání mnohem rychlejší a během chvilky naprosto intuitivní.

Správnou vzdálenost rolny od sedačky vám řekne sama dělička. Vezmete ji do ruky i s nasazeným topsetem a budete ručkovat nad vodu. V místě, kde se vám začne překlápět prut špičkou k vodní hladině, máte těžiště děličky. Dáte prut o kousek zpátky nad břeh, a kde je jeho konec, musí být postavena rolna. Při chytání to funguje následovně. Když nadělujete prut nad vodu, se ve chvíli, kdy opouští rolnu, začíná váhnout špičkou k hladině. Nestane se vám, že jeho konec z rolny spadne a vymrští vám špičku do vzduchu, co většinou končí zamotáním udice. Při opačném pohybu, když zdoláváte rybu a děličku dáváte za sebe, se ani nemusíte koukat, jak daleko rolnu máte, protože ve chvíli, kdy se vám prut začíná váhnout koncem ke břehu, máte jej nad rolnou (pokud ji máte ve správném směru.)

Umístění rolny podle typu vody

Dobře rozestavět a usadit bednu a zvolit správné místo pro rolnu jsou základní dvě věci, které provádíte před každým chytáním. Naučíte se je během chvíle, mohou vám celý lov zpříjemnit nebo naprosto otrávit.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.