Lov oukleji – nástrahy

Zpět na Nástrahy
30. 7. 2012 - Pro dosažení maximální rychlosti při lovu ouklejí je zapotřebí používat vhodné nástrahy. Není tajemstvím, že se oukleje loví hlavně na červy, ale pokud budete muset po vylovení každé ryby napichovat nového červa, jen těžko dosáhnete dobrého výsledku.
2484.jpg

Pro dosažení maximální rychlosti při lovu ouklejí je zapotřebí používat vhodné nástrahy. Není tajemstvím, že se oukleje loví hlavně na červy, ale pokud budete muset po vylovení každé ryby napichovat nového červa, jen těžko dosáhnete dobrého výsledku.

Jak už to při lovu ouklejí bývá, vše je podřízeno dosažení co největší rychlosti. Ani u nástrah tomu není jinak. Oukleje se loví prakticky výhradně na červy. Volí se pouze podle velikosti mezi pinkami na malé oukleje a klacickými bílými červy na oukleje větší. V zahraničí, kde je lov ouklejí populárnější a řada závodů je opravdu ouklejových, je možné koupit speciální červy pro lov ouklejí. Tento červ se vyznačuje neuvěřitelnou odolností, ale i cenou. Na háčku vydrží až jednu hodinu a závodník se vůbec nemusí starat o výměnu nástrahy. U nás se s touho nástrahou nesetkáme, proto si musíme připravit odolnější červy z těch normálně dostupných. Jen vyjímečně se používají pro lov ouklejí jiné nástrahy. Za zmínění stojí asi jenom velké patentky, které se používají při nezájmu o jinou nástrahu. Po vytažení každé oukleje je nutné tuto nástrahu vyměnit, proto se pro klasické ouklejové závody nehodí. Je vhodné je nastražit v době, kdy se snažíme ulovit alespoň nějakou záchrannou rybku.

Příprava červů na oukleje
Zakoupení čerství červi se pro lov ouklejí příliš nehodí, jsou měkcí a na háčku dlouho nevydrží. Proto je potřeba před ouklejovým závodem koupit červy v dostatečném předstihu a nechat je pěkně ztvrdnout. Nejlépe se na to hodí francouzští bílí červi, kteří se tak rychle nekuklí a v ledničce v pilinách vydrží i měsíc. Takto staří červi mají pevný „kožený" povrch a na háčku vydrží kolem deseti ouklejí. Dlouhým skladování ztratí i na své velikosti a blíží se spíše velkým pinkám. Tato velikost se mi v našich podmínkách nejlépe osvědčila.

Barva červů
Při lovu ouklejí dávám přednost červeným červům. Krmím směsí, kde převažují červi bílí a předpokládám, že ouklej najde červeného dříve. Pravděpodobně to je pouze moje osobní domněnka, kterou jsem si za léta zažil. Když jsem se snažil seriózně vyzkoušet na jakou barvu oukleje lépe reagují, nebyl mezi bílými a červenými červy rozeznatelný rozdíl.

Nastražení červůnastražení červa na ouklej
Při lovu ouklejí je velmi důležitý způsob nastražení bíleho červa. Pokud se nedaří proměnit záběr, bývá většinou problém právě ve špatně nastraženém červovi. Ouklejové háčky mají dlouhé raménko, na které je potřeba natáhnout celého červa. Z háčku nesmí koukat nejmenší kousek, aby ouklej neměla šanci tahat za koneček a my sekali do prázdna. Nejprve mi navlékání červa na háček dělalo problémy, ale po chvilce cviku jsem se naučil červa nastražit v mžiku. Určitě se vám to také povede. Postupuji následovně. Uchopím červa mezi ukazováček a palec levé ruky tak, aby byl celý vidětelně natažený mezi bříšky prstů. Tenký konec červa směřuje nahoru. Do pravé ruky uchopím háček. Hrot háčku zapíchnu do tenkého konce červa a jedním tahem pravé ruky navléknu celého čeva na háček. Výsledek, tedy správně nastraženého červa, vidíte na obrázku.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.