Základní udice pro lov na děličku

Zpět na Lov na děličku
30. 7. 2012 - Všichni víme, že univerzální udice pro každou příležitost není. Dá se však připravit udice, kterou si můžete během mžiku upravit přesně pro konktrétní revír, druh ryby či zvolenou hloubku lovu. Tato udice vyhovuje většině podmínek, se kterými se na našich revírech potkáte.
1975.jpg

Všichni víme, že univerzální udice pro každou příležitost není. Dá se však připravit udice, kterou si můžete během mžiku upravit přesně pro konktrétní revír, druh ryby či zvolenou hloubku lovu. Tato udice vyhovuje většině podmínek, se kterými se na našich revírech potkáte.

Udici je možné si připravit doma před sezónou. Při samotném chytání se její výrobou nebudete zdržovat. Zvláště pokud jezdíte na závody, nebudete se okrádat o cenné minuty doby pro přípravu. Způsobem tvorby udice na děličku a všemu, co je k tomu potřeba, jsem se věnoval v článku Konstrukce udice při lovu na děličku, proto to již nebudu rozepisovat a půjdeme rovnou k věci.

Udice se skládá z hlavní zátěže, která je zajištěna dvěma broky ze spodu a jedním brokem z vrchu a tří broků, které jsou umístěny pod hlávní zátěží a zajišťují práci udice. Samozřejmě nechybí očka na připevnění amortizéru a uchycení k děličce a splávek. Důležité je poznamenat, že se udice nikdy nedovažuje spodními třemi bročky! Tyto broky se volí příslušně k velikosti splávku, tedy k rychlosti proudu, na kterém budeme lovit. O přesné dovážení splávku se starají broky, které zajišťují torpilu. Tady nevadí, pokud bude jeden menší či větší. Pokud budou pod torpilou tři a nad ní dva, taky se nic neděje. Podle konkrétní situace si přímo při lovu měníme vzdálenost hlavní zátěže od háčku a rozmístění tří bročků mezi návazcem a hlavní zátěží. Nejlépe je to vidět na obrázku.

zakladni udice

Většinou začínám lovit s první udicí, která je nejuniverzálnější, přehloubenou o 20 cm. Podle lovených ryb, intenzity a viditelnosti záběrů pak měním rozestavení zátěže a vytvářím konkrétně určené udice. Na obrázku jsou k vidění základní z nich.

Konkrétní doporučení:
Pokud víte, na jaký revír je udice určena, vyberete přesně gramáž splávku a sílu vlasce. Ale pokud si chystáte udice před sezónou a nevíme přesně, kde budeme lovit, pak je dobré si připravit po dvou splávcích od každé gramáže splávku podle lokality, kterou hodláme navštívit. Na vody stojaté splávky 0,3g, 0,5g, 0,75g a 1g. Na vody pomalu tekoucí 1g, 2g a 3g. Na naše řeky jsou vhodné splávky s gramáží 3g, 4g, 5g, 6g a 8g. A pro případ zvýšeného stavu vody lízátka 10g, 12g, 15g, 20g a 30g. Ke každé velikosti splávku vybíráme i velikost broků, které zajišťují práci udice, (to jsou ty tři spodní). K udicím na stojaté vody bročky číslo 12 a 10. K udicím na vody pomalu tekoucí volíme velikost číslo 8. Na řeky to je velikost broků číslo 6 a na těžké lízátka pak velikosti číslo 4 a 2. Za univerzální tloušťku kmenového vlasce považuji průměr 0,12 mm. Na jemné udice používám průměr 0,10 mm, v extrémních případech 0,08 mm. Pokud ryby musí rychle z vody, pak volím 0,14 nebo 0,16 mm stejně jako u těžkých udic. Na kapry pak průměr 0,18 mm.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.