Střílení červů

Zpět na Nástrahy
30. 7. 2012 - Střílení červů neodmyslitelně patří k plavané na stojatých a pomalu tekoucích vodách. Své uplatnění najde především při lovu kaprů, plotic, ale i tloušťů, parem či jesenů, kteří na volně padající červy výborně reagují. Technika samotná je vcelku snadná, ale pokud máme střílet červy a mít při tom stále prut pod kontrolou, je potřeba zručnosti a cviku.
4175.jpg

Střílení červů neodmyslitelně patří k plavané na stojatých a pomalu tekoucích vodách. Své uplatnění najde především při lovu kaprů, plotic, ale i tloušťů, parem či jesenů, kteří na volně padající červy výborně reagují. Technika samotná je vcelku snadná, ale pokud máme střílet červy a mít při tom stále prut pod kontrolou, je potřeba zručnosti a cviku.

Nejprve si povíme, co budeme na střílení červů potřebovat. Samozřejmostí jsou dobře vyčištění velcí červi. Pinky na děličku sice taky dostřelíte, ale jen za bezvětří. Druhou nutnou pomůckou je prak na červy. Není jednoduché vybrat dobrý prak, který přesně střílí. Nejvíce se mi osvedčily praky stonfo s plastovým kuželovým košíčkem nebo ty, co vidíte na fotkách. Přesnost střílení se nesmí svádět jen na prak, hodně záleží i na technice ovládání praku a hlavně na úhlu, pod jakým červy do vody nastřelujete. Poslední podmínkou je vhodně rozestavěné místo, abychom měli misku s červy a prakem po ruce a nemuseli se nikam daleko natahovat.

Tomáš s ploticí

V podstatě existují dva způsoby jak děličku držet, aby jsme mohli červy nastřetil a neztrácet kontrolu. Za nejlepší považuji položit děličku na koleno a držet ji pod loktem. Pak máme obě ruce volné a přitom dokážeme kolenem kdykoli zaseknout nebo třeba nadzvednout udici. Celý postup vidíte na obrázcích. Všimněte si, že se dělička za celou dobu střílení prakticky nepohne a Tomáš stále sleduje splávek! Druhý způsob je při držení děličky mezi nohama, kdy si jí položíme na chvilku na přední vidlici. Ale už asi cítíte, že tady o záseku v okamžiku střílení nemůže být řeč a o nějakém nadzvedávání udice už vůbec ne. Na odkládání děličky do háků prosím zapomeňte, při troše cviku držení pod loktem určitě zvládnete.


Tom nabíjí prak

Tomáš bere prak do ruky a "nabíjí" pár červů.

Tom střílí

Je "nabito", jde se střílet.

Tom střílí

Tomáš natahuje prak, ale stále sleduje splávek. Co kdyby zrovna zabrala!

Tom míří

Přesně zamířit ...

Červi letí do vody

A už letí červi do vody.

Udkládání praku

Odložit prak na své místo a za minutku všechno znovu.

Nedejte se mást mnoha fotografiemi, celá akce trvá jen několik málo sekund!

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.