„Mačovku nebo boloňézku ?“

Zpět na Lov na odhoz
30. 7. 2012 - Lov na odhoz patří mezi nejrozšířenější způsoby lovu na plavanou. Rozděluje se podle použití dvou odlišných druhů prutů, matchových a bologneskových. I když jde v obou případech o lov na odhoz, obě techniky se liší a je vhodné je použít na jiných revírech a v jiných situacích. Pojďme se nyní podívat, kdy je lepší sáhnout po matchce a kdy po boloňce.
3364.jpg

Lov na odhoz patří mezi nejrozšířenější způsoby lovu na plavanou. Rozděluje se podle použití dvou odlišných druhů prutů, matchových a bologneskových. I když jde v obou případech o lov na odhoz, obě techniky se liší a je vhodné je použít na jiných revírech a v jiných situacích. Pojďme se nyní podívat, kdy je lepší sáhnout po matchce a kdy po boloňce.

Až doposud jsem mluvil v článcích pouze o lovu na odhoz. Mnoho prvků mají totiž jeho jednotlivé techniky společné (shrnuté jsou v článku Proč lovíme na odhoz?). Postupně se však propracováváme k větším podrobnostem a tu už potřeba rozlišit výhody a nevýhody jednotlivých způsobů lovu s odhozovým prutem. A tak po několika mejlových dotazech a nakonec i otázce zde v diskusi vzniká tento článek, kde bych rád ukázal vhodné použití obou základních technik, aby si každý dokázal vybrat, která je pro jeho revír a způsob chytání vhodnější.

Lov s matchkou
Matchové pruty bývají nejčastěji třídílné děličky v délkách 3,90 m, 4,20 m, 4,50 m a 4,80 m. Dají se najít i teleskopické, ale pro dosažení srovnatelné akce je nutné obětovat větší finanční obnos. Prut je osazen velkým množstvím oček, které perfektně vedou vlasec a dovolují dokonale využít akci prutu (malá očka mohou způsobovat problémy se zarážkovým uzlíkem, proto je dobré při výběru prutu pro lov na klouzák sáhnout po modelu s většímy očky, koupí bolognesky si ale nepomůžete, protože se s ní s klouzákem neloví). Sedlo pro naviják je pevně zabudováno do rukojeti, která bývá často korková. Protože jsou tyto pruty kratší a tenší, jsou podstatně lehčí, i kvalitní rukojeť přispívá k pohodlnějšímu chytání, které oceníte, pokud jste zvyklí při lovu držet prut v ruce. Na první pohled se od bolognesek liší svojí délkou a průměrem prutu, rukojetí i počtem oček.

Cejn zdolaný na matchku

Nejčastěji používané jsou pruty v délce 4,20 metru, které se také nejvíce vyrábějí. Tato délka je optimální pro jednotlivé způsoby lovu. Manipulace s prutem je pohodlná a nevyžaduje zvláštní úsilí. Rozdíly mezi jednotlivými délkami jsou u matchových prutů malé. Někomu lépe sedí délka 4,20 a jinému 4,50 metru. Jen s krajními délkami 3,90 a 4,80 m se často nesetkáme.

S „mačkami" se loví na stojatých a pomalu tekoucích vodách. Tyto pruty jsou předurčeny pro lov s waglery, ale je možné lovit i s klasickým pevným splávkem. Pokud lovíme s waglerem, volíme mezi udicemi s napevno uchyceným splávkem (lov na propad) nebo s pohyblivým splávkem (lov na klouzák). Obě udice se díky použitému splávku velmi dobře nahazují i na velkou vzdálenost, umožňují potopení vlasce a tím odstranění problému s větrem. Navíc splávek nese část zátěže udice, na vlasci je právě tolik, kolik ji potřebujeme, a proto jsou tyto udice citlivější. Propadová udice je podstatně jednodušší na montáž i samotný lov, ale není možné s ní lovit ve větší hloubce, než je délka prutu. Naproti tomu lov s klouzákem není limitován hloubkou revíru, ale udice je podstatně složitější na přípravu i použití. Obě montáže jsou popsány v článku Lov průběžným splávkem ve větších hloubkách. Nevýhodou obou těchto montáží je velmi špatná ovladatelnost. Proto se hlavně na pomalu tekoucích vodách loví s pevnými splávky. Udice s pevným splávkem nám sice neumožní nahodit tak daleko, je měně citlivá, ale dovoluje mnohem lepší ovládáni splávku. Udici je možné popotáhnout, aniž by se splávek potopil a za vhodných povětrnostních podmínek udici přibržďovat. Je tu však veliký problém s hloubkou. S touto udicí není možné lovit ve hloubkách větších než délka prutu a s hnoubkami blížícími se délce prutu se špatně nahazuje. Nemůžeme si pomoci s klouzavou variantou jako u waglerů, a právě proto vznikly bolognesky, aby bylo možné využít výhody této udice i na hlubších revírech.

Čefalo přelstěno na klouzák

Lov s bologneskou
Bologneska je teleskopický prut v délkách od 5 do 8 metrů. Vyrábí se sice z tenkého blanku, ale z podstaty teleskopických prutů je mnohem silnější, a díky delší páce, v ruce citelně těžší než matchovka. Komfortu při lovu nepřispívá ani rukojeť, která je nahrazena pouze povrchově upraveným spodním dílem prutu s napevno vyvázaným sedlem pro naviják. Nechci tvrdit, že se nedá s „boloňkou" v pohodě chytat několik hodin i při neustálém držení v ruce. Pruty to jsou ke své délce lehké, jen to není tak pohodlné jako s „mačkou".

Zdolávání s boloňkou

Nejčastěji používané pruty jsou šestimetrové, které podle mých zkušeností nejlépe slučují výhody lovu touto metodou. Na málo kterém revíru je hloubka větší než pět metrů. S delšími bologneskami je manipulace komplikovanější. Vždy jsem měl pocit, že sedmička je proti šestce hrozně neohrabaná. Navíc v délce sedmi metrů narazit na opravdu dobrou bolognesku není vůbec jednoduché. Výrobci se stále potýkají s problémem sladit akci s váhou prutu a na závodě je hrozné se při každém náhozu obávat o prasknutí bolognesky.

Pěkné čefalo

Možná se zdá, že jsou tu bolognesky vyhradně pro lov s pevným splávkem na velkých hloubkách, ale s jejich délky se dá vytěžit mnohem více. Pomocí delšího prutu se lépe ovládá pevný splávek, proto se bolognesky používají při lovu s pevným splávkem při jakékoli hloubce řeky. Díky jejich délce se udice s pevným splávkem lépe a hlavně mnohem dále nahazuje. Navíc, pokud můžete bezprostředně srovnávat rychlost při lovu s klouzákem a s bologneskou na stejném revíru a ve stejné vzdálenosti, příjdete na to, že je boloňka výrazně rychlejší. Bohužel si sebou nese řadu nevýhod spojených s používanou udicí s pevným splávkem, která je chtě nechtě méně citlivá, a pokud nám fouká vítr po hladině, nedokážeme potopit vlasec. V situaci, kdy nám při lovu na řece vítr fouká proti proudu, je bologneska prostě nepřekonatelná. Splávek si můžeme krásně přibržďovat. Taková situace je pro tento způsob lovu prostě stvořená. Bologneska má však i další uplatnění. Na Mušově jsem se poprvé setkal s chytrým využitím bolognesky při lovu na propad. Hloubka je tam na hranici použitelnosti klasické matchky a tak závodník sáhl po bolognesce, na kterou namontoval propadovou udici. Velice elegantní řešení! Také se s bologneskou mnohem snadněji a přesněji měří hloubka (viz. článek Vyměřování hloubky s odhozem). Velmi dobře nám tedy poslouží pro zmapování dna na závodech, kde s ní vůbec nechceme lovit.

Závěr
Je velmi těžké věci zobecňovat, každemu vyhovuje něco jiného. Sami jste se mohli dočíst, že se dá bologneska použít i jinak než se na první pohled zdá. Přesto se o základní generalizaci pokusím. Matchovka je vstupní branou do lovu s odhozovým prutem a při troše šikovnosti vám dovolí vše, co tento lov nabízí. Pokud však propadnete chytání na řekách s pevným splávkem, je volba bolognesky na místě. Přestože může být v některých situacích jemňejší udice s waglerem uspěšnější, díky větší citlivosti a možnosti potopení vlasce.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.