Bílí červi

Zpět na Nástrahy
30. 7. 2012 - Bílí červi jsou nejpoužívanější nástrahou při lovu na plavanou. Mezi ostatními nástrahami vynikají mnoha vlastnostmi. Pojďme se nyní trochu podrobněji podívat na tuto účinnou přirozenou nástrahu. Hned nám bude jasné, proč si získala takovou oblibu.
2711.jpg

Bílí červi jsou nejpoužívanější nástrahou při lovu na plavanou. Mezi ostatními nástrahami vynikají mnoha vlastnostmi. Pojďme se nyní trochu podrobněji podívat na tuto účinnou přirozenou nástrahu. Hned nám bude jasné, proč si získala takovou oblibu.

Bílími červy nazýváme larvy much různého druhu. Pokud si pěstujeme červy sami, jen těžko zjistíme, s jakým druhem máme tu čest. V profesionálních chovech si druhy much pečlivě vybírají. Podle použitého druhu much mají červi odlišné vlastnosti, kterých se následně využívá pro různé účely při samotném lovu. Hlavní vlastnosti však mají červi společné. Jsou přirozenou nástrahou, která je velmi oblíbená prakticky u všech druhů ryb. Na háček se snadno nastřažují a velice dobře na něm drží. Nemusíme se obávat dalekých náhozů a ryba nám nástrahu nestrhne při prvním ťuknutí. Červi se dají snadno a dlouho skladovat. Jejich cena je jedna z nejnižších mezi živými nástrahami. Ale teď už konkrétně k jednotlivým druhům.

Druhy červů
Mezi základní druhy patří francouzští a angličtí červi. „Frantíci" jsou menší červi šedivo-bílé barvy, kteří se výborně hodí do krmení i jako nástraha. Jsou velmi pohybliví a na háčku dlouho vydrží v pohybu. Vyznačují se výbornou dobou skladování (po několika týdenní době jsou ideální nástrahou na oukleje). „Angláni" jsou velký druh červů nažloutlé barvy, který je výborný jako nástraha, ale i do krmení na velké druhy ryb. Mnohem rychleji a hlavně pozvolna se kuklí, proto je tento druh ideální pro přípravu kukel. Pinky jsou maličký druh červů, který se vyznačuje neuvěřitelnou odolností a pohyblivostí. Je to ideální živá složka do krmení na malé druhy ryb a nástraha v době, kdy ryby příliš neberou. Pinky se dají skladovat několik měsíců, praklicky nemají přirozené tendence ke kuklení. Dalším druhem jsou mamutí červi vyznačující se velikostí kolem 3 centimetrů. Je to nástraha, která se používá pro lov kaprů a jiných velkých ryb. Další speciální červi se do Čech zatím nedovážejí. Za zmínku stojí velmi líní červi sguatt, kteří nerozbíjejí krmení nebo speciální „nezničitelní" červi pro lov ouklejí.

Barevní červi

Barva červů
Jsou pryč doby, kdy jsme si všelijak přibarvovali červy doma. Dnes již není problém koupit červy krásně barevné. Mezi základní barvy patří červená a bílá (přirozená barva červů, která je přibližně bílá, v závislosti na druhu). Už tato kombinace zvyšuje úspěšnost při lovu a to jak při nastražení, tak v krmení. Výrobci šli však dále a v současné době je možné za běžné barvy považovat i žlutou a oranžovou. Žlutá barva je oblíbená hlavně u kaprů a cejnů, oranžovou dokážete pěkně zamotat hlavu ploticím. Méně často se můžete setkat se zelenou, modrou či jinou barvou červů. Popravdě řečeno jsem těmto barvám zatím uplatnění nenašel. Jedno je však jasně ověřené, barevná směska v krmení funguje lépe než samotní bílí červi. Na některých vodách dokonce červené nebo všemožně barevné pinky fungují lépe než patentky.

Skladování červů
Červi se vyznačují velmi dobrou dobou, po kterou je možné je uskladnit. V závislosti na druhu se pohybuje tento čas v řádu týdnů až měsíců. Už při nákupu je dobré zkontrolovat stáří červů, mladí červi se dají skladovat mnohem déle než červi staří. Pozná se to jednoduše. Čerství červi mají pod kůží u hlavičky výraznou černou skvrnku, která se s věkem přesouvá k zadečku až před kuklením zmizí úplně. Velmi důležitý je způsob skladování. Pokud necháme červy bez ošetření ve venkovním prostředí, do jednoho týdne se nám zakuklí. Proto se červi skladují v ledničce. Nízká teplota zpomalí proces „stárnutí", ideální je teplota jen kousek nad nulou. Červy není dobré skladovat vlhké, proto se uchovávájí v pilinách. Není vhodné používat piliny z jehličnatých stromů obsahující pryskyřici, která červy slepuje a provoní. Pro dlouhodobé skladování se nehodí žádné mouky, strouhanky či šroty, tyto po navlhnutí (proto v červech jsou, aby odebíraly vlhkost) žluknou, kvasí a kazí se. Nejlepčí je skladovat červy v prodyšných textilních pytlících, které jim umožňují dýchat a přirozeně prosychají. V plastových nádobách se červi mohem více „potí" a ani velká dávka pilin je nedokáže udržet v suchu. Při dobrém skladování nejsou červi prakticky cítit, (zápach vzniká při velkém pohybu červů, kterému se brání nízkou teplotou a při zvlhnutí červů, kterému se brání pilinami).

Použití červů
Čištění červůČervi se používají jako nástraha na háčku i jako návnada v krmení. Před použitím je nutné červy vyčistit. Pokud byli červi dobře skladovaní, stačí vysít nebo nechat větrem vyfoukat piliny (jak vidíme na obrázku). Pokud jsme červy právě koupili, hodí se na rychlé vyčištění krupice, která se promíchá s červy, aby je vysušila a odebrala nepříjemný zápach a následně se vysije nebo nechá vyfoukat. Pro čištění se nehodí jemné směsi, které ulpívají na povrchu červů. Obzvláště vysoké nároky na čistotu červů se kladou při jejich lepení, ale o tom více v článku Lepení bílých červů.

Díky pevné kůži jsou červi snad nejodolnější živou nástrahnou. Na háčku odolávají i těm nejprudším náhozům. Po každém neproměněném záběru je není nutné měnit, protože je ryba není schopná okamžitě strhnout z háčku. Podle způsobu braní a velikosti sousta se používá řada způsobů, jak červy nastražit. Na obrázku vidíte několik ukázek od nastražení jednoho červa až po velké sousto z několika červů. Při nastražení více červů na háčku je dobré červy barevně kombinovat. Klasická a velmi dobře fungující je kombinace bílého a červeného červa.

Nastražování červů

Do krmení se červi přidávají vyčištění bez dalších úprav. Je dobré si hlídat množství a červy přidávat postupně. Při použití příliš velikého množství červů není možné z krmení udělat kouli. Stejně tak si musí rybář počínat velmi rychle a obratně při základním krmení. Udělat základní koule dopředu je prakticky nemožné, červi koule „rozbijí". Proto se na některých rychle tekoucích vodách nebo v situaci, kdy potřebujeme zkrmit mnoho červů, používají červi zabití (ideální je červy slepit, někdy to ale situace nedovolí). Podchlazování sprejem před mačkáním koulí, které se tu před několika lety objevilo jako senzace, se v dnešní době příliš nepoužívá.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.