Lepení bílých červů

Zpět na Nástrahy
30. 7. 2012 - Není mnoho způsobů, jak dopravit větší množství červů na místo, kde chceme lovit. Jejich slepení je jedním z nejúčinnějších. Není však pouze jeden způsob jak červy slepit. Projdeme si tři základní způsoby lepení červů.
5574.jpg

Není mnoho způsobů, jak dopravit větší množství červů na místo, kde chceme lovit. Jejich slepení je jedním z nejúčinnějších. Není však pouze jeden způsob jak červy slepit. Projdeme si tři základní způsoby lepení červů.

Nejprve si řekneme, co budeme k lepení červů potřebovat. Nejdůležitější jsou pekfektně vyčištění červi. Větší nečistoty nevadí zdaleka tak, jako jemný prach. Tím mohou být červi obaleni, když použijete nevhodné čistidlo. Mně se nejlépe osvědčila krupice (nejhrubší mouka). Dále budeme potřebovat lepidlo na červy. Na trhu je mnoho druhů lepidel, nejlépe ze všech lepí Arabská guma. Způsob lepení budu popisovat právě pro tento druh lepidla (lepení s jinými druhy je velmi rozdílné). Krom jednoho způsobu budeme používat také kamínky. Vhodné jsou malé s průměrem 3 až 5 mm, které nemají ostré hrany. Dají se běžně koupit v chovatelkých potřebách (štěrk do akvárií) nebo je možné si je připravit na pískovnách. Teď nám už chybí jenom fixírka, která jemně rozprašuje vodu, a miska, ve které budeme červy lepit. Pro ty čistomilnější příjde vhod igelitová rukavice, ostatní si jednoduše ruce po lepení umyjí ve vodě.

lepeni cervu 1

Způsob první: Lepení červů na stojaté vody, kde potřebujeme, aby se při dopadu na hladinu kulička červů rozbila. Tento způsob používáme na stojatých vodách při lovu na odhoz. Červy dokážeme prakem střelit na vzdálenost nejvíce 35 metrů. Po dopadu se však chovají jako volně nastřelení červi na děličku. Velmi přirozeně propadávají vodním sloupcem.

Teď jak na to. Princip je celkem prostý, nesmí se použít více lepidla, než je nezbytně nutné. Vhodné množství poznáte následovně. Vsypete suché červy do misky a pomalu je poprašujete lepidlem. Lepidla musí být tolik, aby červy obalilo (budou jemně pomoučení), ale nesmí zůstávat na dně misky. Pokud si nejste jistí, jestli jste to s lepidlem nepřehnali, můžete z červů zbytek lepidla vysít sítem. Teď už jenom jemně zastříknout vodou. A jestli bylo potřeba šetřit s lepidlem pro vodu to platí dvojnásob. Stačí opravdu maličko. Dobře slepení červi se budou v misce volně pohybovat, nevytvoří typický koláč. Kuličku je možné udělat pouze dvěma rukama, (proto se tato vyjímka pro dokrmování lepenými červy v závodním řádě objevila). Vezmete si hrst červů, zmáčknete je dohromady a oběma rukama z ní vyválíte kuličku a pak rychle do praku a střelit, (během několika málo vteřin se kulička pohybem červů rozpadne). Kulička se po dopadu na hladinu rozbije na jednotlivé červy. Důležité je se o červy starat v průběhu celého chytání. Protože se červi volně v misce pohybují, velmi rychle prosychají. Je potřeba je pravidelně přivlhčovat. Tento způsob je ze všech tří způsobů nejtěžší, protože stačí malé množství lepidla či vody navíc či naopak bude trochu chybět a červi nebudou správně lepit.

lepeni cervu 2

Způsob druhý: Lepení červů na pomalu tekoucí vody nebo vody stojaté, pokud potřebujeme červy dostat rychleji na dno, případně dostřelit dále, než bylo možné u prvního způsobu. Tento způsob se používá jak pro lov s děličkou, tak pro lov na odhoz. Kulička červů i po vhození do vody zůstává v celku a až u dna se celkem rychle rozpadá.

Postup lepení je následující. Nejprve červy v misce lehce navlhčíme fixírkou a až poté je posypáváme lepidlem. Protože jsou červi navlhčení, uchytí se na jejich povrchu více lepidla, než tomu bylo v prvním připadě. Při posypávání červy mícháme rukou. Jakmile červi začnou tvořit slepené hrudky, přestaneme přisypávat lepidlo a červy dukladně zamícháme. Podle potřeby přidáme malé množství suchých kamínků a znovu zamícháme. Červy jsou nyní nepatrně vlhcí a lepiví. Na závěr je dobré silou z červů vymačkat všechen vzduch. Stačí přitlačit plochou dlaně na dno misky a vytvořit kompaktní koláč. A červy máme připravené k použití. Z koláče utrhneme kus červů a zmáčkneme je do koule, stačí i jednou rukou. V průběhu chytání je dobré si občas vzpomenout a obrátit koláč v misce, aby si červi zachovali ideální lepivost. (Ze spodní strany červy vlhnou a z horní strany prosychají.) Tento způsob je relativně jednoduchý, ale i tady je potřeba šetřit s vodou. Pokud jí použijete málo, je vždy možné malinko přidat. Ale pokud to s ní přeženete, je potřeba použít hodně lepidla, co je nákladné a červi lepí tak moc, že do nich nevmícháte kamínky.

lepeni cervu 3

Způsob třetí: Lepení červů na rychle tekoucí řeky, kde potřebujeme vlepit velké množství kamínků, aby červi klesli rychle na dno na našem lovném místě a proud je neodnesl. Používá se hlavně při lovu s děličkou, protože na takovýchto vodách se většinou s úspěchem nedá jiný způsob použít.

Červy v misce navlhčíme fixírkou a za stálého míchání posypáváme lepidlem. Když začnou červi lepit sypeme dále. Červi se dokonale obalí v lepidle, ale nelepí, protože lepidlo absorbovalo všechnu vodu. V misce jsou tedy neslepení červi úplně obalení lepidlem. Do takto připravených červů vmícháme navlhčené kamínky. Jakmile se vlhký kamínek dotkne červa obaleného lepidlem, ten se na něj okamžitě přilepí. Tímto způsobem je možné do červů slepit až stejné množství kamínků jako je červů. Na závěr je dobré z červů vytlačit všechen vzduch stejně jako v předešlém případě a stejně tak je v průběhu chytání otáčet. Při tomto způsobu lepení je potřeba dobře odhadnout navlhčení kamínků, míra navlhčení červů není tak náročná na přesnost a je větší než v předchozích způsobech lepení. Kouli uděláte klidně jednou rukou a pokud jsou červi dobře slepení, spadne do vody tvrdá jako kámen. Podle zvuku nepoznáte, jestli jste do vody hodili tvrdou kouli krmení nebo kouli lepených červů.

Lepeni cervu 4

Sami vidíte, že není tak složité slepit červy pro všechny typy revírů. Je zapotřebí trochu cviku, díky kterému získáte dobrý odhad pro množství vody.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.